Osem kozmetických zložiek za ktoré poďakuje pleť

Osem kozmetických zložiek za ktoré poďakuje pleť

Aký pestrý je Tvoj kozmetický slovník? Prezeráš si kozmetické prípravky a stále Ťa zarazí nejaké nové slovíčko zo sveta kozmetiky?

Kyselina hyalurónová, kolagén, koenzým Q10, kofeín, rôzne vitamíny či názvy exotických rastlín… Mnohé z nich u nás na Slovensku nie sú úplne bežné, alebo sú to čerstvé novinky. A preto môže byť pre Teba výber produktu s neznámymi látkami aj hotová španielska dedina. Vyznať sa v rôznych kozmetických látkach vôbec nie je jednoduché a pravdepodobne to bude stále zložitejšie. Každý rok pribúdajú rôzne lokálne ale aj zahraničné “trendy” kozmetické zložky. Zapamätať si účel týchto noviniek a zložiek s náročnými cudzími názvami je priam nemožné. Ktoré sú pre Teba tie pravé a môžeš urobiť s výberom hlavnej účinnej zložky prešľap, alebo je zbytočné nad tým príliš premýšľať? Pri výbere pleťových produktov sa väčšine z nás zatočí hlava. Čo to je, je to vhodné pre moju pleť, stojí to za vyskúšanie? Vybrala som pre Teba 8 kozmetických zložiek, za ktoré poďakuje aj Tvoja pleť.


Keď sa spomenie blahodárna rastlinka aloe, všetci si predstavíme tú istú a jedinú. V skutočnosti, existuje viac ako 400 druhov aloe. Najbežnejšie používaná v kozmetike a všetkým známa je Aloa pravá (aloe barbadensis). V kozmetických výrobkoch ju možno nájsť vo forme gélu, prášku ale aj šťavy. Čím je pre pleť taká výnimočná? V prvom rade, aloe obsahuje až 98% vody, a preto jej môžeme poďakovať za jej zvlhčujúce a hydratačné účinky, čo ocenia najmä tí, ktorých trápi dehydratovaná pleť. Okrem toho, aloe oplýva aj svojimi výbornými upokojujúcimi, chladivými, protizápalovými a hojivými účinkami. Vďaka svojmu vysokému obsahu antioxidantov a vitamínov A a C je predurčená na boj s akné, hojenie popálenín, bodnutí od hmyzu, štípancov od komárov, spálenia od slnka alebo aj utíšenie nepríjemných prejavov psoriázy a ekzémov.

Kofeín nielen z kávy a čaju

Milujeme ho vo svojej rannej káve, zelenom či čiernom čaji. Dokáže nám dodať kopec energie a “nakopnúť” na začiatok úspešného dňa. Aké sú účinky kofeínu, ktorý je premyslene zapracovaný do nášho krému, masky, séra a podobne? Kofeín pomáha podporovať cirkuláciu krvi v pokožke, preto používanie prípravkov s obsahom kofeínu vedie k rozjasnenému a jednotnému vzhľadu pleti, no taktiež ku zmierneniu prejavov celulitídy. Kofeín bojuje tiež proti opuchom, čo oceníš najmä, ak Ťa trápia vačky pod očami. Jeho zdrojom môžu byť nielen kávové bôby, ale napríklad aj zelený či čierny čaj, prípadne aj matcha. Čo povieš, patrí kofeín iba do hrnčeka?
 
Prášok z exotickej moringy

Možno už vieš, že moringový prášok je výborným výživovým doplnkom, ktorý Ťa zásobí bielkovinami a antioxidantmi, ale nenapadlo Ti, že svoje kúzlo vie ukázať aj ako kozmetická zložka. Moringový prášok sa vyrába zo sušených lístkov Moringy, stromu, ktorý pôvodne pochádza z Indie, no rastie napríklad aj v iných krajinách Ázie, v Afrike alebo Južnej Amerike. Moringa má výborné protiplesňové, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Je bohatým zdrojom železa, antioxidantov, vitamínu K a E. Vďaka týmto vitamínom a antioxidantom spomaľuje proces starnutia pokožky a chráni pokožku pred voľnými radikálmi a nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Preto je výbornou voľbou pre suchú, dehydratovanú a zrelú pleť, ktorej dokáže navrátiť sviežosť a jas. Zásoba antioxidantov v moringe chráni pleť pred bežnými dennými nečistotami ako je napríklad znečistené ovzdušie.

Kyselina hyalurónová, objav desaťročia?

Tento názov sa v posledných rokoch skloňuje takmer všade. Počujeme o nej v reklamách, vidíme ju “svietiť” na etiketách nejedného krému, masky, tonika na telo aj tvár. Čo to tá kyselina hyalurónová vlastne je a na čo slúži? Kyselina hyalurónová je molekula cukru, ktorá sa prirodzene vyskytuje v pokožke. Jej úlohou je viazať vodu a kolagén, čoho výsledkom je zdravšia, pevnejšia a hydratovanejšia pokožka. Kyselina hyalurónová unesie molekuly vody až vo veľkosti 1000 násobku váhy svojej molekuly.

Táto schopnosť robí kyselinu hyalurónovú “profíkom” na hydratáciu pleti. Už vieme, že sa prirodzene nachádza v pokožke. Prečo ju teda potrebujeme dopĺňať prostredníctvom kozmetických prípravkov? Vekom sa naša schopnosť prirodzene tvoriť kyselinu hyalurónovú znižuje. Preto môže byť pleť stále viac suchá a ochabnutá. Kyselina hyalurónová aplikovaná topicky prenikne do pleti a tam pomáha zadržiavať vlhkosť. Dôležité je vedieť, že prípravky s kyselinou hyalurónovou aplikujeme stále na očistenú a vlhkú pleť, aby sa dokázala lepšie vstrebať a následne správne a efektívne hydratovať pleť. Ak svoju kozmetickú rutinu zakončíš aplikáciou kozmetického oleja, pomôže to kyselinu hyalurónovú v pleti uzamknúť, a tak bude pleť hydratovaná po celý deň či noc. Keďže je táto kyselina telu prirodzená, je vhodná pre všetky typy pleti, dokonca aj pre tú najcitlivejšiu, pre každý vek a pohlavie.
 

V zložení kozmetiky však môžeš nájsť viacero druhov kyseliny hyalurónovej. Existuje forma tejto kyseliny s vysokou molekulárnou hmotnosťou (HMW HA). Táto forma kyseliny hyalurónovej leží bližšie k povrchu pokožky, kde je schopná lepšie zabrániť strate vlhkosti z pokožky. Na druhej strane, existuje kyselina hyalurónová s nízkou molekulovou hmotnosťou (LMW HA), ktorej zlúčenina je síce s HMW HA identická, no jej molekuly sú menšie a ľahšie. Tieto malé molekuly dokážu prenikať hlbšie do kožných vrstiev. Výsledkom toho sú aj iné účinky tejto kyseliny. Kyselina hyalurónová s nízkou molekulovou hmotnosťou zanecháva pokožku pružnú, hladkú a mladistvú. A ktorá je "tá lepšia"? To záleží aj na potrebách Tvojej pokožky, no najlepšia je ich kombinácia. Vďaka kombinácii kyseliny hyalurónovej s nízkou aj vysokou molekulovou hmotnosťou dosiahneš hydratáciu ale aj pružnosť pleti.

Glycerín? ÁNO! Ale len prírodný...

Hovorí Ti niečo slovo glycerín? Určite ho nájdeš v zložení viacerých svojich kozmetických prípravkov. Glycerín môže byť prírodný alebo syntetický. Prírodný glycerín sa vyrába hydrolýzou živočíšnych alebo rastlinných tukov a je pre ľudskú pokožku prirodzeným zvlhčovadlom. Syntetický glycerín vzniká chemickou syntézou ropných destilátov, má pre pokožku rovnaké zvlhčujúce účinky ako ten prírodný, ale môže byť pre pokožku toxický, vyvolávať alergické reakcie, vyrážky, svrbenie či začervenanie. Prečo je prítomný vo väčšine kozmetických produktov? Ako uvádzam vyššie, je výborným zvlhčovadlom, ktoré pomáha pleť hydratovať a dodáva jej rozjasnený vzhľad. Nezabúdaj, hydratovaná pokožka znamená aj chránenú pokožku! Prírodný glycerín tiež napomáha prieniku ďalších aktívnych zložiek do najhlbších vrstiev pokožky. Navyše neupcháva póry a je považovaný za látku, ktorá nespôsobuje alergické reakcie.

Skvalén blízky pokožke

Uvažuješ nad používaním pleťového oleja? Ktorý je ten pravý, nebude upchávať póry či nepríjemne ležať na pleti? Zoznám sa so skvalénom - suchým olejom, ktorý pomáha predchádzať tvorbe vrások, zjemňuje pleť a neupcháva póry. Skvalén je lipid (tuk, olej), ktorý je prirodzene produkovaný našimi vlastnými kožnými bunkami, čiže je pre každú pleť prirodzeným doplnkom. Bohužiaľ, množstvo skvalénu, ktoré naše telo produkuje, vekom klesá. Najviac skvalénu bunky produkujú v pubertálnom veku. Medzi 20-30-tym rokom nášho života jeho tvorba začne rapídne klesať. Doplniť si ho teda môžeš vďaka rôznym kozmetickým prípravkom alebo aj v čistej forme. Získava sa z olív, ryžových otrúb a cukrovej trstiny. Okrem toho sa dá získať aj z pečene žralokov, preto možno budeš najprv chcieť poznať zdroj skvalénu obsiahnutého v Tvojom prípravku. Predtým, ako sa skvalén pridáva do produktov, musí prejsť procesom hydrogenácie, čím sa z neho stáva skvalán. Ako skvalán je vhodný na použitie pre všetky typy pleti.

Oxid titaničitý a zinočnatý

Slniečko máme stále silnejšie, a preto nesmieme zanedbávať výber prípravku pre ochranu pred škodlivým UVA a UVB žiarením. Obe látky predstavujú prírodné minerálne prášky, ktorých hlavnou funkciou je ochrániť pokožku práve pred týmto žiarením. Sú neodmysliteľnou súčasťou prírodných prípravkov na opaľovanie. Oxid titaničitý a zinočnatý sa môže pridávať do týchto produktov v nano a mikro forme. Je v tom podstatný rozdiel? Veru áno! Ak chceš zvoliť bezpečnú alternatívu, siahni po prípravku, ktorý obsahuje tieto minerálne prášky v mikro forme. Podľa doposiaľ vykonaných štúdií je vysoký predpoklad, že ak je oxid zinočnatý a titaničitý v nano forme, ľahšie ich môžeme vdýchnuť a v našom organizme sa môžu kumulovať a pôsobiť karcinogénne.

Oxid titaničitý a zinočnatý v mikro forme sú vhodné aj pre citlivú pleť a nespôsobujú podráždenia. Oxid zinočnatý má taktiež výborné antibakteriálne vlastnosti, preto ho môžete nájsť aj v lokálnych mastičkách proti akné, krémoch proti zapareninám alebo v prírodných deodorantoch.


Niacinamid alebo vitamín B3?

Väčšinu vitamínov prijímame prioritne zo stravy. Niektoré vitamíny je ale škoda neskúsiť aplikovať aj priamo na pleť. A čo tak niacinamid? Je to forma vitamínu B3. Nachádza sa v mnohých potravinách vrátane kvasníc, mäsa, rýb, mlieka, vajec, zelenej zeleniny, fazule a obilnín. Zároveň je tiež možno trochu menej známou, no naozaj výbornou zložkou používanou v kozmetike. Bežne sa používa v starostlivosti o pleť, a to najmä kvôli jeho protizápalovým a regulujúcim vlastnostiam. Niacinamid upokojuje pokožku, pomáha viditeľne minimalizovať zväčšené póry, vyhladiť jemné vrásky, a dokonca, pri pravidelnom používaní dokáže bojovať aj s pigmentovými nerovnosťami. Niacinamid môžeš nájsť takmer vo všetkých druhoch pleťovej starostlivosti od toník cez lokálne ošetrenia, až k očným a pleťovým krémom.

Dúfam, že svoje kozmetické produkty si nevyberáš len podľa farby etikety

a že výber toho správneho produktu bude po prečítaní týchto infošiek o čosi jednoduchší. Potrebuje Tvoja pleť hydratáciu? Zvoľ kyselinu hyalurónovú. Ak ťa trápi akné, nájdi svoj kúsok aloe. Ak si už zúfalá z ďalších pigmentových škvŕn, vsaď na pravidelnú aplikáciu vitamínu B3. Na akú kozmetickú zložku nedáš dopustiť Ty? Máš dobré skúsenosti s niektorou z vyššie spomenutých? Podeľ sa s nami o svoje skúsenosti. PS: Existujú kozmetické zložky, ktoré sú samé o sebe, alebo ako prísada v prípravkoch vynikajúce, no v rôznych kombináciách s inými zložkami môžu narobiť riadnu neplechu. V nasledujúcom článku si povieme, ktoré kozmetické zložky by sa navzájom nemali kombinovať.

 

 
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Niacinamide Is the Brightening, Clearing Ingredient
- 10 Benefits of Using Aloe Vera on Your Face
- What's Squalene and Why Should You Care?
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa