KRÁSA IDE ZVNÚTRA

Krása ide zvnútra

Zaužívané frázy ako „Krása prichádza zvnútra“ a podobné formulácie kolujú vo svete už od nepamäti. Zamyslime sa! Naozaj kladieme dôraz, aby sme tú našu vnútornú krásu podporovali, udržiavali alebo nechali rásť?

Aj keď pochopíme, že naša koža je samoregulujúcim a samoregeneračným organizmom a rozumieme jej základnej štruktúre a funkciám, otázne je, či rozumieme jej potrebám. Starostlivosť o ňu je niekedy veľmi obtiažna, najmä, ak vystupujú na jej povrchu kožné defekty, ekzémy a iné „nepríjemnosti“.

Ak si prajeme krásu pestovať, je na čase si uvedomiť, že na pokožku nemá vplyv iba kozmetika. Nie je potrebné byť vyučeným dermatológom, aby sme videli súvislosti na vlastné oči. Existuje veľa faktorov životného štýlu a životného prostredia, ktoré môžu buď zlepšovať, alebo naopak, poškodzovať jej funkcie, obranyschopnosť a zároveň sa odzrkadliť na jej výzore. Samotné kozmetické výrobky majú v starostlivosti o pleť a kožu druhotnú úlohu.

Môžu iba zosilniť účinky správnej výživy a voľby zdravého životného štýlu. S ohľadom na uvedené skutočnosti, samozrejme, dáva zmysel zabezpečiť si také kozmetické produkty, ktoré by boli čo najlepšie a najzdravšie. Čo však z našich životov eliminovať ešte predtým? Ako „nepriateľov kože“ určite už poznáme všetky nižšie spomenuté faktory. Ako ale na našu krásu vplývajú v skutočnosti?
 

Nasledovne:


Strava...naša každodenná
Moderní ľudia jedia, vo väčšine prípadov, veľmi nekvalitnú stravu chudobnú a/alebo zbavenú mnohých výživných látok. Jedlá často prekypujú tukom, rafinovanými sacharidmi, neprospešnými prísadami, konzervačnými látkami, umelými sladidlami a syntetickými príchuťami, farbivami a vitamínmi. Prejedanie sa nesprávnymi druhmi potravín a nesprávne stravovanie vedie k všetkým možným kožným poruchám. Napríklad tvorba akné je často spojená s diétou s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov a cukru. Tento typ životosprávy neposkytuje pokožke potrebné výživné látky, čo sa prejaví ochabnutím, zvrásnením a zosivením odtieňu pokožky. Pokožka sa stáva náchylnejšia na tvorbu škvŕn alebo vyrážkových ložísk. Je nesmierne dôležité mať na pamäti, že koža je, okrem iného, konštruovaná z výživných látok, ktoré nám poskytuje strava. Preto ak niekto hľadá „liek“ na svoje kožné problémy, musí hľadať príčiny aj vo svojom životnom štýle.

Všetko je chémia
Naša koža je každodenne vystavovaná poškodzovaniu. Vplývajú na ňu rôzne faktory okolitého prostredia - od možných dráždivých látok prítomných v kozmetických prípravkoch až po znečisťujúce látky vo vzduchu. Ako jednoduchý príklad môžeme uviesť priemerný príbytok. Ten vo všeobecnosti obsahuje veľa silnej čistiacej chémie na udržiavanie čistoty. Kontaktná dermatitída je čoraz bežnejším ochorením pokožky, ktorá prichádza do styku s látkou dráždiacou a poškodzujúcou pokožku alebo s alergénom. Komerčné čistiace prostriedky sú možným zdrojom agresívnych látok, ktoré sú známe ako hlavná príčina vzniku kontaktnej dermatitídy, rovnako ako niektoré dráždivé kozmetické výrobky.

 

Fajčenie
Okrem toho, že na nás číhajú nelichotivé upozornenia z krabičiek tabakových výrobkov, je dokázané, že fajčenie zvyšuje produkciu enzýmu, ktorý rozkladá kolagén - vlákno, ktoré drží pokožku pohromade. Tiež môže obmedzovať prietok krvi a tým spomaliť cirkuláciu, čím sa zastaví dodávka živín do kožných buniek. Čerešničkou je, že fajčenie ničí aj cenné vitamíny A a C, ktoré sú životne dôležité pre zdravie pokožky. Niet divu, ak sa pleť odvďačí farbou sivou ako dym a vráskami okolo úst.

Zlá kvalita vzduchu
Vykurované domy a kancelárie, diaľkové lety a klimatizované prostredia sa stali samozrejmosťou našich životov. Čo to však obnáša? Majú jeden spoločný výstup, a to, že doslova sajú vlhkosť z pokožky. Pokožka bez prísunu vlhkosti platí krutú daň. Stáva sa dehydratovanou a šupinatou, prehlbujú sa vrásky a zlyháva jej obranyschopnosť. Koža, rovnako ako zvyšok tela, je tvorená z viac ako 70% vodou. Čokoľvek, čo narúša túto rovnováhu, môže spôsobiť katastrofu pre zdravie pokožky

Bez make-upu ani krok
V súčasnosti existuje niekoľko spoločností, ktoré vyrábajú úplne prírodné produkty určené na dekoratívne líčenie ale tiež je pravda, že ostatní výrobcovia vsadili na lacné syntetické suroviny. Mnoho kožných problémov môže súvisieť páve s nadmerným používaním komerčných líčidiel. Zakrývajú nedokonalosti, ale neriešia problém, ba môžu viac škodiť. Tekuté make-upy a púdre s nevhodným zložením môžu upchať póry a viesť k vzniku škvŕn a vyrážok. Celodenné nosenie takejto dekoratívky je nezdravý zvyk. Pleť pomáha eliminovať odpad vo forme toxínov a pre jej správnu funkciu musí byť chránená pred upchatím pórov.

Neutíchajúci smäd
Väčšina ľudí nepije dostatok vody. V skutočnosti niektorí ľudia nepijú žiadnu vodu! Pritom voda je základným pilierom pre zdravie pokožky a musí byť absorbovaná (nie len aplikovaná prostredníctvom starostlivosti). Dôležitá je tiež kvalita vody. V mnohých krajinách je voda z vodovodu presýtená zlúčeninami chlóru, fluóru, ťažkými kovmi, syntetickými hormónmi a nesprávne recyklovanými zvyškami! Pomocnú ruku podajú vodné filtre nielen k džbánom ale môžu sa inštalovať aj priamo na vodovdné kohútiky a tiež sprchové hlavice.

Málo pohybu
Nedostatok pohybu so starostlivosťou o pleť nie je zvyčajne spájaný, ale cvičenie je nevyhnutné pre zdravie celého tela vrátane pokožky. Cvičením sa zvyšuje prietok krvi a teda neodmysliteľne aj tok výživných látok do kožných buniek. Akákoľvek forma cvičenia, ktorá zvyšuje srdcovú frekvenciu, bude pre pokožku prospešná.

Rýchle priberanie a chudnutie
Priberanie, jo-jo diéty a náhle chudnutie môžu spôsobiť, že pokožka praskne (strie), poklesne, ochabne až spadne. Ak ste niekedy čítali príbehy ľudí, ktorí podstúpili podviazanie žalúdka alebo inú drastickú redukčnú metódu, určite prezradili aj „vedľajšie účinky“ v podobe vrecovitých previsov pokožky, ktoré dokonale kazia konečný efekt. Ak sa pokožka príliš rýchlo roztiahne, nemusí sa nikdy vrátiť do pôvodného tvaru a stavu, ale ak je chudnutie adekvátne pomalé a rovnomerné, pokožka sa krásne stiahne späť, aby zodpovedala novej veľkosti tela.

Slnečné bozky
Slnko je veľmi kontroverzná téma. O dôsledkoch nadmerného vystavovaniu sa slnku už boli predložené nekonečné varovania a všetci vieme, aké dôležité je nosiť krémik s ochranným faktorom každý deň. Avšak ďalšou stránkou tohto príbehu, ktorú populárne médiá často umlčia, je aj potreba slnečných lúčov pre syntézu vitamínu D. Lúče slnka delíme do troch hlavných kategórií, a to do UVA, UVB a UVC. UVA lúče sú najdlhšie a UVC lúče najkratšie. Kým UVC zriedka dosiahne na Zem a UVB je bohaté na prirodzené slnečné svetlo, veľa UVA lúčov je vyžarovaných zo solárií. UVB lúče môžu preniknúť iba do dolnej epidermy, spôsobiť poškodenie bazálnej vrstvy kože a tým podporiť tvorbu vrások. Zákernejšie UVA lúče môžu preniknúť hlbšie do pokožky a spôsobiť jej skoré ochabnutie. Niet pochýb, že nadmerné slnenie môže viesť k úpalu, ale pre zdravú pokožku a pre syntézu vitamínu D potrebujeme tiež rozumný časový horizont pobytu na slnku.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 5 Important Reasons to Wear Sunscreen Daily
- Smoking and its effects on the skin
- Foods To Eat for Healthier Skin
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa