ALOE VERA

Rastlinku menom aloe vera asi netreba nijako zvlášť predstavovať, pozná ju azda každý. Táto rastlina je známa najmä vďaka svojim skvelým účinkom na zdravie a krásu. Aj preto sa aloe vera používa ako prísada do množstva kozmetických prípravkov, hlavne na starostlivosť o pleť. Poďme sa na tento úžasný poklad z prírody pozrieť o čosi bližšie.

ALOE VERA – čo to je?

Táto jedinečná rastlina patrí do veľkej rodiny rastlín - sukulenty. Aloe vera dokáže žiť bez vody rovnako ako kaktusy. Existuje až 511 druhov Aloe, ale len štyri z nich majú liečebnú hodnotu. Je to rastlina, ktorú pozná ľudstvo už niekoľko tisícročí. Blahodarné liečivé účinky aloe vera využívala už krásna Kleopatra. Aloe vera jej pomáhalo pestovať si krásu a udržiavať svieže a vitálne telo.

ALOE VERA – aké je jej tajomstvo?

Aloe vera je zdrojom širokého spektra vitálne dôležitých elementov, akými sú vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, E), minerály (vápnik, fosfor, draslík, sodík, chlór, ale aj mangán, meď, zinok či chróm), aminokyseliny (aloe vera obsahuje až osem esenciálnych aminokyselín) a dokonca aj enzýmy. Proteíny sú jednoduché bielkoviny nevyhnutné pre všetky živé bytosti; pretože sú potrebné pri tvorbe tkanív a energie. Aminokyseliny sú stavebné zložky bielkovín. Mastné kyseliny pôsobia ako silné protizápalové činidlá a sú to cholesterol, campestorol a D-sitosterol. Obsahuje aj saponíny, ktoré sú čistiace a antiseptické látky. Antrachinóny majú analgetické, antibakteriálne a protiplesňové účinky.
 

LIEČIVÁ SILA ALOE VERA

Aloe má veľa liečivých účinkov. Detoxikuje organizmus, viaže na seba škodlivé látky, pomáha odstrániť problémy s trávením, aktivuje enzýmy na trávenie, podporuje črevnú mikroflóru, hojí steny slizníc. Harmonizuje metabolické funkcie - látkovú výmenu. Pôsobí na zníženie hladinu cukru v krv. Stimuluje imunitný systém. Pôsobí ako silný vnútrobunkový antioxidant.

Pomáha pri rekonvalescencii a regenerácii buniek. Priaznivo vplýva na zápalové chorobyako napríklad reumatoidná artritída, zápal čriev a podobne. Pomáha pri psycho - neurologických chorobách, ktorými sú migrény či bolesti hlavy. Bojuje proti syndrómu chronickej únavy, baktériám, vírusom a plesniam. Lieči hemoroidy, vredy, výrony. Hojí rany, popáleniny, porezanie, uštipnutie, alergie, vyrážky, akné, ekzémy, zapálenú koža, lupiny, kurie oká, opary, hydratuje a omladzuje pleť. Aloe vera šťava a aloe vera gél prinášajú ozdravenie zvonku i zvnútra organizmu. V súčasnosti sa z rastliny aloe vera vyrábajú rôzne aloe vera produkty, ktoré majú adaptogénne vlastnosti - telo využíva práve tie látky, ktoré potrebuje. Sú nimi: aloe vera šťava, aloe vera gél, aloe vera tablety, aloe vera kozmetika.
 

ALOE VERA V KOZMETIKE

- Aloe v boji proti starnutiu
Aloe vera obsahuje veľké množstvo antioxidantov, čo sú látky, ktoré pomáhajú „vychytávať" voľné radikály a tým okrem iného prispievajú k udržiavaniu zdravého a mladistvého vzhľadu pokožky. Inými slovami, aloe vera je elixírom mladosti. Podporuje tiež tvorbu kolegénu a elastínu a vyživuje a hydratuje pokožku, takže proces starnutia sa odďaľuje. Býva preto častou súčasťou rôznych anti-age kozmetických výrobkov.

- Proti vyrážkam
Ak vás trápia nepekné vyrážky, aj tu môže pomôcť aloe vera. Rastlina má protizápalové účinky a tolerujú ju všetky typy pleti, vrátane citlivej. Dokáže si teda poradiť s rôznymi kožnými problémami, ako sú akné a všakovaké vyrážky. Pri boji s vyrážkami ale treba pravidelnosť, keďže je to beh na dlhé trate.

- Aj na ekzémy
Aloe vera môžu používať aj ľudia trpiaci ekzémami, psoriázou či lupienkou. Na toto všetko má aloe vera účinné látky, z ktorých môže pokožka vyťažiť to, čo potrebuje v boji s týmito nepríjemnosťami.

- Na rany
Drobné popáleniny, alebo spálená pokožka od slnka, drobné rezné ranky a odreniny, to všetko si môžete ošetriť gélom z aloe vera. Vďaka obsahu účinných látok sa tieto poranenia rýchlejšie a krajšie zahoja a stanú sa pre vás tiež menej bolestivými. Taktiež sa aloe vera používa aj na bodnutia rôznym hmyzom, stačí si čerstvou šťavou potrieť boľavé miesto a úľava sa dostaví okamžite.

ÚČINKY ALOE VERA NA CELKOVÉ ZDRAVIE


Je dobre známe, že naša pleť odráža aj celkový stav nášho zdravia a to, čo jeme a ako žijeme, sa odráža na kvalite pokožky. Preto sa pri problémoch s pleťou (napríklad pri akné) odporúča nielen vonkajšie používanie rastlinky aloe vera, ale aj vnútorné užívanie. K dispozícii sú rôzne šťavy, tabletky či iné preparáty, z ktorých si možno vyberať. Samozrejme, treba dbať na kvalitu a investovať radšej do overených výrobkov.

Aloe vera má detoxikačný účinok, zbavuje telo odpadových látok a takéto prečistenie organizmu sa prejaví aj navonok krajšou zdravšou pokožkou, lepšou kvalitou vlasov i nechtov a celkovo lepšieho pocitu, nadobudnutej energie.

Aloe vera si môžete kúpiť vo forme rôznych kozmetických výrobkov - krémy, pleťové mlieka, čistiace vody či rôzne séra a podobne. Prečo si však doma nevypestovať aj svoju vlastnú rastlinku? Nie je to nijako namáhavé a prvú pomoc v podobe prírodného extraktu z tejto rastliny budete mať stále poruke.
AKO POUŹÍVAŤ ALOE VERA

Šupka listov má horkú chuť. Pri kontakte s pokožkou môže pôsobiť dráždivo a neodporúča sa ani na normálne vnútorné používanie. V medicíne sa využíva ako preháňadlo častejšie v západnej Európe, zatiaľ čo v strednej Európe sa uprednostňuje Aloa ozbrojená. Z dôvodu, že môže spôsobovať silné kŕče v tráviacom trakte, od jeho laického užívania sa ustúpilo. Pri nápojoch s obsahom aloy, ktoré by mali byť zbavené hnačkovo pôsobiacich antranoidov. Účinok, ako posilnenie celého organizmu pri požití aloy je však sporné a doposiaľ nebol potvrdený vedecky.
Gél Aloe vera je známy všade a možno ho označiť za modernú drogu. Využíva sa v prípravkoch na starostlivosť o pokožku so zvlhčujúcimi, hojivými a protizápalovými účinkami, ktoré navyše ničia choroboplodné zárodky a utlmujú bolesť.



BONUS: DOMÁCE RECEPTY S ALOE VERA


Pleťové tonikum

Stačí odrezať celý list, umyť a zbaviť ho pichliačov a šupky. Dužinu nasekať na jemno alebo rozmixovať a následne precediť. Šťava sa následne môže použiť na tonizáciu pleti.

Obklad z aloe vera

Dáva sa na opary, akné, popáleniny, bodnutie hmyzom. Stačí odrezať celý list, umyť a zbaviť ho pichliačov a šupky. Vždy po niekoľkých hodinách priložíme list na postihnuté miesto. Zakaždým odkrojíme koniec listu, aby sme získali čerstvú šťavu. Vďaka týmto obkladom opary menej bolia a hlavne sa rýchlejšie hoja.

Gélová maska na suché a lámavé vlasy

Množstvo gélu závisí na dĺžke a hustote vlasov. Pre strednú dĺžku vlasov si pripravíme 100 ml - 200 ml gélu. Pokrájaný gél z listov rozmixujeme a votrieme do vlasov. Zabalíme do igelitu a uteráka. Gél necháme asi pol hodiny pôsobiť a potom opláchneme. Vlasy sa po aplikáciách javia pevnejšími a ustupujú aj lupiny.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Aloe vera: the miracle plant its medicinal and traditional uses in India
- Aloe vera: The succulent with skin soothing cell protecting properties
- Cosmetic use of Aloe vera-a review

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa