ZÁZRAK MENOM KOLAGÉN

ZÁZRAK MENOM KOLAGÉN - ČO TO VLASTNE JE?

Kolagén je modrastá, extracelulárna, vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá je základnou stavebnou hmotou spojivových a väzivových tkanív. Tvorí 25 – 30 % všetkých proteínov v tele cicavcov, t.j. asi 5% jeho celkovej hmotnosti a je zložkou medzibunkovej hmoty v podobe kolagénových vláken. V koži však predstavuje až takmer 70% bielkovín, aj z tohto dôvodu má nenahraditeľný význam pre jej vzhľad, charakter a zdravé fungovanie. 


AKÁ JE ÚLOHA KOLAGÉNU

V súčasnosti poznáme najmenej 27 rozdielnych typov kolagénov, označujú sa I – XXVII. Kolagénové vlákna sú mimoriadne pevné a ohybné, avšak nie pružné. V papilárnej vrstve sú redšie, v retikulárnej sú hustejšie a neusporiadané. 

Východiskovou je vláknitá hmota menom tropokolagén, ktorú produkujú fibroblasty. Po vypudení z fibroblastov polymerizuje a formuje belavú trojzávitovku. Tvoria ju tri špirálovito stočené reťazce s približne stovkou aminokyselín. V mladom veku sú vlákna kolagénu usporiadané sieťovito a v blízkosti pokožky sú tenučké a orientované kolmo k jej povrchu. Kotvové vlákna, ktoré dosahujú až bazálnu membránu, zabezpečujú pevné spojenie zamše s pokožkou. V hlbších vrstvách zamše sú vlákna hrubšie a jeho pletence sú uložené v smere mechanického namáhania kože.
 
Od svojho vzniku prechádza kolagén nezvratnými formami starnutia, až sa napokon za niekoľko mesiacov rozpadne na svoje stavebné zložky. Mladé formy kolagénu sú schopné zadržiavať vo svojej trojzávitovke potrebnú vlhkosť. Takýmto spôsobom je schopný zabrániť vysušovaniu kože a spolu s kyselinou hyalurónovou tvorí vodou napitú podložku pre pokožku. Čím je však kolagénová trojzávitovka staršia, tým vlákna viac tuhnú, spojujú sa a viažu vodu čoraz slabšie. Najstarší kolagén má formu stuhnutého gélu a pri izbovej teplote ľudského tela už vodu nie je schopný viazať. Aktívny kolagén sa stáva pasívnym. Úbytok aktívneho kolagénu je jednou z príčin tuhnutia zamše, straty jej vláčnosti a následne i vzniku vrások.
 

PREČO JE POTREBNÉ KOLAGÉN DOPĹŇAŤ ZVONKU A AKO NA TO SKUTOČNE EFEKTÍVNE

V našej koži sú v každom okamihu prítomné všetky formy kolagénu. V mladšom veku v dôsledku vysokej aktivity fibroblastov je produkcia mladého kolagénu rýchla. S pribúdajúcim vekom, najmä po tridsiatke, sa však tvorba kolagénu spomaľuje a odbúravanie kolagénu zrýchľuje. Zlou správou je, že u žien omnoho rýchlejšie než u mužov. Okrem toho v organizme stúpa množstvo enzýmu kolagenáza, čo podporuje aj škodlivý mikroorganizmus Clostridium prefringens. Kolagenáza rozrušuje kolagén, ktorého je v starnúcej koži už aj tak nedostatok. Keďže kolagén nemožno vstrebať cez kožu, užívajú ľudia výživové doplnky, vďaka ktorým navýšia hladiny kolagénu v tele. 

Kolagénové doplnky sú pre kožu skutočne prínosné, pretože pomáhajú pri redukcii vrások a jemných línií. Dokážu pokožku napnúť a zaobliť. Existujú však aj potraviny, ktoré prirodzene navyšujú tvorbu kolagénu. Diéta pre rozžiarenú pokožku by mala obsahovať kapustu, pretože je jednou z najznámejších potravín, ktorá obsahuje látky na produkciu kolagénu. Prítomnosť antioxidantov a fytoživín ako je luteín, tiokyanáty, zeaxantín, izotiokyanáty a sulforafán, zlepšujú hydratáciu a pružnosť pokožky.

Ďalej by sme mali zaradiť do jedálnička sójové produkty ako je sójové mlieko a syr, pretože prítomnosť genisteínu, prirodzeného rastlinného hormónu, v sóji zlepšuje tvorbu kolagénu. Prítomnosť antioxidantov v sóji tiež nie je na zahodenie, pôsobí pri starostlivosti o pleť ako zázrak.

Červené ovocie ako jablká, pomaranče, čerešne, jahody a červená zelenina ako repa, červená paprika, červené zemiaky fungujú ako anti-aging potraviny. Prítomnosť antioxidantu lykopén v červenom ovocí a zelenine zvyšuje tvorbu kolagénu. 

Ak chceme mať zdravú pokožku, vsaďme na fazuľu. Obsahuje kyselinu hyalurónovú. Táto látka zlepšuje hydratáciu kože, udržiava pokožku vlhkú a hladkú, zvyšuje pružnosť pokožky, zlepšuje syntézu kolagénu, pomáha pri zdravom raste kožných buniek, podporuje stabilný tón pleti a zdravé kĺby. Je jednou z najdôležitejších zložiek, ktoré hrajú dôležitú úlohu v bunkovej proliferácii a migrácii. 

 

Mrkva je bohatá na vitamín A, ktorý pomáha zvýšiť tvorbu kolagénu a spomaľuje rozpad tak kolagénu, ako aj elastínu. Vitamín A spevňuje a stimuluje dermu, napomáha tiež zlepšiť prietok krvi k povrchu kože. 
 
Štvrť pohára vlašských orechov obsahuje približne 2,7 gramov a štvrť pohára ľanových semienok obsahuje 6,3 gramov omega-3-mastných kyselín. Omega-3-mastné kyseliny patria medzi esenciálne mastné kyseliny a pre zdravie sú nesmierne dôležité, no ich jediným zdrojom je naša strava, pretože telo si ich samo nedokáže vytvoriť. Tipy pre krásnu pokožku by mali zahŕňať potraviny bohaté na omega-3-mastné kyseliny, ktoré zvyšujú tvorbu kolagénu a znižujú riziko rakoviny kože. 
Zaradenie čiernych alebo zelených olív do jedálnička je jednou z najlepších vecí, akú môžeme pre zdravú pokožku urobiť. Olivy sú bohatým zdrojom síry, ktorá podporuje tvorbu kolagénu.


Prítomnosť vitamínu C v citrónoch a pomarančoch tiež pomáha zvýšiť tvorbu kolagénu. Medzi ovocie, ktoré prospieva zdravej pokožke a ktoré obsahuje vitamín C, patria jahody, ananás, pomaranče a papája.
 
Avokádový olej je bohatý na rastlinné steroidy, vitamín E a omega-3-mastné kyseliny, ktoré pomáhajú výrazne zredukovať starecké škvrny.


Prítomnosť karnozínu v morčacom mäse znižuje tvorbu vrások na koži. Karnozín je aminokyselina, ktorú si telo dokáže prirodzene vytvoriť a zamedzuje starnutiu kože, či tvorbe vrások. Podporuje pružnosť kože, a to omladením kožných buniek. Morka je úžasný zdroj zinku, ktorý redukuje suchú pokožku, zápaly na koži a podporuje rast kožných buniek zvýšením tvorby kolagénu a elastínu.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- The Importance of Collagen for Skin
- An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies
- Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa