PRÍRODNÁ vs. ORGANICKÁ A BIOKOZMETIKA

PRÍRODNÁ vs. ORGANICKÁ A BIOKOZMETIKA - V ČOM JE ROZDIEL?

Koža je najväčší orgán nášho tela. O to dôležitejšia je adekvátna starostlivosť a výživa pokožky. Aj naša pleť má svoje špecifické potreby a vlastnosti a preto by sme sa o ňu mali starať kvalitnou kozmetikou. Kvalitná kozmetika ju vyživí a doplní všetky látky, ktoré potrebuje pre zdravý vzhľad. Bežné produkty, alebo inak nazvané komerčné výrobky či komerčná kozmetika, často obsahujú syntetické látky, ktoré môžu telo, pleť a pokožku, ale i vlasy zaťažovať. Medzi inými napríklad ropa, parabény, silikóny, chemické UV-filtre, mikroplasty či syntetické vône. To všetko môže vašu tvár a pokožku tela iritovať, či v nej dokonca vyvolať alergickú reakciu. Je známe, že pokožka dokáže absorbovať až 60% ingrediencií z produktov, ktoré na ňu aplikujeme a z tohto dôvodu dajme zbohom kozmetike, ktorá je vyrobená z ropy a obsahuje veľké množstvo škodlivých látok či syntetických prísad.

Vedeli ste, že prírodná a bio kozmetika nemusí byť vždy to isté?

Kvalitná prírodná kozmetika vašej pleti dodá zdravie a vitalitu - to všetko vďaka kvalitným zložkám rastlinného pôvodu. Označenie prírodná kozmetika však môžu niesť aj produkty, ktoré obsahujú už len 1% prírodných zložiek. Práve takéto produkty sú často predstavené pod komerčnými značkami ako “nové, prírodné rady”. BIO kozmetika má prísnejšie kritériá, než prírodná kozmetika. BIO kozmetika je vyrobená z prírodných produktov v BIO kvalite. Podobne ako pri prírodnej kozmetike v jej zložení nenájdete chemické ani syntetické prísady. A podobne ako pri prírodnej kozmetike, aj tu je dôležité, aké % BIO ingrediencií sa vo výrobku nachádza. Prečítajte si, v čom spočíva rozdiel medzi prírodnými kozmetickými výrobkami a organickými kozmetickými produktmi.
 
Prírodná kozmetika – ozajstná seriózna prírodná kozmetika obsahuje suroviny výlučne prírodného rastlinného a minerálneho (napr. hliny v pleťových maskách) pôvodu: rastlinné výťažky, oleje a esencie, bez pridaných syntetických chemických látok, bez parabénov, látok ropného pôvodu... (viď ďalej). Čisto prírodné suroviny sú jemné a ohľaduplné k pokožke a šetria životné prostredie.

Organická kozmetika – alebo aj bio kozmetika okrem toho, že je kozmetikou tiež skutočne prírodnou, musí spĺňať určité prísne podmienky, podľa ktorých je certifikovaná. Tu sú už navyše sledované úplne všetky faktory, ktoré s rastlinou/surovinou súvisia - spôsob pestovania, samotná pôda, zber úrody, uskladnenie, spracovanie, výroba bio produktu, obaly... Jednoducho súbor veľmi prísnych pravidiel a kontroly. Mnoho krajín má svoje nezávislé organizácie, ktoré stanovujú a kontrolujú kritériá na udelenie certifikátu označujúcom bio produkt, preto vám ponúkame zhrnutie pravidiel, ktoré platia pre organickú/bio kozmetiku všeobecne.

1. Suroviny sú pestované organickým, ekologickým spôsobom (bez použitia umelých hnojív, pesticídov, herbicídov, hormónov, antibiotík a iných toxických látok).

2. Organický pôvod sa týka rastlinných prísad, ale aj vody, či vedľajších živočíšnych produktov (med) v obsahu produktu. Tiež pôda, kde sa pestujú rastliny musí byť vyčistená od chemických prísad.

3. Zákaz používania syntetických látok, látok ropného pôvodu, geneticky modifikovaných surovín, syntetických farbív a parfumácií – pozri nižšie.

4. Spracovanie surovín prebieha ohľaduplne k ekosystému a ľudskému zdraviu

5. Prípravky nesmú byť testované na zvieratách
6. Obaly sú recyklovateľné a biologicky odbúrateľné
7. Prírodné a bio ingrediencie v konkrétnom výrobku musia byť zastúpené v konkrétnom percentuálnom množstve.


Poznámka: netreba zabúdať, že niektoré rastlinky sa zbierajú vo voľnej prírode, a ako také nespĺňajú podmienku o organickom pestovaní a nemôžu byť preto certifikované. Stále sú však 100% prírodné, čisté a s ohromnými terapeutickými vlastnosťami a silou a sú neobyčajne vzácne svojim pôvodom.
 

Aký je rozdiel medzi prírodnou a vegan kozmetikou?


Vegan kozmetika - šetrí nielen životy zvierat. Vegan kozmetika je kozmetika, ktorej zložky ani finálna podoba neboli testované na zvieratách a neobsahuje žiadne živočíšne látky. Šetrí krajinu, pôdu a vodu, ktorá by inak bola vystavená stádam zvierat. Vegan znamená byť šetrný k sebe, ostatným, zvieratám, k Zemi. Vegan kozmetika nesmie napr. obsahovať ani včelí vosk a med, čo môže byť sporné, pretože ide o druhotné živočíšne ingrediencie a ich získavanie nijako neškodí pôvodcom-živočíchom. Pozor však, milý spotrebiteľ, táto kozmetika, žiaľ, môže obsahovať chémiu a syntetické alebo nebezpečné látky. Nezamieňajme teda prírodnú a bio kozmetiku za vegan a nepovažujme výrobky vegan kozmetiky, hoci i certifikovanej, za produkty automaticky prírodné. Množstvo komerčných kozmetických produktov je vegan a pritom, keď sa pozrieme na zloženie, z prírodných surovín by sme tu sotva čosi našli.

Prečo používať prírodnú alebo vegan kozmetiku?

Prečo urobiť zmenu k lepšiemu pre naše telo a dbať pri výbere kozmetických prípravkoch na zloženie daných produktov?

- lebo naša pokožka a telo bio kozmetiku majú radi
- lebo jej zloženie je pre naše telo prirodzené
- lebo bio kozmetika neohrozuje naše dlhodobé zdravie ani prostredie okolo nás
- dávame pozor na to, čo jeme - naniesť niečo na pokožku znamená pre náš organizmus to isté...
- Organická/Bio kozmetika je prírodná, ale prírodná nemusí byť organická.
- Organická kozmetika - bio kozmetika nie je agresívna, a to ani v prenesenom zmysle – nepotláča problém, ale snaží sa prirodzene obnoviť rovnováhu pleti a podporiť jej vlastnú silu regenerovať a chrániť. Preto vyberajte kozmetiku, ktorá:
- Neobsahuje syntetické a ropné látky.
- Obsahuje cenné a účinné látky prírodného a organického pôvodu.

Množstvo a kvalita bio zložiek v obsahu produktu tiež odlišuje lacnú biokozmetiku od vzácnymi ingredienciami naplnenej kvalitnej, a teda nákladnejšej bio kozmetiky / organickej kozmetiky.
Dobre vedieť

INCI - (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients = Mezinárodná nomenklatúra kosmetických prísad), skratka označuje presné zloženie konkrétneho výrobku uvedené na jeho obale. Látky sú zoradené podľa obsahového zastúpenia v danom výrobku od najväčšieho množstva po najmenšie (na koci zoznamu sa často nachádzajú esenciálne oleje, čo je pochopiteľné vzhľadom na bezpečné dávkovanie a ohromnú silu EO.)

Kozmetika Soaphoria a jej ingrediencie

Nezáleží nám len na tom, čo robíme. Dôležité je aj to, ako to robíme. My v Soaphorii sme sa rozhodli robiť veci inak a od samého začiatku sa riadime filozofiou, ktorej základom sú hodnoty, ktoré vyznávame a zohľadňujeme pri každom našom kroku. Jednou zo zásad Soaphorie je, že kozmetika by nemala byť testovaná na zvieratách. Sme hrdí na to, že naše produkty sú schválené medzinárodným programom Leaping Bunny, ktorý potvrdzuje dodržiavanie všetkých štandardov kozmetiky bez krutosti aj nad rámec legislatívnych požiadaviek. Všetky naše kozmetické produkty sú schválené spoločnosťou Cruelty Free International a programom Leaping Bunny, medzinárodným zlatým štandardom označujúcim výrobky bez krutosti.

Prírodná kozmetika Soaphoria je tvorená výhradne z najkvalitnejších prírodných surovín. Jej používanie ocení pokožka každého veku a typu. V širokej ponuke sortimentu Soaphoria nájdete 100% vegetariánske a 99% vegánske kozmetické výrobky, ktoré vlastnoručne vyrábame priamo na Slovensku. Všetky suroviny odoberáme od poctivých dodávateľov, ktorých si sami overujeme a tak máme istotu nielen o ich kvalite, ale aj pôvode a dopade na životné prostredie.



Organické rastlinné oleje v ekocertifikovanej kvalite

Prírodné oleje boli odnepamäti ženami používané na starostlivosť o telo a jeho skrášľovanie. Okrem skrášľovania je však cenným olejom aj pre naše zdravie. Za studena lisované oleje - sa šetrne lisujú bez využitia vysokých teplôt a ďalšej nutnej rafinácie. Sú to "živé" potraviny. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine (hlavne vitamín E), cenné nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny. Rafinované oleje - sú oleje získavané extrakciou pri využití vysokých teplôt a organických rozpúšťadiel. Sú všeobecne lacnejšie, pretože tieto postupy umožňujú oveľa vyšší výťažok. Za vysokých teplôt sa však znehodnocujú a vzniká rada toxických látok. Tieto látky spolu so zbytkami rozpúšťadla sa musia odstrániť tzv. rafináciou. Zároveň sa však odstráni aj mnoho nutrične cenných látok, minerálnych a stopových prvkov. Takto získaný čistý tuk je bez pôvodnej chuti, vône.

 
Olivový olej

Jedným z najznámejších a často využívaných prírodných olejov v službách krásy je jednoznačne olivový olej. Extra panenský za studena lisovaný olivový olej je bohatým zdrojom mnohých cenných látok. Obsahuje zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny (asi 60-80%), vitamíny A, D, E či K. Olivový olej sa hodí obzvlášť pre suchú a citlivú pleť, osvedčil sa aj na ošetrovanie pokožky postihnutej ekzémom. Kožu krásne premastí, hydratuje a vyživí vďaka obsahu cenných látok a vitamínov, ktoré sme spomínali vyššie. Tento olej používali a stále používajú ženy aj na udržanie elasticity a mladistvého vzhľadu pokožku, teda je vhodný aj pre zrelšiu pleť so sklonom k tvorbe vrások. Na pleť si môžete olivový olej nanášať v rôznej podobe. Niektorým ženám vyhovuje dokonca i ako jemný odličovač make-upu. Pleť nielen vyčistí, ale aj ošetrí a vyživí.


Kokosový olej

Tento univerzálny prostriedok má svoje využitie v kuchyni, pri liečbe zdravotných ťažkostí ale aj v kozmetike. Vďaka nemu sa dá zlepšiť stav pleti aj vlasov. Keďže ide o olej, dokáže dostatočne vyživiť a hydratovať pleť, ktorá je následne hebká. Krásne sa vstrebáva do pokožky a nezanecháva mastný film. Ak je vaša pokožka suchšia alebo citlivá, ak máte problémy s popraskanou kožou, atopickým ekzémom, vyrážkami a alergiami, potom je pre vás kokosový olej tou správnou voľbou. Príjemná kokosová vôňa, lesklá a hebká pokožka sú jednými z mnohých výhod jeho použitie. Priaznivo pôsobí aj na ekzémy, keratózu či plesne na nohách. Mnohé ženy si pochvaľujú, že zabránil vzniku strií počas tehotenstva, či popraskaniu bradaviek v dôsledku kojenia. Pravidelné používanie vám pomôže zbaviť sa celulitídy, znižuje svrbenie po uštipnutí komárom. Má vysoký obsah antioxidantov, ktoré v podobe vitamínov A, C a E zabraňujú starnutiu pokožky.

Sortiment Soaphoria je natoľko bohatý, že veríme, že si na našom eshope vyberie skutočne každý. Množstvo výrobkov je nesmierne univerzálnych a tak vhodných pre celú rodinu, čo opäť dokazuje, že prírodná kozmetika je skvelým riešením šetrným aj k životnému prostrediu. Dizajnové mydielka, šľahané telové krémy či množstvo ďalších špecialitiek, ktoré v bežnej drogérii nenájdete, zas predstavujú tiež ideálne tipy na darčeky pre Vašich najmilších. Vďaka kozmetike Soaphoria sa teda nielen postaráte o zdravie svojej pokožky, pleti či vlasov, ale aj radosť milovanej osoby.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Natural, vegan, organic, clean: What do these terms really mean?
- Cruelty-Free vs. Vegan vs. Organic vs. Natural Makeup: What is the Difference?
- Vegan, Natural and Organic Cosmetics
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa