OLIVOVÝ OLEJ

OLIVOVÝ OLEJ – ČO TO JE

Kto by nepoznal olivový olej? Prospešný zdroj omega mastných kyselín patrí k najpopulárnejším potravinám, ktoré nájdeme asi v každej domácej špajzičke. Avšak nielen skvelá chuť, ktorú dodáva jedlu, ale predovšetkým jeho skvelé zdravotné benefity stoja za zvláštnu pozornosť.

Mnoho štúdií uskutočne ných za posledných 50 rokov dokázali množstvo zdravotných výhod olivového oleja. Olivový olej tvorí základ stravy populácie žijúcej v juhoeurópskom Stredomorí. V porovnaní s ostatnými národmi sa preukázala napríklad aj nižšia úmrtnosť miestneho obyvateľstva v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení.

Pomáha predlžovať život, znižuje riziká vzniku srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku či cievnych mozgových príhod. Pravidelný príjem olivového oleja pomáha znižovať i zápaly, riziko vzniku trombózy, depresie, rakoviny prsníka. Starší ľudia môžu vďaka nemu predísť riziku mŕtvice a Alzheimerovej chorobe. Je obzvlášť dôležitý pri ochrane červených krviniek pred oxidáciou. Olivový olej sa používa aj pri ošetreniach spálenej pokožky zo slnka. Antioxidanty v olivovom oleji pomáhajú zahnať degeneratívne ochorenia.

AKO SA VYRÁBA OLIVOVÝ OLEJ


Olivový olej vzniká, ako inak, lisovaním jadier plodov olivovníka. Malé plody typických stredomorských stromov, olivy, sú to najcennejšie, z čoho sa kvalitný extra panenský olivový olej vyrába. Lisovanie, ktoré prebieha za studena, pridáva tomuto oleju na hodnote a zdraviu prospešných účinkoch. Avšak pozor, najväčším problémom v súvislosti s výrobou olivového oleja je fakt, že nie každý olivový olej je aj vysoko kvalitný. Niektoré lacnejšie druhy olivového oleja, ktoré sú bežne dostupné napríklad aj v našich supermarketoch, môžu obsahovať napríklad zmes iných olejov, prípadne môže ísť aj o zriedenie tohto oleja.
 

AKO ROZOZNAŤ KVALITU OLIVOVÉHO OLEJA


Ak si prajeme využíva skutočne najkvalitnejší olivový olej, ideálne je priniesť si ho od drobných výrobcov priamo z dovolenky v Stredomorí :) Ak ale nemáme túto možnosť, určite nie je nutné zúfať. V našich supermarketoch či obchodoch s potravinami ale aj zdravou výživou, je dostupná široká škála najrôznejších značiek olivového oleja. Ten skutočne kvalitný spoznáte podľa popisu na etikete a uvedeného zloženia. Extra panenský, za studena lisovaný olivový olej je to, čo hľadáme. Takýto olivový olej je vyrábaný, extrahovaný pomocou prírodných procesov a má svoje typické vlastnosti, na základe ktorých sa dá odlíšiť od iných druhov olejov. Ide o typickú zlato-žltú až zlato-zelenú farbu a jemne horkastú vôňu a chuť. Poctivý olivový olej si po bližšom zoznámení s jeho vlastnosťami skrátka nedokážeme zameniť so žiadnou inou náhradou.

 

ZÁLEŽÍ NA KRAJINE PÔVODU?


V súčasnosti prevláda u odborníkov názor, že najkvalitnejšie olivové oleje sú práve tie, ktoré pochádzajú z Talianska. Väčšina olivových olejov predávaných na Slovensku sú však španielskeho pôvodu a tie odborníci považujú skôr za oleje konzumnejšieho charakteru, vhodné skôr na varenie, ako na studenú kuchyňu a do šalátov. V Európskej únii ale musia výrobcovia uvádzať povinne akosť oleja. Tie sú tri: spomínaná Extra virgin, Virgin a čistý olivový olej, zoradené v poradí od najkvalitnejšieho po najmenej kvalitný produkt. Nie len toto označenie, ale aj obal samotného výrobku je nesmierne dôležitý. Kvalitný výrobok si jednoznačne zaslúži aj kvalitný obal. Poctivé olivové oleje preto nájdete takmer výhradne v sklených fľašiach s tmavým sfarbením.

TAJOMSTVO OLIVOVÉHO OLEJA


Čím to je, že je olivový olej tak obľúbený? Ako je možné, že ho všetci poznáme? Jeho tajomstvo spočíva vo vysokom obsahu antioxidantov, vitamíne E, v konzumácii väčšieho množstva esenciálnych mastných kyselín (Omega3) a nenasýtených tukov. Olivový olej má v sebe polyfenoly, ktoré udržiavajú hladinu cholesterolu v rámci zdravého rozsahu. Vďaka kyseline olejovej znižuje riziko vzniku cievnych ochorení. Vďaka prítomnosti fytochemikálií zabíja nádorové bunky a potláča gény rakoviny prsníka. Zdravotné benefity zlatistého oleja sú teda nespochybniteľné. Dá sa ale olivový olej využiť aj inak?

OLIVOVÝ OLEJ V KOZMETIKE


Už od nepamäti ženy po celom svete využívajú mocnú silu darov prírody pre svoju krásu. Rastlinné olejčeky nie sú výnimkou a samozrejme, aj olivový olej je jedným z najobľúbenejších olejov v skrášľovaní. Olivový olej ulahodí pokožke celého tela, vlasom i nechtom. Olivový olej sa hodí obzvlášť pre suchú a citlivú pleť, osvedčil sa aj na ošetrovanie pokožky postihnutej ekzémom. Kožu krásne premastí, hydratuje a vyživí. Tento olej používali a stále používajú ženy aj na udržanie elasticity a mladistvého vzhľadu pokožku, teda je vhodný aj pre zrelšiu pleť so sklonom k tvorbe vrások. Na pleť, telo i vlasy si môžete olivový olej nanášať v rôznej podobe.

- Niektorým ženám vyhovuje dokonca i ako jemný odličovač make-upu. Pleť nielen vyčistí, ale aj ošetrí a vyživí.
- Je to dokonalý masážny olej – pokožke dodáva cenné živiny a stimuluje svaly. Môžu ho používať aj tehotné ženy ako prevenciu pred vznikom strií a hodí sa aj na masáž bábätiek. Najprv ho otestujte na nožičke, či ho dieťatko dobre znáša, a neprekáža mu pach, ktorý po chvíli veľmi rýchlo vyprchá.

- Mnohé ženy majú tiež problémy so suchou a drsnou pokožkou na lakťoch, kolenách či chodidlách. Aj tu pomôže pravidelné natieranie olivovým olejom.

- Je obzvlášť vhodný na suché, poškodené alebo veľmi namáhané vlasy. Pôsobí hydratačne, poskytne vlasom i pokožke hlavy výživu a celkovo zlepší vzhľad našej koruny krásy. Stačí si naniesť primerané množstvo olivového oleja na pokožku hlavy a votrieť do vlasov, nechať asi polhodinku pôsobiť a potom vlasy umyť bežným spôsobom. Mali by byť krásne jemné a lesklé a tiež je to spôsob, ako sa zbaviť prípadných lupín.

- Prospieva aj nechtom, vyživí ich a dodá im pevnosť. Je výborný pri problémoch s lámavými a krehkými nechtami. Okrem nechtov prospeje i pokožke v nechtovom okolí a tiež pokožke celých rúk (pokojne si ponorte do misky s olejom celé ruky).

- Vhodný je aj proti striám.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Olive Oil Benefits for Your Face
- Benefits of Olive Oil for Your Skin
- Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa