ČAJ PRE ZDRAVIE

ČAJ PRE ZDRAVIE

Tradičný nápoj, ktorý nám spríjemňuje ráno, deň i večer. Popíjame ho za horúca ale i za studena. Pripravujeme z neho osviežujúci ľadový nápoj pre ochladenie sa v horúčavách, liečime ním bolesť hrdla, zachrípnutie či chrípku. V mnohých kultúrach je čaj priam posvätným nápojom. Aj v modernom Anglicku stále pretrvávajú rituály čaju o piatej a rovnako sa s čajom stretnete na každom kroku napríklad aj v Turecku, nehovoriac o Číne a Japonsku! Vedeli ste ale, že aj obyčajný čaj môže mať na naše zdravie veľmi významný vplyv?

ZELENÝ ČAJ

Nápoj bohov, čaj mladosti, čaj večného života. Takéto a ďalšie prívlastky si zaslúži čaj kvôli jeho širokému spektru látok obsiahnutom v zelenom čaji. Priaznivý vplyv pitia zeleného čaju je najmä pri ochoreniach ako vysoký krvný tlak, diabetes, infekčné ochorenia, zubný kaz, prevencia rakoviny, zvýšený cholesterol. Vedeli ste, že zelený, biely a čierny čaj pochádzajú z rovnakej rastliny? Až pri ich spracovaní vznikne rozdiel. Zelený čaj sa podrobí teplotnej úprave, čo zabráni fermentácii, zatiaľ čo napríklad čierny čaj vďaka fermentácii dosiahne iný vzhľad a chuť. Následne sa rôznymi metódami zelený čaj privedie ku konečnému vzhľadu, sušenie a triedenie uzatvára výrobný proces. Japonci vravia, že ak vypijete desať šálok zeleného čaju denne, nebudete potrebovať lekára.
 

TAJOMSTVO ZELENÉHO ČAJU

Tajomstvom úspechu zeleného čaju je jeho zloženie. Čaj obsahuje takmer 130 chemických látok. Obsahuje alkaloidy, kofeín, theofilyn, theobromin, ktoré pôsobia na organizmus povzbudzujúco a stimulačne. Ďalej obsahuje flavonoidy, najvýznamnejšia skupina sú katechíny. Najdôležitejší z nich je epigalokatechingalat, lebo má preventívny účinok proti rakovine, chráni pred srdcovými a cievnymi chorobami. Má schopnosť zabraňovať šíreniu rôznych vírusov v ľudskom tele. Draslík je účinný pri detoxikácii, vplýva na správne fungovanie mozgu a nervov. Fluór chráni pred zubným kazom. Horčík spevňuje kosti a posilňuje zuby. Mangán posilňuje metabolizmus, kosti, spaľuje tuky, aktivuje dôležité enzýmy. Vápnik posilňuje kosti. Zinok sa podieľa na tvorbe bielych a červených krviniek a pri delení buniek. Železo pomáha vstrebávaniu kyslíka do krvi.

Saponíny chránia pred plesňami a ukladaním tuku, znižujú hladinu cholesterolu. Silice pôsobia povzbudzujúco a uvoľňujúco, vplývajú na vôňu čaju. V zelenom čaji je asi 120 doposiaľ zistených trieslovín. Znižujú rýchlosť vstrebávania kofeínu, ktorý je v zelenom čaji. Výrazne spomaľujú proces starnutia buniek. Nesmieme zabudnúť ani na vitamíny, ktoré zelený čaj obsahuje. Vitamín B1 chráni nervy, podieľa sa na zásobovaní mozgu energiou. Vitamín B2 pomáha odbúravať tuk a cukor. Vitamín B3 podieľa sa na látkovej výmene cukrov, tukov, bielkovín. Vitamín B7 pomáha rastu buniek, vlasov, kože. Vitamín C posilňuje imunitný systém a chráni pred voľnými radikálmi. Vitamín E spomaľuje starnutie. Vitamín K je dôležitý pri látkovej výmene kostí, väziva a správnom fungovaní pečene a ľadvín a taktiež pri zrážanlivosti krvi. Vitamín P v spojení s vitamínom C prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej a tým posilňuje odolnosť organizmu voči infekčným chorobám.
 

ZELENÝ ČAJ PRE ZDRAVIE

Zelený čaj má veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie. Spomedzi všetkých čajov je práve zelený najviac bohatý na antioxidanty. Jedna šálka denne postupne zbaví organizmus všetkých škodlivín, ktoré sú v ňom usadené. Je skvelý prostriedok, ktorý bráni starnutiu a udržiava nás oveľa dlhšie v dobrej kondícii. Odráža sa to i na kvalite pleti a tvorbe vrások. Zelený čaj má silnejší účinok ako káva. Má viac kofeínu a lepšie povzbudí i myseľ. Aj to je jeden z dôvodov, prečo ho niektorí ľudia môžu piť iba v dopoludňajších hodinách. Inak by im spôsoboval problémy so spánkom. Má silne močopudné účinky.

Vďaka tomu zlepšuje i činnosť obličiek a odstraňuje problémy s močovými cestami. V zelenom čaji nájdete látky, ktoré na seba lepšie viažu tuk. Vďaka tomu sa pri jeho pravidelnom pití podarí lepšie schudnúť. Môže byť doplnok pri diétach. Slúži ako prevencia pred rôznymi ochoreniami. Veľmi účinný je najmä pri karcinogénnych ochoreniach. Ochráni vás pred chrípkou i nachladnutím. Takisto sa dá použiť aj pri zlepšení liečenia rôznych rán. Látky obsiahnuté v čaji ďalej napríklad blahodarne pôsobia na žalúdok, pomáhajú zdravému tráveniu a zmierňujú žalúdočné ťažkosti. Zelený čaj pôsobí proti ukladaniu cholesterolu v cievach. Čaj tak zabraňuje vzniku infarktu, mozgovej mŕtvice alebo iných chorôb srdca a ciev, na ktoré v dnešnej dobe umiera najväčšie percento ľudí.

 


BIELY ČAJ

Biely čaj patrí medzi veľmi vzácne čaje. Už v starovekej Číne sa používal ako elixír nesmrteľnosti a mladosti. Je považovaný za zázrak prírodnej kozmetiky - účinný antioxidant, ktorý spomaľuje proces starnutia pleti, obnovuje a osviežuje pleť, zbavuje ju príznakov stresu. Spomedzi čajov obsahuje práve biely najvyššie koncentrácie antioxidantov. Biely čaj sa používa aj ako zložka parfumov, pre vašu pleť je však najdôležitejší výber kvalitnej kozmetiky založenej práve na výťažkoch z bieleho čaju. V základe posilňuje kožné bunky a zabraňuje ničivému účinku slnečného žiarenia.

TAJOMSTVO BIELEHO ČAJU

Biele čaje nemajú silu čierneho či zeleného čaju, preto sa môžu zdať slabšie. Avšak, práve v jemnosti je ich zázračná moc. Pomáhajú pri podráždenosti, nervozite a ťažko zvládnuteľnej hyperaktivite. Zelený čaj sa vyrába z lístkov čajovníka tak, že hneď po zbere sa horúcou parou alebo vzduchom znefunkčnia enzýmy, aby neprichádzalo k samovoľnej fermentácii čaju. Nefermentovaný čaj si zachováva svoj prírodný charakter i obsah účinných látok. O tom svedčí aj prirodzená zelená farba čajových listov i nálevu. Najznámejšie zelené čaje sa produkujú v Číne a Japonsku. Čierny čaj sa vyrába z čajových lístkov. Po zbere a zvädnutí sa nechávajú úplne sfermentovať za prístupu vzduchu. Kyslík reaguje s enzýmami lístkov, ktoré sa po šetrnom narušení bunkových stien dostávajú na povrch listu. Fermentácia dodá čiernemu čaju výraznejšiu vôňu i chuť a nálev čaju získa brilantný oranžovo-hnedý odtieň. Pri tomto procese sa však stráca časť polyfenolov a ďalších účinných látok. Zároveň sa povzbudzujúci teín stáva aktívnejším. Čierne čaj sa produkujú najmä v oblastiach, ktoré boli kedysi anglickými kolóniami – v Indii a na Srí Lanke. Biely čaj je najmladší čaj, jeho základom sú nerozvinuté čajové puky, ktoré majú špecifický obsah liečivých látok a silíc. Puky sú chránené jemnými chĺpkami bielej farby, pretože sa v nich ešte nevyvinul chlorofyl. Biely čaj má nízky obsah teínu a vytvára delikátny jemný nálev s vysokým podielom antioxidantov a ďalších látok, výrazne omladzujúcich organizmus. Biely čaj sa vyrába z prvých čajových horných vetvičiek, ešte z nerozvinutých lístkov.

BIELY ČAJ PRE ZDRAVIE

Biely čaj pochádza z prvého jarného zberu ešte pred obdobím dažďov. Jeho púčiky sa môžu trhať len pár týždňov na počiatku čajovej sezóny. Biely čaj je pomerne vzácny najmä pre jeho regeneračné účinky. Chlpaté výhonky obsahujú polyfenoly, ktoré sú vynikajúcimi antioxidantmi. Poskytujú účinnú ochranu proti voľným radikálom vznikajúcim v organizme a tým spomaľujú starnutie buniek. Biely čaj pochádza z Číny a vo veľmi malom množstve z Indie a Srí Lanky. V dávnych dobách bol určený výlučne iba pre čínskych cisárov a cisársky dvor. Bol žiadaný cisármi hlavne pre jeho revitalizačné účinky. A čo bolo dobré pre cisára, malo by byť dobré aj pre vás. Čínske porekadlo hovorí: „Radšej byť zbavený tri dni jedla ako jeden deň čaju.“ Ten, kto sa drží práve tohto porekadla, môže zvíťaziť nad mnohými ochoreniami a tešiť sa z dlhého a pokojného života.

Biely čaj sa vyznačuje veľmi jemnou chuťou a prospešnými účinkami na ľudský organizmus. Je bohatý na antioxidanty, ktoré prispievajú k prevencii rakoviny. Pravidelné pitie tiež znižuje krvný tlak a pôsobenie stresu. Antibakteriálne účinky bieleho čaju sú tiež využívané v kozmetickom priemysle. Má omladzovacie účinky a podporuje činnosť obličiek. Biely čaj má najmenší obsah kofeínu – približne 15 mg (pre porovnanie, káva obsahuje 120-150 mg, čierny čaj 40-60 mg, zelený čaj 20-30 mg kofeínu). Podieľa sa na znižovaní hladiny cholesterolu v krvi, pôsobí na zdravie srdca, pravidelné pitie bieleho čaju spevňuje kosti, podporuje imunitný systém človeka, má skvelé účinky na ústnu dutinu – zuby i ďasná. Podľa posledných výskumov má biely čaj zabraňovať tvorbe tukových buniek. Výhodou tejto tekutiny je fakt, že síce obsahuje kofeín, ktorý má pri chudnutí pozitívne účinky, neobsahuje ho však vo veľkých množstvách. Vďaka tomu, že obsahuje stopové množstvo fluoridu, zabraňuje vzniku zubných kazov či zlého dychu.

 

ČIERNY ČAJ

Podľa jednej z legiend poznali ľudia v Číne čaj v roku 2737 pred Kristom, keď sa čínsky cisár Šen Nung, nazývaný tiež Božský vládca, vydal do lesa, aby tam rozjímal. Pohrúžil sa do svojich myšlienok a meditoval pri ohni, kde si varil vodu. Zrazu zavial vietor a z neďalekého kríka strhol so sebou niekoľko suchých lístkov, ktoré spadli do kotlíka s vodou. Zakrátko sa vzduchom niesla neznáma, lahodná vôňa, ktorá ho zaujala. Napil sa a nápoj mu veľmi zachutil. Zelený čaj je známy už tisícročia, čierny čaj sa začal vyrábať až v polovici 17. storočia. Jeho rozmach nastal vďaka neustále sa zvyšujúcemu dopytu po zelenom čaji a taktiež vďaka zmene metódy konzervácie čaju - fermentácii, ktorá nahradila lisovanie. Čierne čaje najčastejšie pochádzajú z plantáží v Afrike, Indii, na Srí Lanke a v Indonézii, zatiaľ čo zelené čaje pochádzajú z krajín ďalekého Východu ako Čína a Japonsko.


TAJOMSTVO ČIERNEHO ČAJU

Čierny čaj obsahuje triesloviny, ktoré majú za následok jeho výraznú trpkú chuť, pričom sa ich v ňom nachádza asi 5 – 12% z celkového obsahu. Tieto látky sú veľmi prospešné pre tráviaci trakt a pomáhajú aj pri reume a vysokom krvnom tlaku. Čierny čaj obsahuje aj kofeín (teín), ktorý povzbudzuje mozog bez toho, aby zaťažoval srdcovo-cievny systém a krvný obeh. Z vitamínov skupiny B obsahuje čaj vo vode rozpustný vitamín B1. Pôsobí ako nervový vitamín, ktorý je dôležitý hlavne pri duševnej práci. Čaj obsahuje tiež fluór a niektoré ďalšie minerálne látky ako draslík. Éterické oleje vytvárajú špeciálnu vôňu čaju a jeho špecifickú arómu. V čaji bolo zatiaľ objavených 23 rôznych aromatický látok. Spolu s chlorofylom prispieva k upokojeniu, pomáha pri prenose kyslíka do telesných orgánov stimulujúcich duševné činnosti a funkcie dýchacieho systému.


ČIERNY ČAJ PRE ZDRAVIE

Čierny čaj pomáha predchádzaniu infarktu a ochoreniu srdca. Reguluje hladinu cholesterolu, znižuje riziko upchatia tepien a má veľký vplyv na zdravie ciev. Pomáha v boji proti vírusom, ktoré spôsobujú ochorenia, ako je hnačka, kožné infekcie, ochorenie dutín, zápal pľúc a cystitída. Jeho pitie pomáha pri zvýšenej psychickej záťaži, pomáha odbúravať stres, je prevenciou pred niektorými druhmi rakoviny, podporuje trávenie, upokojuje črevá a žalúdok. Dodáva vlasom lesk, oživuje farbu, chráni pred poškodením kvôli slnečnému žiareniu aj častému farbeniu, zväčšuje objem. Po prebdených nociach zmierňuje opuchy a používa sa v prípravkoch proti kruhom pod očami. Bojuje aj proti prvým vráskam. Doma ho použijete poľahky. Keď budú vrecká s čajom suché, vložte ich aspoň na 10 minút do chladničky. Opuchy zmiznú rýchlejšie a efektívnejšie. Pomáha aj pri potiacich sa dlaniach a nohách. Nohy či dlane si stačí namočiť do zmesi čierneho čaju a levandule. Tento rituál by sa mal opakovať každý týždeň.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 4000 Year Old Secrets of Green Tea
- 10 Evidence-Based Health Benefits of Black Tea
- What is White Tea?

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa