DEODORANT PRE DETI

Antiperspirant či deodorant pre deti? Áno alebo nie? Kontroverzná téma, ktorá vytvára polemiku a rozdeľuje rodičov na dve skupiny s rozdielnym názorom.

Je vhodné deťom dávať deodoranty a je nutné sa touto témou vôbec zaoberať? Od akého veku ich deti potrebujú a mali by sme sa pri výbere sústrediť aj na zloženie vybraného deodorantu?
Je rozdiel medzi deodorantom a antiperspirantom? A ktorý je pre telo vhodnejší? Môžem dať svojmu dieťaťu rovnaký deodorant, aký používam ja?

Možno nepoznáte odpoveď na tieto otázky a možno už máte svoj jasný názor, no téma deošiek a antiperspirantov je v súčasnosti celkom aktuálna, a preto by sme jej spolu mohli venovať trochu pozornosti a času. Tak ako to vlastne je?

Najprv si poďme vysvetliť, čo to vlastne pot je a prečo sa ľudské telo vlastne potí. Ak pochopíme funkciu potenia, možno nám to uľahčí aj rozhodovanie sa pri výbere potencionálneho deodorantu či antiperspirantu.

Keď sa telo zahreje, či už je to dôsledok cvičenia, inej fyzickej aktivity, práce alebo je to kvôli vonkajšej teplote, hormonálnym či emočným zmenám, náš mozog reaguje uvoľňovaním potu z viac ako 2,5 milióna potných žliaz, ktoré sú rozmiestnené takmer po celom tele, cez póry pokožky. Týmto spôsobom si telo reguluje telesnú teplotu. Aby však pot túto chladiacu funkciu mohol aj vykonať, musí sa z pokožky odpariť.

Čerstvý počiatočný pot, ktorý sa uvoľňuje cez póry pokožky, je bez zápachu. Jeho zápach sa tvorí až vtedy, keď sa dostane na povrch pokožky a tam sa stretne s baktériami, ktoré sa prirodzene nachádzajú na jej povrchu. Zápach potu sa však môže meniť v závislosti od našej životosprávy, prijatej stravy, tekutín, hygieny či hormonálnych zmien.
 
V skratke, áno, potiť sa je zdravé a prirodzené pre každého človeka, rovnako aj pre deti. Najmä aktívnejšie deti, ktoré svoj voľný čas venujú prevažne rôznym fyzickým aktivitám. Tie môžu pocítiť problém s potením či jemným zápachom už napríklad aj v ôsmich rokoch. Samozrejme to môže byť pre dieťa, najmä v kolektíve, nepríjemné a tak hľadáme riešenia. Zápach potu však vieme jednoducho ovplyvniť správnou hygienou a výberom správneho deodorantu. "Mokré škvrny", ktoré sú problémom najmä z estetického hľadiska dokážeme zjemniť správnym výberom oblečenia z prírodných tkanín alebo aj zmenou životosprávy.

Čím pri výbere začať? Kozmetický trh ponúka nespočetne veľa možností a prvá otázka možno bude prečo sú niektoré produkty označované ako deodorant a iné zas nesú názov antiperspirant. Je rozdiel medzi deodorantom a antiperspirantom? Áno, je v tom rozdiel. Deodorant nebráni prirodzeným funkciám tela a pokožky, nezabraňuje poteniu a počas dňa je jeho úlohou zabraňovať tvorbe baktérií zodpovedných za tvorbu pachu. Antiperspiranty zabraňujú poteniu a zväčša v ich obsahu nájdeme nebezpečné hliníkové soli, ktorým sa pri výbere zdravšej alternatívy jednoznačne chceme vyhnúť. Viac o téme deodorant vs. antiperspirant sa dozviete i v našich predošlých článkoch.
 

Ktorá voľba by teda mala byť pre mňa a moje dieťa zdravšia? Dozvedeli sme sa, že pot je v podstate reakcia tela na rôzne situácie, telo sa prostredníctvom neho zbavuje toxínov a ochladzuje sa. Potenie je telu prirodzené.

Chceme brániť telu vo vykonávaní jeho prirodzenej funkcie, ktorá mu pomáha? Pre tých čo odpovedali nie, je správnym výberom jednoznačne deodorant. Deodoranty vďaka svojim vybraným ingredienciám bránia ďalšiemu množeniu baktérií na povrchu pokožky, a tak sa počas dňa môžeme cítiť sviežo a bez zápachu. Navyše dnešný trh ponúka rôzne vône, konzistencie a formy aplikácie, takže si každý z nás určite nájde to svoje.

Tam to ale nekončí a dôležité nie je len to, po akom výrobku siahnem z hľadiska kategórie. Potrebuje moje dieťa iný deodorant ako ja? Detská pokožka je jemnejšia a jednoduchšie do seba nasáva aj nebezpečné látky a toxíny. To znamená, že je citlivejšia a mali by sme klásť väčší dôraz na obsiahnuté látky.

Akým zložkám sa pri výbere na citlivú alebo detskú pokožku vyhýbať?

Hliníkové soli - V prvom rade spôsobujú nepríjemné a neestetické žlté škvrny na bielych tričkách. Síce účinne zabraňujú poteniu a predídu nepríjemným mokrým škvrnám na oblečení, no zároveň v antiperspirantoch vytvárajú spolu s potom chemickú reakciu a zhlukujú sa, takto upchávajú potné žľazy, následne môžu spôsobiť podráždenie v citlivých oblastiach podpazušia. Hrozia alergické reakcie, ako je kontaktná dermatitída, akné alebo svrbenie.

Parabény - O parabénoch sme už zrejme počuli alebo čítali všetci. V posledných rokoch sú parabény celkom horúca téma a nastal trend túto zložku z produktov skôr vyradiť. Parabény sa postarajú o kozmetický produkt tak, že na poličke vydrží o čosi dlhšie - plnia funkciu konzervačnej látky. Mnohí vedci sa však začali zaoberať jeho účinkami na naše zdravie a faktom je, že parabény sa cez pokožku dostanú aj do nášho tela a tam napodobňujú estrogény, čo z dlhodobého hľadiska môže mať negatívny vplyv napríklad na tvorbu rakovinotvorných buniek.
Umelé farbivá a vône - Mnohí sú na tieto látky alergickí. Často dráždia pokožku a spôsobujú rôzne vyrážky, podráždenia či štípanie.

Možno ste už chceli zvoliť prírodný deodorant, no nie je vám jasné, ako funguje, a vďaka čomu môže byť účinný? Pri výbere prírodného deodorantu máte istotu, že sa vyhnete vyššie spomenutým ingredienciám a nájdete v nich prírodné a účinné alternatívy.

Škroby či íly - majú výborné absorbčné vlastnosti, čo znamená, že si poradia so vzniknutou vlhkosťou. Príkladom môže byť napríklad rastlinný škrob, bentonitový íl alebo aj arrowroot prášok.
Čajovníkový olej či zinok a iné antibakteriálne zložky - nájdeme ich v našej prírode a pritom majú neskutočnú antiseptickú schopnosť. Zabraňujú tvorbe baktérií, ktoré sú zodpovedné za vznik nepríjemného zápachu.

Éterické oleje - získavajú sa parnou destiláciou z rôznych kvetín či byliniek. Vďaka tomu nesú aj ich pozitívne vlastnosti, môžu byť upokojujúce, antibakteriálne, hojivé… Dôležité je ale aj to, že vďaka nim deodorant počas celého dňa uvoľňuje príjemnú vôňu a cítime sa sviežo po celý deň.

Malý tip na záver
“Počúvajte svoje telo”. Pred použitím nielen deodorantu, ale aj každého iného kozmetického výrobku vykonajte takzvaný patch test. Jednoducho naneste malé množstvo výrobku na menšiu plochu pokožky a počkajte 24 hodín. Počas tohto času zistíte, či na daný výrobok pokožka nereaguje negatívne, alebo či nevznikajú podráždenia či alergie. Ak už Vaše dieťa začalo používať deodorant alebo uvažujete nad jeho kúpou, budeme radi, ak nám prezradíte aj svoje tipy a triky či skúsenosti pri výbere. Pozerali ste na zloženie, obal, vôňu, aplikáciu či iné? Aký je ten Váš “zdravý” deodorant?
 
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa