História zákazu testovania na zvieratách

História zákazu testovania kozmetických prípravkov na zvieratách

Ako píše EU históriu

História zákazu testovania kozmetických prípravkov na zvieratách sa v EÚ začala písať v roku 1993. Do tohto roku boli na účely testovania kozmetiky využívané najmä myši, potkany, králiky či ošípané. V tomto roku padol v Európskom parlamente prvý návrh na zákaz predaja kozmetických výrobkov testovaných na zvieratách. Do platnosti mal však vojsť až v roku 1998. Výrobcovia tak mali dlhých 5 rokov na to, aby vyvinuli alternatívne postupy testovania svojich výrobkov. Ani tento čas však nebol postačujúci a preto sa z dôvodu nedostatku alternatívnych riešení v roku 1997 odložila platnosť zákazu až na rok 2000. V roku 2004 vstúpil do platnosti zákaz testovania hotových kozmetických výrobkov na zvieratách, o 5 rokov neskôr, teda v roku 2009 začal tiež platiť zákaz testovania zložiek kozmetických výrobkov na zvieratách. V tomto období bol tiež zakázaný predaj niektorých výrobkov testovaných na zvieratách, avšak testovanie bolo stále povolené v prípade najzložitejších výskumov zdravotných účinkov na ľudí ako je napríklad vznik rakoviny či pôsobenie alergénov.

Ako je to inde vo svete?

80% krajín sveta stále povoľuje testovanie kozmetických výrobkov na zvieratách. Napríklad v Číne je testovanie kozmetického produktu na zvieratách ešte stále podmienkou vstupu na trh. Ak však chcú kozmetické firmy z celého sveta predávať svoje výrobky spotrebiteľom krajín Európskej únie, musia na testovanie používať alternatívne metódy testovania. 20.2.2018 prijal parlamentný výbor pre životné prostredie uznesenie Európskeho parlamentu, v ktorom žiada globálny zákaz testovania kozmetiky na zvieratách a tiež predaj novo testovaných produktov od roku 2013. Parlament v tomto uznesení zdôrazňuje, že práve zákazom testovania kozmetiky na zvieratách z roku 2013 dokazuje, že takéto testovanie nemá žiadne opodstatnenie a tiež neohrozuje rozvoj kozmetického odvetvia.
 
Ako teda výrobcovia testujú kozmetické výrobky?

Testovanie na zvieratách sa nahradilo alternatívami, pri ktorých nie sú prítomné zvieratá, napríklad odoberanie vzoriek ľudských tkanív a testovanie látok na nich v testovacej rúrke, uskutočňovanie experimentov pomocou počítačových modelov a programov, sledovanie veľkého množstva štatistických údajov. Kozmetické zložky a ich výrobky musia byť pre zákazníkov bezpečné a za bezpečnosť sú zodpovední výrobcovia kozmetiky. Tí musia disponovať údajmi o bezpečnosti daného kozmetického výrobku, ktoré podporujú jeho používanie. Pokiaľ výrobca takéto údaje o bezpečnosti nemá k dispozícii, svoje výrobky nemôže ponúkať na predaj spotrebiteľom.
 

Sú nemé tváre v bezpečí?

Bohužiaľ, nie. Hoci v krajinách Európskej únie nie je možné výrobcom ponúkať kozmetické výrobky testované na zvieratách a teda zvieratá viac kvôli kozmetike netrpia, neplatí to pre výrobcov napríklad poľnohospodárskych a priemyselných chemikálií, farieb, či dokonca prísad do jedla. Všetky výrobky takýchto kategórií môžu teda byť naďalej testované na zvieratách. Podľa prieskumu Eurobarometer z roku 2016 je však až 89% opýtaných názoru, že EÚ by mala pre podporu povedomia o význame ochrany práv zvierat robiť viac. Až 90% občanov EÚ totiž považuje za dôležité zabezpečiť vysoké štandardy ochrany zvierat po celom svete.




 

 
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- What Is Animal Testing in Cosmetics?
- Cosmetics : What are the alternatives to animal testing?
- Cruelty Free International


Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa