NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE - PARABÉNY

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE - PARABÉNY

Dnes nájdete mnoho článkov a štúdií o škodlivosti parabénov. Hľadáme kozmetiku, ktorá ich neobsahuje. Ale viete, čo parabény sú? Je to skupina konzervačných látok, ktoré sa používajú vo farmácii, potravinárstve či v kozmetike. Na obaloch sú označené veľkým písmenom E a nasledujúcim trojčíslom. Sú vám známe takzvané éčka

PREČO SA PARABÉNY POUŽÍVAJÚ

Majú antibakteriálne účinky, čo zaručuje, že výrobok sa dlhšie nekazí. Jedná sa teda predovšetkým o konzervanty. Výrobcovia kozmetiky parabény používajú, aby predĺžili trvanlivosť svojich kozmetických výrobkov a dokázali tak predať viac kusov a zarobiť viac peňazí. Slovenský spotrebiteľ sa postupne dozvedá o škodlivosti parabénov, no osveta nie je veľmi veľká. Okolo 90% kozmetiky na trhu parabény obsahuje.

Ide o kozmetické prípravky s veľkou reklamnou kampaňou, ktoré okrem parabénov obsahujú silikóny, ropné deriváty, dráždivé syntetické vône a ďalšie zdraviu škodlivé látky. Väčšina kozmetických prípravkov, od najnižšej ceny až po najvyššie sú však zložené z rovnakých základných zložiek.
 

AKO PARABÉNY PÔSOBIA NA ĽUDSKÉ ZDRAVIE


Mnohé štúdie a úvahy sa pozastavujú nad faktom, koľko konzervačných látok je človek schopný do svojho tela votrieť v podobe kozmetiky alebo zjesť v potravinách. Bolo preukázané, že parabény majú rovnaké vlastnosti a teda aj podobné chovanie ako ženský hormón estrogén. Tieto látky môžu ovplyvňovať niektoré procesy v tele spojené s hormonálnou aktivitou a nerovnováhou a tým môžu prispieť k vzniku zdravotných problémov. Žiadna štúdia však priamu závadnosť parabénov nepreukázala. Problém spočíva v kumulácii parabénov v tele. Ženy používajú mnohonásobne viac kozmetických prípravkov ako muži, a preto nazhromaždia sa svojom tele väčšie množstvo parabénov.
 


AKO ROZOZNAŤ KOZMETIKU BEZ PARABÉNOV

Pri výbere kozmetiky je dôležité všímať si zloženie produktov a symbol certifikačnej organizácie, ktorá produkty certifikovala. Ak sa parabény objavujú v hornej časti zoznamu zloženia prípravku, znamená to, že produkt je ich plný. Ak sú na konci zoznamu, prípravok ich obsahuje menej. Parabény pôsobia na trvanlivosť produktu, nie na účinnosť. Preto si pokojne môžete kúpiť kozmetiku bez parabénov, lebo nebude menej účinná. Opatrnosť je potrebná pri predaji výrobkov, ktoré o sebe tvrdia, že sú prírodné. Môžu napríklad obsahovať malé množstvo rastlinných výťažkov, ale prevažná časť výrobku je na ropnej báze. 

PARABÉNY A PRÍRODNÁ KOZMETIKA

Prírodné kozmetické produkty sú bezpečnejšie, zdravšie alternatívy, najmä ak sú všetky ingrediencie zložené z prírodných látok. Kvalitná prírodná kozmetika obsahuje len aktívne prírodné látky, ako sú výťažky z rastlín, esenciálnych olejov alebo látok výlučne z organického pôvodu. Mnohé kožné problémy ako akné, kontaktná dermatitída, podráždenie alebo alergie môžu vymiznúť, keď prestanete používať kozmetiku s ropnými a syntetickými látkami. Používaním plne prírodných produktov môžete prispieť k zdravej pokožke a zdravému telu v dlhodobom horizonte.

 

 
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- What Are Parabens, and Why Don’t They Belong in Cosmetics?
- What Are Parabens and Why Are They In My Food?
- Parabens


Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa