VŠETKO O KÁVE A KOFEÍNE

VŠETKO O KÁVE A KOFEÍNE

Podľa arabskej legendy približne v roku 850 v hornom Egypte kozy požierali červené plody na kríkoch, pričom i tie najstaršie kozy boli odrazu plné energie. Ich pastier Kaldi bol unavený a tak tiež vyskúšal tieto plody s osviežujúcim účinkom. Podľa inej legendy rovnaké kríky zachránili život Omarovi. Už v 9. storočí bola káva v encyklopédii zaradená medzi látky s liečivými účinkami zlepšujúce pamäť a čistiacimi účinkami na pokožku. V 15. storočí pitie kávy zlepšilo zdravie Etiópskeho šejka. V 17. storočí sa káva rozšírila i v Anglicku – v tradičnej krajine s obľubou čaju. V tých časoch mohli do kaviarní vstupovať len muži.

AKO KÁVA VPLÝVA NA ĽUDSKÝ ORGANIZMUS

Hlavnou účinnou zložkou kávy, ktorá nám dodáva energiu, je kofeín. Kofeín predstavuje prírodný stimulant, ktorý sa veľmi dobre vstrebáva do tráviaceho traktu a už po 15. minútach sa prejaví jeho účinok. Najväčšia časť kofeínu a jeho metabolitov sa vylúči z tela po 6 hodinách, úplne sa ho zbavíme až po 24 hodinách.
V pečeni sa kofeín metabolizuje systémom oxidázy cytochrómu P450 na 3 deriváty dimetylxantínov: paraxantín (urýchľuje lipolýzu), teobromín (rozširuje krvné cievy) a teofylín (uvoľňuje hladké svaly priedušiek).

Tieto metabolity sa chemickými reakciami transformujú na deriváty xantínu a kyseliny močovej. Iba 10% kofeínu sa vylučuje z tela obličkami v nezmenenej forme. V mozgu kofeín ako ligand (namiesto adenozínu) blokuje receptory adenozínu A1 a A2. Obidva ligandy, t. j. kofeín a adenozín, vykazujú vysokú podobnosť svojich chemických štruktúr. Môžu ovplyvniť uvoľňovanie neurotransmiterov, ako je acetylcholín, dopamín, noradrenalín, kyselina gama-aminomaslová a serotonín, čo zvyšuje náladu, stimuluje organizmus, zlepšuje koncentráciu a eliminuje fyzickú únavu.

Kofeín tiež inhibuje fosfodiesterázy (PDE), enzýmu, ktorý je zodpovedný za degradáciu cyklického adenozínmonofosfátu (cAMP) na necyklickú formu 5´-AMP. Inhibícia PDE zvyšuje koncentráciu cAMP v bunkách a tiež zvyšuje krvný tlak.

Dobre vedieť: Jedna šálka kávy obsahuje priemerne 50 – 200 mg kofeínu (10 kávových zŕn = asi 100 mg kofeínu). Priveľa kofeínu však môže byť pre zdravie a dokonca až život človeka nebezpečné. Smrteľná dávka kofeínu je 10 g alebo 150 mg na 1 kg hmotnosti.
 
Kofeín v prvom rade stimuluje centrálnu nervovú sústavu a srdce, zvyšuje vylučovanie moču a stolice, rozširuje cievy srdca, mozgu, obličiek a periférne cievy. Zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, povzbudzuje chuť do jedla a činnosť tráviaceho traktu, zlepšuje funkciu čriev pri zápche a odvodňuje, čím pomáha zbaviť organizmus toxických produktov. Tiež vplýva na psychiku, nakoľko mení vylučovanie melatonínu (hormónu spánku).

Je známe, že kofeín urýchľuje metabolizmus mastných kyselín a odbúravanie tukov. Odstraňuje únavu, má i euforické účinky, vyvoláva pocit pohody a dobrej nálady. Zbystruje myslenie a u niektorých ľudí má dokonca afrodiziakálne účinky. Je protijedom pri otrave alkoholom (a naopak). Hasí smäd a osviežuje po namáhavej telesnej a duševnej práci. Kofeín je súčasťou mnohých liekov proti bolesti hlavy, nakoľko urýchľuje pôsobenie analgetík, najmä vtedy, ak sa podajú na začiatku bolesti.


KEDY SI NA KOFEÍN DAŤ POZOR

Predávkovanie (napr. viac ako 300 mg kofeínu jednorázovo) sa môže prejaviť búšením srdca, pocitmi strachu, bolesťami hlavy, začervenaním v tvári, poruchami koncentrácie, závratmi a halucináciami, trasom, častým močením, zrýchlením tepu a zvýšením telesnej teploty. Pri chronickej otrave sa môže objaviť nechutenstvo, poruchy spánku, desivé sny, úzkosť, depresie a zášklby svalov.

Káva nie je pre každého. Pitie kávy je napríklad podľa odborníkov nevhodné pri vysokom krvnom tlaku, nakoľko samotný kofeín dvíha tlak. Tiež pri zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny, vredovom ochorení žalúdka a dvanástnika, pri ochoreniach žlčníka a pankreasu, pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy a niektorých psychických poruchách, najmä pri pocitoch úzkosti a strachu.
A čo kofeín a kosti?

Nie sú jednoznačné výsledky pitia kávy vo vzťahu k osteoporóze, rovnako ako výsledky väčšiny štúdií nepreukázali jednoznačný vplyv kofeínu na znižovanie denzity kostí u žien v menopauze, pokiaľ bol ich prívod kalcia v potrave dostatočný. Mýtus o negatívnom vplyve kofeínu na kosti či ich oslabovanie sa teda javí ako nepravdivý.
 

AKO JE MOŽNÉ, ŽE SA NÁM PO KÁVE CHCE SPAŤ?

Je potrebné si uvedomiť, že stimulanciá môžu zvyšovať energiu len vtedy, ak je v organizme ešte nejaká prítomná. Preto na unaveného človeka môžu mať i opačný účinok, prirovnávaný k účinku biču na unaveného koňa. Po káve sa môže dostaviť pocit ospalosti a zívanie, najmä u duševne pracujúcich. Ak teda patríte k tým, ktorí si kávičku doprajú pokojne i na večer a napriek tomu môžete spať, vedzte, že za to vďačíte práve prílišnej únave.

KDE SA PESTUJE KÁVA

Kávovník potrebuje pre svoj rast a prosperovanie relatívne špecifické podmienky. Vyžaduje stálu vlhkosť vzduchu, výživnú pôdu a stabilné teploty. Tiež má rád slnečné polohy, preto ideálne miesta na pestovanie kávovníka sú práve v krajinách ako Brazília, Kolumbia, Peru, Nicaragua, Etiópia, Keňa, ale i niektoré ázijské krajiny vrátane Vietnamu, Indonézie a Indie. V závislosti od konkrétnych podmienok oblasti pestovanie si káva zachováva tiež veľmi špecifické vlastnosti a preto nie je tak úplne jedno, či sa rozhodnete pre kávu brazílsku, kolumbijskú, etiópsku či inú.

ARABIKA ALEBO ROBUSTA?

Pri výbere kávy sa môžete tiež radiť jej typom, nielen krajinou pôvodu. Obvykle na trhu nájdete kávy typu Arabika alebo Robusta, ale dostupné sú aj kombinované zmesi týchto dvoch druhov v rôznych pomeroch. Aký je medzi nimi rozdiel?
- Arabika predstavuje kávu pestovanú vo vyšších nadmorských výškach, spravidla od 600 m.n.m. vyššie. Jej zrná majú podlhovastý plochý tvar, stredová ryha je mierne zatočená do písmena S. Jej vôňa je veľmi výrazná a intenzívna, skôr jemne nasladlá je aj chuť. Pochádza prevažne z Brazílie, Kolumbie, Etiópie či Guatemaly.

- Robusta je vhodnejšia na pestovanie v nižších nadmorských výškach. Ideálne sa jej darí napríklad vo Vietname, Brazílii či Ugande. Zrná majú tvar pravidelnejší, stredová ryha je rovná, bez zatočenia. Chuť je výrazne horkejšia, zemitejšia. Zaujímavosťou je tiež dvojnásobný obsah kofeínu v porovnaní s Arabikou.

 

KÁVA A KOFEÍN V KOZMETIKE

Určite ste už postrehli množstvo domácich receptov na využitie kávy pre skrášľovanie. Hovorí sa, že ten, kto pije studenú kávu, pije ju pre krásu. Nielen takto nám však káva pomáha ku krajšiemu zovňajšku ;) Káva v podobe extraktu či kávového oleja je často využívaná aj v najrôznejších kozmetických výrobkoch a to predovšetkým vďaka už zmierňovanému obsahu kofeínu.

Kofeín sa čoraz viac používa v kozmetike kvôli jeho vysokej biologickej aktivite a schopnosti preniknúť do kožnej bariéry. Tento alkaloid sa často používa ako hydrofilná modelová látka pri penetrácii kože človeka a zvieraťa, rovnako ako pri rôznych syntetických membránach.

Komerčne dostupné topické prípravky normálne obsahujú 3% kofeínu. Pokiaľ ide o kozmetický účel, kofeín sa používa ako aktívna zlúčenina v anticelulitídnych výrobkoch, pretože zabraňuje nadmernej akumulácii tuku v bunkách. Tento alkaloid stimuluje degradáciu tukov počas lipolýzy prostredníctvom inhibície aktivity fosfodiesterázy.

Kofeín má silné antioxidačné vlastnosti. Pomáha chrániť bunky pred UV žiarením a spomaľuje proces opálenia pokožky. Navyše kofeín obsiahnutý v kozmetike zvyšuje mikrocirkuláciu krvi v koži a tiež stimuluje rast vlasov prostredníctvom inhibície aktivity 5- α -reduktázy.

Kofeín má na pokožku a vlasy blahodarný vplyv:

- Prekrvuje pokožku, zvyšuje mikrocirkuláciu a tak pomáha odbúravať kožné nedokonalosti a nerovnosti ako je celulitída či nerovnomerné ukladanie podkožného tuku.
- Stimuluje pleť k rýchlejšej regenerácii a pomáha obnovovať kožné bunky, preto je ideálnou prísadou pleťovej kozmetiky určenej predovšetkým pre zrelšiu, ochabnutú, oslabenú pleť bez života.
- Stimuluje vlasovú pokožku, posilňuje vlasové folikuly a podporuje rast zdravých a pevných vlasov. Urýchľuje rast vlasov.

 

DOMÁCE RECEPTY S KÁVOU PRE KRÁSU

- kávový peeling: usadeninu z kávy, ktorá vám ostane na spodku v šálke či v zberníku kávovaru, môžete použiť ako čisto prírodný peeling na pleť, telo i vlasovú pokožku
- kávový zábal: zmiešajte kávovú usadeninu s obľúbeným organickým olejom a pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja – celú zmes aplikujte na problematické partie postihnuté celulitídou, poriadne vmasírujte a nechajte pôsobiť napríklad fixované uterákom či fóliou, následne umyte
- kávový obklad: unavené a opuchnuté oči zbavíte ospalosti jednoducho kozmetickým tampónikom namočeným v studenej káve, ktorý na zatvorené viečka položíte aspoň na 10 minút
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Caffeine's role in skincare
- Caffeine's mechanisms of action and its cosmetic use
- Caffeine Skin Care Benefits: All You Need to Know
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa