Je vaša pokožka suchá alebo len dehydratovaná

Je vaša pokožka suchá alebo len dehydratovaná- Aký je vlastne rozdiel

Ak si myslíte, že používate všetky správne produkty v správnom poradí a so správnymi ingredienciami, no zdá sa, že so stavom vašej pleti to ani len nepohne, na vine môže byť dehydratovaná pokožka.  Ani to, že je vaša pleť mastná, neznamená, že nemôže byť dehydratovaná, a to, že máte suchú pokožku, neznamená, že je dehydrovaná. Takže, aký je rozdiel? Rozlúskli sme záhadu jedného z najviac mätúcich aspektov starostlivosti o pleť, takže konečne môžete svoju rutinu nastaviť potrebám vašej pleti.

Rozdiel medzi suchou a dehydrovanou pokožkou

Najprv musíte pochopiť, čo slová „suchá“ a „dehydrovaná“ v skutočnosti znamenajú. Suchej pokožke chýba mastnota a často trpí pocitmi pnutia a môže mať suché miesta. Dehydratovanej pokožke chýba voda a prejavuje sa mnohými spôsobmi, ako je pocit napätosti a sucha, vyrážky, mdlý tón, podráždenie a ďalšie. Dehydratácia zvyčajne nastáva vtedy, keď je vaša bariéra proti strate vlhkosti narušená a zároveň vaša pokožka neprijíma hydratáciu, ktorú potrebuje.

V prvom rade je dôležité pochopiť jeden základný princíp starostlivosti o pleť: Existuje typ pleti a stav pleti. Typ pleti je výsledkom genetiky. Narodili ste sa so svojím typom pleti: mastná, suchá, zmiešaná alebo normálna. Kožné ochorenia sú problémy, ktoré vyplývajú buď z vášho typu pleti, alebo z nesprávnej starostlivosti o vašu pokožku, čo znamená, že kožné ochorenia môžu byť vyliečené, ak sa správne liečia. Akné, dehydratácia, zápal, začervenanie, aj jemné vrásky môžeme v tomto ponímaní označovať za kožné ochorenia.
 
Najjednoduchšie zhrnutie rozdielu medzi suchou pleťou a dehydratovanou pleťou je, že dehydratovaná pokožka je stav, ktorý prichádza a odchádza, zatiaľ čo suchá pokožka je typ pleti, ktorý pretrváva po celý rok.

Práve dehydratácia môže spôsobiť veľa kožných ochorení. Ak máte nejaké ťažkosti týkajúce sa vašej pleti, výborným štartom ich riešenia je zvýšiť hydratáciu a zistiť, ako vaša pokožka reaguje.

Čo spôsobuje dehydratovanú pokožku?

Zatiaľ čo suchosť je spôsobená genetikou, dehydratácia sa môže objaviť z rôznych dôvodov, z ktorých mnohé sú spôsobené environmentálnymi a stresovými faktormi. Podľa dermatológov sú hlavnými vinníkmi slnečné žiarenie, teplo, chlór, konzumácia alkoholu a nedostatočné pitie vody. Existuje však niekoľko ďalších dôvodov, prečo môže vaša pleť trpieť dehydratáciou. Používanie produktov, ktoré narúšajú pH vašej pokožky, môže narušiť mikrobióm pokožky. Varovania pred nadmernou exfoliáciou kyselinami a fyzickými peelingmi, sú tiež na mieste, pretože tie môžu viesť k narušeniu bariéry proti strate vlhkosti.
 

Môžete mať mastnú a zároveň dehydratovanú pleť?

Dehydratácia môže spôsobiť, že vaša pokožka bude suchá a podráždená aj vtedy, keď je inak mastná. V skutočnosti je vaša mastná pokožka pravdepodobne mastnejšia, ako by inak bola, práve preto, že je vlastne dehydrovaná. Dehydratovanej pleti chýba voda, takže keď je mastná pleť suchá, produkuje viac mazu v snahe o samoúpravu. To môže samozrejme viesť k vyrážkam a zapáleným miestam, ale aj k rozšíreným pórom a mastnej pleti, ktorú je ťažké zmatniť, dokonca aj s make-upom či najzmatňujúcejším púdrom.

Môže byť suchá pokožka dehydratovaná?

Zatiaľ čo suchá pokožka je typ pleti, je úplne možné, že aj suchá pokožka bude dehydratovaná. Ľudia trpiaci suchou pokožkou majú príliš často tendenciu používať ťažké krémy podľa ich typu pleti a vyhýbajú sa veciam, ako je exfoliácia, pretože sa obávajú ďalšieho vysušovania pokožky. Problémom komerčnej starostlivosti o „suchú pokožku“ je to, že je často zahustená silikónmi (ako je dimetikón), ktoré v skutočnosti vôbec nehydratujú pokožku, práve naopak, vysávajú z nej prirodzenú vlahu.

Ako liečiť suchú pokožku

Ošetrenie suchej pokožky je o správnej rutine starostlivosti o pleť. Prvou zásadou je exfoliácia, pretože práve všetky vrstvy odumretej kože, ktoré sa tvoria na vašej pokožke, môžu viesť k mdlému tónu. Jemná exfoliácia nie je o odlupovaní a odmasťovaní. Správne zvolený pleťový peeling sa postará ako o zbavenie odumretých kožných buniek, tak o udržanie vlahy v pokožke či jej upokojenie. Výborným príkladom takéhoto peelingu je pleťový peeling s polynézskym pieskom, ktorého jemne našľahaná konzistencia je priam balzamom pre pokožku. Skvelou alternatívou je tiež čistiaca a exfoliačná pena, alebo môžete siahnuť po špecialitke vo forme glowing enzymatic peel-mask, ktorá poslúži ako ošetrujúca maska a peeling v jednom. Ak ste pleťové peelingy doposiaľ nepoužívali, začleňte ich do svojej rutiny raz týždenne a pokračujte ďalej.

Je zrejmé, že v prípade nadmernej suchosti a pocitov pnutia budete chcieť do svojej rutiny pridať dodatočnú vlhkosť všade, kde ju môžete získať, pravdepodobne prostredníctvom sér a zvlhčovačov. Ošetrenie suchej pokožky by mohlo byť veľmi jednoduché a efektívne, ak do svojej rutiny pridáte séra s kyselinou hyalurónovou, alebo si zvyknete na používanie kvetových vôd.

Ako liečiť dehydrovanú pokožku

Dehydratácia si však vyžaduje trochu viac, aby sa pleť vrátila do starých koľají. Dobré na dehydratácii je, že sa dá zvrátiť, takže sa netreba veľmi trápiť. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je zjednodušiť svoju rutinu a zamerať sa na doplnenie výživných zložiek zložiek, vďaka ktorým sa pleť dá postupne do poriadku.
Keďže dehydratovaná pokožka pochádza z narušenej kožnej bariéry, použitie hydratačného krému na opravu bariéry je skvelým miestom, kde začať. Odporúčame tiež pridať do vašej rutiny hydratačné a upokojujúce zložky, ako je kyselina hyalurónová a ceramidy.

Nie len pleťové krémy, ale i množstvo sér z našej ponuky je bohatých práve na tieto aktívne látky. Pridajte do svojej rutiny sérum vitatherapy pre rozžiarenie pleti, sensibiotic v prípade extrémne precitlivenej pokožky alebo antistress, ak je vaša pokožka v dezolátnom stáve práve v dôsledku nadmerného stresu z okolitého prostredia. Nezabudnite však, že používanie SPF produktov na ochranu pokožky pred slnkom je nevyhnutné aj pri liečbe a prevencii suchej a podráždenej pokožky.

Bonusový tip

To, čo aplikujete lokálne na pokožku, je dôležité, ale všetci vieme, že pokiaľ ide o zdravú pleť, je to len špička ľadovca. Ak máte pocit, že máte dehydrovanú pokožku, uistite sa, že prijímate dostatok listovej zeleniny a dobrých tukov a vyhýbajte sa cukru, keď môžete. Pite minimálne dva litre vody denne a snažte sa udržať spotrebu kofeínu na uzde. Extrémne dôležité je tiež nájsť harmóniu mysle a vyhýbať sa stresu a tiež, dopriať si dostatok skutočne kvalitného spánku.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa