KOZMETICKÝ VÝROBOK ALEBO DERMÁLNY LIEK?

KOZMETICKÝ VÝROBOK ALEBO DERMÁLNY LIEK?

Kozmetickým výrobkom je každá látka alebo zmes, ktorá je určená na kontakt s rôznymi vonkajšími časťami ľudského tela (pokožka, vlasové systémy, nechty, pery a  vonkajšie pohlavné orgány) alebo so zubami a sliznicou ústnej dutiny na účely výlučne, alebo najmä ich čistenia, parfumovania, zmeny ich vzhľadu, ich ochrany, udržiavania v dobrom stave alebo úpravy telesného pachu. Ak určitý produkt spĺňa uvedené požiadavky, ale do ľudského tela sa dostáva prehĺtaním, injekčne, implantáciou alebo inhaláciou, nepovažuje sa za kozmetický výrobok. Aj z tohto dôvodu napr. kyselina hyalurónová zapracovaná v kréme je kozmetickou látkou, ale nie je ňou pri injekčnej podobe. Toto tvrdenie tiež platí na farby na dočasné tetovanie, ktoré sa posudzujú ako kozmetika, ale farby na permanentný make-up či trvalé tetovanie ňou nie sú. Príkladov je ešte mnoho.
Kozmetika je určená na všeobecné použitie pre ľudí so zdravou pokožkou, prípadne len mierne sa odchyľujúcou od normálu. Kozmetické výrobky sú voľne distribuované v lekárňach, drogériách, parfumériách a ostatných obchodoch a sú určené pre malospotrebiteľov. Ide o tovar bežnej spotreby. Avšak niektoré druhy sú určené výhradne na profesionálne použitie. Tieto výrobky môžu totiž obsahovať zložky nepovolené v kozmetických produktoch pre všeobecné použitie, alebo vo vyššej koncentrácii než pre nepoučených, laikov. Za profesionála sa považuje osoba, ktorá vykonáva profesionálnu činnosť a má adekvátne vzdelanie alebo prax na výkon danej činnosti. Kozmetické výrobky pri svojej profesionálnej práci používajú kozmetici, kaderníci, vizážisti, nechtoví dizajnéri, maséri a iní. Tieto osoby nesmú ďalej predávať spotrebiteľskej verejnosti kozmetiku určenú pre profesionálne použitie.
 
Hmatové receptory sú v koži rozmiestnené nerovnomerne. Najviac sú zastúpené na končekoch prstov. Aj z tohto dôvodu slepým ľuďom čiastočne nahradzujú zrak. Receptory sa nazývajú podľa vedcov, ktorí ich prvýkrát opísali. Merkelove disky uložené v dolnej časti pokožky alebo hornej časti zamše, najmä v oblastiach bez vlasov či ochlpenia reagujú na najjemnejší dotyk. Ak je však dotyk priateľský, rýchlo sa adaptujú. Hmatové receptory ľahkého dotyku, t.j. Meissenerove telieska sú uložené v hornej časti zamše. V koži rúk je ich viac ako v koži nôh a ich počet narastá smerom ku koncom prstov. Samozrejme najviac ich je na bruškách prstov. Nachádzajú sa aj na perách, mihalniciach, vonkajších genitáliách, bradavkách a na stupajach. Nervové telieska, čiže Vater-Paciniho telieska silného tlaku reagujú na pocity hraničiace s bolesťou.

Nachádzajú sa v spodnej časti zamše alebo až v podkožnom tukovom väzive a zachytávajú hlboký tlak a vibrácie. Cez kožu dávajú signál mozgu, že nášmu organizmu hrozí nebezpečenstvo poškodenia. Podnetom pre tepelné pociťovanie je teplota vzduchu alebo predmetov, ktorých sa dotýkame, a to v rozpätí od -12 0C do 45 0C. Uvedené extrémne teploty predstavujú dolný a horný podnetový prah. Nižšie a vyššie teploty pociťujeme ako bolesť. Nervovými receptormi pre pociťovanie chladu sú Krauseove telieska a pre teplo Ruffiniho telieska. Pri teplote okolo -12 0C cítime bolesť z chladu, od 33 0C do 36 0C teplo a od 36 0C do 45 0C horúčavu. Nad touto hodnotou už nastupuje pálčivá bolesť.

Z kozmetického hľadiska sú významné aj nervy sekrečné, ktoré riadia vylučovanie mazu mazových žliaz a potu potných žliaz, ako i nervy vyživovacie, ktoré riadia látkovú výmenu kože. Cievohybné nervy sťahujú a rozťahujú krvné cievy.
 

Zaradenie určitého produktu medzi kozmetiku alebo lieky môže ovplyvniť aj jeho názov či prezentácia funkcie a účinkov. Ale nemýľme liečebnú kozmetiku s dermálnymi liekmi. Liečebný účinok sa smie pripisovať len liekom, preto liečebná kozmetika je nesprávnym termínom a nesmie sa používať. Na druhej strane, termín lekárska kozmetika charakterizujúci úkony korektívnej dermatológie a esteticko-plastickej chirurgie je správny. Okrem dermálnych liekov, s kozmetikou hraničia i výrobky iného charakteru, ako sú biocídne výrobky a ďalšie zdravotnícke pomôcky. Najlepším príkladom sú antiseptické a antibakteriálne výrobky a tiež zdravotnícke pomôcky ako napríklad lubrikačný gél. Výrobky proti všiam sú dokonca hraničnými výrobkami medzi kozmetikou, liekmi, zdravotníckymi pomôckami a biocídmi. Existujú aj ojedinelé hraničné výrobky medzi kozmetikou a hračkami, ako rozpustné výrobky vo vode určené pre deti na hranie.


DRUHY KOZMETICKÝCH VÝROBKOV

Až 40% žien a 25% mužov subjektívne prehlasuje, že majú citlivú pokožku. Citlivá, čiže senzitívna /lat. sensus: cit/ koža nepredstavuje jednoznačný typ. Najčastejšie je ňou pokožka suchá, ale môže ňou byť aj normálna, dokonca i mastná. Z hľadiska veku detská, dospelá i pokožka seniorov. Najnáchylnejší na citlivú kožu sú ľudia s nízkym fototypom 1 a 2. Zvyčajnou príčinou je narušená samoregulácia ochranného hydrolipidového filmu pokožky následkom prehnanej hygieny, používania nevhodných kozmetických výrobkov pre daný typ pokožky, stresu, či iných škodlivých vplyvov, ako aj určité genetické dispozície. Koža je mierne červená a nepríjemne napnutá a človek má pocit, že svoja vlastná koža mu nesadne. Kozmetika pomáha s neľahkou úlohou čeliť každodenným nástrahám civilizácie, ako sú prach, exhaláty, vietor či UV žiarenie. Môže však nielen slúžiť, ale nám aj škodiť. 

S ustavičným rozširovaním jej používania pribúda nežiaducich reakcií. Podľa niektorých odhadov každý deň používame najmenej sedem kozmetických výrobkov, od krémov a mliek na pleť cez odličovadlá, toniká, sprchové gély, šampóny či balzamy po holení. A to ešte ani nespomínajúc make-up. Odborníci zdôrazňujú, že si netreba zamieňať tzv. iritáciu, podráždenie pokožky a alergiu na kozmetické výrobky. Je dôležité ich rozoznať, lebo liečba a prognóza týchto kožných reakcií je rozdielna. Akýkoľvek prejav neznášanlivosti kozmetického výrobku, niektorí spotrebitelia označujú precitlivenosťou, iní alergiou.

Do tejto kategórie patria výrobky:

- čistiace, ako sú toaletné mydlá a syndety, tekuté mydlá, čistiace vody, gély, mlieka a pasty, určité masky a peelingy na tvár, šampón na vlasy a telo, výrobky do kúpeľa, vlhké obrúsky a náplaste, zubné pasty, odličovače, odlakovače a iné;
- dezodoračné a antiperspiračné výrobky na zamedzenie telesného pachu;
- dezinfekčné a antiseptické, ako určité tuhé a tekuté mydlá, spreje a iné;
- holiace a depilačné prípravky, ako napríklad holiaca pena či gél.
 

OCHRANNÁ A PREVENTÍVNA KOZMETIKA

- ochranné pracovné a priemyselné bariérové;
- ochranné športové a poveternostné;
- ochranné proti slnečnému žiareniu;
- preventívne zubné;
- masážne na tvár a telo.
 

REGENERAČNÁ A KONDICIONAČNÁ KOZMETIKA

Ďalšou skupinou je regeneračná a kondicionačná kozmetika. Nazývajú sa ňou výrobky, ktorých účelom je udržiavať pokožku, telo, vlasy a nechty v dobrom stave alebo spomaliť prejavy starnutia. Predstavujú širokú a spotrebiteľsky veľmi atraktívnu skupinu výrobkov. Patria sem výrobky:
- hydratačné, osviežujúce, tonizujúce a liftingové;
- výživné, revitalizačné a protivráskové;
- bioaktívne a multiaktívne;
- anticelulitídové, formujúce a zoštíhľujúce.

 

DEKORATÍVNA KOZMETIKA

Dekoratívna kozmetika je asi najviac žiadaným druhom z kozmetických výrobkov. Široká paleta týchto výrobkov má za účel vytvárať farebné efekty alebo formovať a fixovať vlasy. Patria sem výrobky:
- vytvárajúce farebné efekty na koži, očných viečkach, mihalniciach, obočí, perách a nechtoch a vlasoch;
- samoopaľovacie;
- bieliace, spomaľujúce a urýchľujúce tvorbu pigmentu pokožky;
- na chemickú preparáciu, formovanie a fixáciu vlasov.

 

VONNÁ KOZMETIKA

Nie menej príťažlivú skupinu tvorí práve vonná kozmetika, ktorá parfumuje, avšak neprekrýva telesné pachy. Rozoznávame prípravky:
- parfumy a parfumované vody;
- toaletné, kolínske a osviežujúce vody a vonné závoje.

 

MULTIFUNKČNÁ KOZMETIKA

Existuje však aj multifunkčná kozmetika. Účel týchto výrobkov je viacsmerný a kombinujú viac účinkov v jednom. Neraz je problematické zaradiť ich do jednotlivých vyššie uvedených skupín.
Kozmetika podľa iných kritérií sa napríklad môže členiť podľa lokality použitia na tele. Podľa toho rozoznávame kozmetické výrobky určené na pokožku, ruky, nohy, nechty, vlasy, intímne časti tela, ústnu dutinu, pery i očné okolie. Iné kritérium je delenie podľa veku, ako napríklad kozmetika určená pre deti a mládež alebo na zrelú pleť. Tiež existuje kozmetika podľa rodového určenia, t.j. pre ženy, mužov, univerzálne a tiež pre celú rodinu.

Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa