VITAMÍNY SKUPINY B

VITAMÍNY SKUPINY B

Skupina vitamínov B sa skladá z ôsmich vitamínov B. Bežne ich rozpoznávame ako skupinu a často v tele spolupracujú. Každý z vitamínov B plní svoje jedinečné a dôležité funkcie. My sme si pre Vás pripravili šikovného poradcu, ktorý Vám pomôže tejto skupine vitamínov správne porozumieť.

Čo to je a prečo ho máme radi?

Vitamín B slúži ako efektívne činidlo na zjemnenie kože. Pri bežnom používaní môžete vidieť zníženie hyperpigmentácie. Taktiež napomáha pri liečbe akné, rosacei a iných kožných defektov. Tiež chráni pred škodlivým slnečným UV žiarením, ktoré dokáže spôsobiť rakovinu kože. Vitamín B má niekoľko prínosov aj pre vlasy. Zabraňuje ich vypadávaniu a podporuje nový rast vlasov. Zahrnutím vitamínu B do stravy, či kozmetickej starostlivosti na dennej báze môžete výrazne zlepšiť kvalitu, zdravie a lesk vlasov, či stav pokožky. Vitamín B je tiež dôležitý pomocník pri tvorbe melanínu. Tak pomáha udržiavať prirodzenú farbu vlasov. Biotín v vitamíne B zabraňuje vypadávaniu vlasov. Antioxidant vitamínu B pomáha pri vylučovaní mazu v pokožke hlavy. Reguluje tok mazu vo vlasových folikuloch, udržiava vlasovú pokožku hydratovanú a zabraňuje tvorbe lupín.

Skupiny Vitamínu B


Tiamín = vitamín B1

Pomáha produkovať bunkovú energiu z potravín, ktoré jeme, a tiež podporuje normálnu funkciu nervového systému. Tiamín pomáha zlepšovať krvný obeh pokožky hlavy. To urýchľuje proces rastu vlasov a dodáva kyslík vlasovým folikulom. Nachádza sa v širokej škále potravín, od šošovice po celé zrná a bravčové. Možno ho nájsť aj v kvasniciach, orechoch, slnečnicových semenách, hrášku, mlieku, karfiole, špenáte a strukovinách.

Riboflavín = vitamín B2

Vitamín B2 podporuje bunkovú výrobu energie. Udržuje pleť zdravú a pomáha predchádzať akné. Dostatočný príjem riboflavínu udržuje vaše nechty, vlasy a pokožku zdravé. Tiež posilňuje imunitný systém tým, že zvyšuje tvorbu rôznych protilátok. Nachádza sa v potravinách, ako sú obilniny, mlieko, vajcia, špenát a brokolica.

Niacín = vitamín B3

Niacín podporuje produkciu bunkovej energie. Niacín pomáha chrániť bunky pred poškodením slnečným žiarením a to bez ohľadu na to, či ho prijímate ústami ako doplnok stravy alebo spoločne s potravou alebo či ho aplikujete priamo na pokožku ako súčasť krémov. Dobré zdroje niacínu zahŕňajú ako aj celozrnný chlieb, arašidy a šošovicu.
 
Kyselina pantoténová = vitamín B5

Je široko dostupná v rastlinných a živočíšnych potravinových zdrojoch a podporuje produkciu bunkovej energie v tele. Preukázal schopnosť znižovať tvorbu oleja a tým znižuje tvorbu akné. Tiež sa stal veľmi populárnym v starostlivosti o pleť, pretože je schopný pomôcť udržiavať vlhkosť. Pomáha hydratovať a hydratovaná pokožka je vypnutejšia, zdravšia a vykazuje príznaky starnutia oveľa pomalšie. Je tiež potrebný pre zdravý rast a produkciu v boji proti ekzému. Bohaté zdroje zahŕňajú celé zrná, avokádo, orechy kešu, arašidy, šošovica, sója, hnedú ryža, brokolica a mlieko.

Pyridoxín = vitamín B6

Podieľa sa na niekoľkých celulárnych reakciách v celom tele a pomáha pri udržiavaní rôznych funkcií tela. Je potrebný na metabolizáciu aminokyselín a glykogénu a je tiež potrebný pre funkciu normálneho nervového systému a tvorbu červených krviniek. Znižuje tvorbu dihydotestosterónu, čo je hormón, ktorý spôsobuje plešatosť u mužov a žien. Vitamín B6 je v strave pomerne bohatý a nachádza sa v potravinách ako vajcia, banány, obilné obilniny a varený špenát.

Biotín = vitamín B7

Podporuje metabolizmus uhľohydrátov, proteínov a tukov a je nevyhnutný na zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Pomáha tiež pri liečbe špecifických kožných ochorení, ako je seborea, akné a ekzém. Biotín sa bežne vyskytuje v potravinách, ako sú pivovarské kvasnice, jahody, syry a sóje.
 

Kyselina listová = vitamín B9

Je najčastejšie známa svojou úlohou v zdraví a vývoji plodu, pretože zohráva rozhodujúcu úlohu pri správnom vývoji nervového systému dieťaťa. je tiež dôležitý pre zdravie a rast nechtov, pretože to pomáha pri vývoji nových buniek. Nájdeme ju v obohatených potravinách ako chlieb a obilniny. Ďalšími dobrými zdrojmi sú tmavozelená listová zelenina, ako napríklad špargľa a špenát, ako aj pivovarské kvasnice, fortifikovaný pomarančový džús, repa, avokádo.

Kobalamín = vitamín B12

Hrá dôležitú úlohu v cestách tela, ktoré produkujú bunkovú energiu. Je tiež potrebný pre syntézu DNA, pre správnu tvorbu červených krviniek a pre normálnu funkciu nervového systému. Vitamín B 12 pomáha telu absorbovať základné minerály železa, ktoré je potrebné pre zdravé a silné nechty. Vitamín B12 je prevažne prítomný v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú kurčatá, hovädzie mäso, ryby, mlieko a vajcia.

 

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- B Vitamins
- The ABCs of Beauty: Skincare Experts Explain Vitamin
- Top 5 Vitamin B Complex Benefits For Your Skin
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa