VODA NAŠA KAŽDODENNÁ

Voda - základná podmienka života na Zemi

Voda je jednou z najzákladnejších ľudských potrieb a podmienok života na Zemi, ktorú často považujeme za samozrejmosť. Prečo aj nie? Stačí nám zapnúť kohútik v kuchyni či kúpeľni a voilá - voda tečie. A tečie. A tiekla by snáď donekonečna, keby sme kohútik nevypli.

Napriek tomu, že žijeme v oblasti, kde máme dostatočné zdroje a zásoby pitnej vody, nemali by sme zabúdať na to, že nie všetci majú toto šťastie. Viac ako miliarda ľudí na svete k pitnej vode buď nemá prístup, alebo je ich zdroj vody nekvalitný, či dokonca ohrozuje ich zdravie a život. Zásoby pitnej vody sú tiež ohrozené pribúdajúcimi a čím ďalej, tým intenzívnejšími obdobiami sucha. Hoci vďaka jej kolobehu vodu radíme medzi obnoviteľné prírodné zdroje, práve klimatické zmeny a obdobia sucha sú príčinou toho, že vody na našej planéte postupne ubúda.
 

Nasledovne:


Vplyvom globálneho otepľovania sa naša Zem skutočne otepľuje a vysychá, letá sú teplejšie, zimy miernejšie, zrážok je čoraz menej, klesajú hladiny potokov, riek, morí, roztápajú sa ľadovce, to všetko ste už určite počuli. Varovania odborníkov nad nami visia už niekoľko rokov a mnohí z nás si stále neuvedomujú, ako nesmierne dôležitá je napríklad "obyčajná" voda.

Naša Zem je úžasne rôznorodá a v rôznych kútoch sveta majú ľudia k dispozícii rôzne množstvo vody, ktoré je závislé aj od množstva zrážok.

Aj na našom milovanom Slovensku pozorujeme z roka na rok viditeľnejší pokles zrážok. V minulom roku bolo v Novom Meste nad Váhom zaznamenaných len 388,7 mm zrážok, čo je o 36 % menej ako je dlhodobý priemer zaznamenaný medzi rokmi 1989 a 2018. Ak vám tento pokles nič nehovorí, možno vás zaujme skutočnosť, že oblasti, v ktorých je ročný úhrn zrážok nižší ako 250mm už predstavujú suché zrážkové pásma a sú tiež klasifikované ako púšte či polopúšte.

 



Vážme si vodu, ktorú máme. Nebuďme ľahostajní k svojej planéte. Dáva nám život, ktorý je podmienený prítomnosťou vody. Bez vody hynú rastliny, zvieratá i ľudia, krajina sa mení z lesov vo vyprahnuté púšte. Nemeňme Zem, práve naopak, pomôžme jej spamätať sa a vrátiť jej plnú silu a krásu. Každý z nás dokáže pre Zem niečo urobiť. Začnime napríklad tým, že budeme opatrnejší aj pri narábaní s vodou. Spotreba vody na osobu a deň je len pri sprchovaní 40 litrov. Ďalších 40 litrov minieme pri praní, rovnako splachovaním toalety spotrebujeme 40 litrov vody. Na upratovanie, pitie, varenie a umývanie riadu  spotrebujeme spolu denne 25 litrov vody. Obyčajné vypnutie kohútika počas umývania zubov, mydlenia či šampónovania vlasov nám ušetrí nie len obrovskú spotrebu vody, ale v konečnom dôsledku aj veľmi slušnú sumu peňazí.

 
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa