OBALOVÉ MATERIÁLY A BALENIE

OBALOVÁ POLITIKA

Obalové materiály a balenia našich výrobkov celkovo budú pre nás vždy predstavovať aktuálne témy, ktorými sa dennodenne zaoberáme, prehodnocujeme všetky možnosti, staviame proti sebe plusy a mínusy konkrétnych variant a snažíme sa rozhodnúť nie len podľa nášho, ale i podľa všeobecne najlepšieho presvedčenia. Kozmetický výrobok predsa potrebuje obal. Je to pravda alebo len prežitok? Prečo je pre nás obalová politika takým orieškom? A prečo sú vlastne obaly pre kozmetiku dôležité? Ako sa rozhodujeme pri voľbe obalov našich výrobkov? V záujme ochrany zdravia a bezpečnosti spotrebiteľa by mal obal kozmetického výrobku spĺňať hneď niekoľko aspektov. 

 
nice_picture.jpg

Obal musí byť bezpečný, to znamená, že má byť vyrobený z bezpečného materiálu bez obsahu škodlivých chemikálií, ktoré by sa mohli napríklad pri teplotných výkyvoch uvoľniť a zmiešať s obsahom, teda samotným kozmetickým výrobkom. Bezpečnosť je pre nás prvoradá, preto, aby sme zachovali stálosť našich výrobkov a zabránili potenciálnej kontaminácii chemikáliami, používame výhradne obalové materiály pochádzajúce od overených a certifikovaných dodávateľov z krajín EÚ, ktoré sú navyše schválené na použitie pre kozmetické výrobky. Žiadne lacné ani pochybné zloženia obalových materiálov bez preukázateľného pôvodu u nás skrátka neprejdú. Záleží nám však aj na životnom prostredí, preto pre balenie výrobkov využívame prednostne recyklovateľné materiály, akými sú sklo a papier a v neposledom rade tiež využívame papierové etikety potlačené biologicky odbúrateľným farbivom. V niektorých prípadoch nám však výrobok neumožňuje použitie sklených či papierových obalových materiálov, preto v našom sortimente nájdete aj výrobky balené v plaste. Nie je to však náhodou. Hoci je plast najmä v súčasnosti mnohými zatracovaný, máme svoje dôvody, pre ktoré volíme i tento obalový materiál. Pri výbere obalového materiálu dbáme totiž aj na funkčnosť obalu, jeho praktickosť, ale i samotnú cenu. Plastové air-less flakóniky sú bezkonkurenčnou voľbou číslo 1 v prípade balenia produktov, akými sú napríklad pleťové krémy.

Vďaka prepracovanému systému, ktorý neumožňuje vniknutie vzduchu k obsahu výrobku totiž chránia obsah výrobku lepšie, ako ktorýkoľvek iný typ obalu. Zvlášť v prípade prírodnej kozmetiky, ktorá neobsahuje toľko chemických látok či stabilizátorov a konzervantov, ako kozmetika komerčná, je zamedzenie kontaktu so vzduchom či zanášaniu baktérií do obsahu výrobku priamym kontaktom s pokožkou ideálne pre jeho ochranu. Myslíme i na zákazníkov, ktorým sa doma pohybujú napríklad detičky, ktoré vďaka svojej úžasnej zvedavosti v domácnosti často krát objavia i dobre uschované predmety, preto mnohé výrobky balíme namiesto skla do plastových obalov, aby sme tak v prípade domácich nehôd eliminovali riziko úrazu, poranenia či porezania. Plastový materiál je zároveň praktickejší pri cestovaní, keďže je podstatne ľahší než sklo, nezaťažuje vašu batožinu a nevyžaduje extrémnu opatrnosť pri manipulácii. Zároveň predstavuje v porovnaní so skleným obalom finančne výhodnejšiu alternatívu, vďaka ktorej môžu byť naše výrobky dostupnejšie aj pre širšie spektrum spotrebiteľov. Taktiež v záujme spotrebiteľa a povinnosti výrobcu uvádzať na výrobku najrôznejšie informácie, by mal byť obal dostatočne veľký. V prípade sprchovacích gélov či telových krémov je samozrejme na výrobku miesta až až a všetky potrebné texty sa na etikety pohodlne zmestia.

nice_picture.jpg
 

Čo však v prípade tekutého rúžu, očného tieňu, alebo mnohých ďalších výrobkov, ktoré vzhľadom na veľkosť samotného obalu neumožňujú umiestnenie všetkých informácií priamo na obal? V týchto prípadoch sme sa rozhodli pre zabalenie výrobkov, prípadne spoločne s informačným letáčikom, do menších krabičiek z recyklovaného papiera. Tie produkty navyše chránia napríklad aj pri preprave. Pridané materiály sú jednoducho recyklovateľné, preto pri správnom separovaní nevzniká odpad navyše a vy tak nemusíte mať výčitky, ak tento produkt zakúpite. Problematika výberu obalového materiálu je totiž veľkou výzvou nie len pre nás, ako výrobcu, ale i pre samotného spotrebiteľa. Samozrejme, že ideálnou voľbou sú materiály, ktoré sú recyklovateľné a dokážeme ich využiť znova a znova. 

 
nice_picture.jpg

Ak sa však máme rozhodovať správne, je potrebné získavať cenné informácie aj o tom, ako vlastne recyklácia prebieha, čo to vlastne znamená a čo máme urobiť preto, aby sme tento proces, ktorý prispieva k ochrane našej planéty, podporili najlepšie, ako vieme. Z voľne dostupných informácií dokážeme jednoducho zistiť, ako ktoré materiály škodia našej planéte. Napríklad taký papier sa v prírode údajne rozloží za obdobie 3-12 mesiacov. PET fľašiam trvá rozklad 100-1000 rokov, sklu až 4000 rokov. Samozrejme, že naším cieľom nie je zbavovať sa odpadu prirodzeným rozkladom v prírode, predsa len sú však pre nás tieto údaje dôležité. Ukazujú nám totiž, čo by sa stalo, keby nikto na svete odpad neseparoval a všetky nepotrebné veci by sme ukladali len na skládkach a čakali na ich prirodzený rozklad. U nás v Soaphorii sa snažíme odpad minimalizovať aj tým, že materiály, ktoré sú ešte použiteľné, využívame toľkokrát, koľko sa dá. Až vtedy, keď nám úplne doslúžia, všetok odpad zodpovedne triedime a posúvame ďalej na recykláciu. Zaujíma nás však aj to, akú stopu vytvárame práve recykláciou odpadových materiálov. Faktom je, že sklo sa dá recyklovať donekonečna. Aj to z neho robí ideálny materiál, ktorý v našich domácnostiach skôr uvítame. Navyše, je bezpečný a stabilný. Je však až natoľko stabilný, že na to, aby sme ho dokázali roztaviť a opätovne spracovávať, je nutné vystaviť ho až teplotám minimálne 1500°C. Pre porovnanie, na roztavenie plastu "postačí" teplota okolo 200 - 400°C. 

Vzhľadom na množstvo energie potrebnej pre dosiahnutie tejto teploty, je teda vzniknutá uhlíková stopa pri druhotnom spracovávaní týchto materiálov pri skle niekoľko násobne vyššia ako pri plaste. Aj samotný papier má svoje pre a proti, pri jeho recyklácii sa predsa spotrebúvajú tisíce litrov vody. Zdá sa, že jednoznačná odpoveď pre otázku udržateľnosti materiálov skrátka neexistuje. Čo však môžeme urobiť, je vyberať obalové materiály podľa najlepšieho vedomia a svedomia, či, ako spotrebitelia, podľa vlastných preferencií a následne všetky odpadové materiály zodpovedne triediť. Najväčším problémom je v konečnom dôsledku každý materiál, ktorý sa, napriek tomu, že ho dokážeme recyklovať, predsa len dostane na skládku. V prípade, že neviete, čo s prázdnymi obalmi po spotrebovaní našich výrobkov, či už plastových, alebo sklených, môžete nám ich vrátiť v rámci nášho recyklačného programu. Za tento skutok vás odmeníme zľavou z ďalšieho nákupu a vrátené obaly opätovne využijeme buď my, tým, že s ich pomocou vytvoríme ďalšie obľúbené výrobky, alebo naši partneri, s ktorými aktívne spolupracujeme a ktorí náš "odpad" dokážu taktiež ďalej využiť. Aj my využívame "odpad" našich dodávateľov či partnerov, čo si v prípade, že naše výrobky objednávate online, môžete okamžite po ich doručení všimnúť aj vy. Práve eshopové objednávky totiž balíme do zostatkových kartónov, ktoré by inak putovali na zberný dvor. Vďaka tomuto kroku však získajú ešte jednu šancu na to, aby niekomu poslúžili a možno, v prípade, že ponesú vaše obľúbené produkty, tiež urobili radosť!

nice_picture.jpg
 
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa