7 NAJVÄČŠÍCH KOZMETICKÝCH MÝTOV

PRAVDA ALEBO MÝTUS - 7 NAJVÄČŠÍCH KOZMETICKÝCH MÝTOV, KTORÉ NÁJDETE NA INTERNETE

Niet pochýb o tom, že dokonalá a krásna pleť je snom každej ženy (a nejedného muža 😉 ). Každým rokom sa do popredia dostávajú nové a nové trendy v pleťovej starostlivosti a spolu s nimi sa, samozrejme, pravidelne objavujú najrôznejšie dezinformácie zo sveta skincare. Ktoré mýty sú ale založené na pravde a ktoré môžeme s pokojným svedomím ignorovať? Pozrime sa spoločne na zúbok hneď 7 populárnym beauty faktom.

1. Spôsobuje nosenie make-upu akné?
Možno sa aj vám stalo, že po dlhých dňoch nosenia make-upu sa na vašej tvári objavili vyrážky či akné. Čo to spôsobuje? Môže make-up prispievať k vzniku akné? Nuž, áno aj nie. Samotný make-up ako taký totiž nebýva spúšťačom akné, podľa dermatológov však vaše obľúbené make-upy môžu obsahovať látky, ktoré upchávajú póry. Práve to vedie k vzniku vyrážok. V závislosti od typu a citlivosti vašej pleti môžu problém predstavovať umelé prídavné vône, silikóny, minerálne oleje...

Podľa tipov odborníkov my sme si v prípade nosenia make-upu mali osvojiť jednoduchú skincare rutinu, ktorá predstavuje ideálny spôsob, ako predísť vzniku akné. Princípom „skin first“, ako túto praktiku dermatológovia označujú, je v prvom rade dôkladná starostlivosť o samotnú pleť. Pred nanesením make-upu by sme preto rozhodne nemali zabúdať pleť dôkladne vyčistiť, tonizovať a tiež hydratovať a chrániť pred slnečným žiarením. Až následne, na takto ošetrenú pleť, je dovolené aplikovať make-up podľa vášho výberu. Zlaté pravidlo znie: Nikdy nechoďte spať nalíčená!
Pri výbere a aplikácii správneho make-upu sa oplatí okrem konkrétnych zložiek zohľadniť tiež spôsob aplikácie. Nečisté prsty či zanedbané kozmetické štetce sa vo veľkej miere podieľajú na vzniku následných problémov. Dbajte tiež na dobu použiteľnosti a to platí najmä, ak sa líčite len občas a tak produkty nestíhate spotrebovať.

V prípade, že sa obávate vzniku vyrážok v dôsledku aplikácie silikónov či minerálnych olejov, ktoré bežné make-upy často obsahujú s cieľom „vyhladiť“ pleť, stavte na prírodné makeupy či bb krémy, ktoré sa okrem krásne zjednoteného tónu pleti postarajú tiež o hydratáciu a ochranu pred slniečkom.
 
2. Môže robenie domácich tvárových cvičení spevniť vašu tvár?
Pokiaľ aktívne sledujete sociálne siete, určite poznáte nielen tvárovú gymnastiku, ale tiež rôzne pomôcky na masáž tváre ako gua sha či minerálne valčeky. Na internete nájdete tisícky recenzií a videí, ktoré tvrdia, že gua sha a masáže tváre im zredukovali vrásky, vyformovali im čeľusť a celkovo spevnili pokožku. Ale je to naozaj tak?

Uskutočnilo sa len veľmi málo výskumov o účinnosti masáže tváre a gua sha (môžeme očakávať, že sa to zmení v nasledujúcom desaťročí), takže akýkoľvek dôkaz o tejto zmene je neoficiálny.
Ak používate masáže tváre na zoštíhlenie tváre, môžete vsi síce všimnúť okamžitý rozdiel v dôsledku prekrvenia tváre po masáži, neexistuje však spôsob, ako lokálne zredukovať tuk (rovnako ako je nemožné zmenšiť veľkosť zápästia alebo prsty bez straty hmotnosti).

Pokiaľ ide o vrásky, použitie svalu je to, čo spôsobuje záhyby a jemné linky, nie naopak. To je dôvod, prečo botox funguje: Paralyzuje svaly, takže sa vyhnete prejavom, ktoré vedú k vráskam. Neznamená to však, že vám botox odporúčame. Existuje totiž veľké množstvo prírodných aktívnych látok, ktoré zapracovávame aj my do našich zázračných sér, a ktoré dokážu známky starnutia eliminovať prirodzene, bez zásahu do funkčnosti svalov. Takže robiť tvárové cvičenia na odstránenie vrások je síce, zdá sa, zbytočné, avšak na druhej strane, masáž tváre (pokojne aj samotnými prstami) je rozhodne príjemná záležitosť. Dá sa povedať, že masáže tváre redukujú vrásky? Nie, ale nebolí to a je to dobrý pocit, takže sme za.
 

3. Funguje domáci chemický peeling?
Existuje dôvod, prečo chemický peeling podávajú iba profesionáli. Profesionálne chemické peelingy lekárskej kvality sú určené pre salónové prostredie, pretože musia byť aplikované kontrolovaným spôsobom, pri ktorom sa vyhľadávajú špecifické koncové body, aby bolo možné vyhodnotiť, koľko vaša pokožka znesie. Odborníci v tejto oblasti súhlasne varujú, že experimentovanie na vlastnú päsť môže mať za následok výrazné popáleniny tváre a dokonca aj zjazvenie. Preto čokoľvekv rámci domácej starostlivosti o pleť robíte,nepokúšajte sa vytvoriť svojpomocný domáci chemický peeling – je to recept na katastrofu.

Namiesto toho dermatológovia vrele odporúčajú mini peelingy, ako AHA/BHA sérum alebo masku, ktorá veľmi jemne a šetrne odlupuje vrchnú vrstvu pokožky, vďaka čomu vedie k rozjasnenému a príťažlivému vzhľadu.

4. Môžem používať pleťové oleje, ak mám mastnú pleť?
To, že máte mastnú pleť, neznamená, že by ste ju nemali hydratovať a skutočne hĺbkovo vyživovať. Úroveň vlhkosti, ktorú vaša pokožka potrebuje, je však pravdepodobne iná, ako u ľudí so suchším typom pokožky. Prekvapivo preto môže byť práve olej skutočne lepšou voľbou pre mastnú pleť. Olej priťahuje mastnotu, takže často aj sám o sebe dokáže vyvážiť tvorbu mazu a zároveň pleť hĺbkovo vyživuje. Stačí si vybrať ten správny olej, ktorý zacieli presne na vaše potreby. Vyhýbať by ste sa v každom prípade mali minerálnym olejom, ktoré pokožku nevyživujú, ale naopak, môžu jej z dlhodobého hľadiska vážne uškodiť.
Rozhodnite sa pre nekomedogénne zvlhčovače a oleje, ktoré sú vyrobené pre mastnú pleť.

5. Je čisto prírodná a netoxická kozmetika pre vašu pokožku vždy lepšou voľbou?
Starostlivosť o pleť je veľmi subjektívnou a častokrát tiež citlivou záležitosťou: To, čo funguje pre vašu pokožku, nemusí fungovať pre pokožku vášho najlepšieho priateľa alebo dokonca pre pokožku vašej mamy. Z tohto dôvodu v zásade nemožno tvrdiť, že je ten či onen produkt zaručene lepší než ostatné. Na jednej strane, všetko je o tom, čo funguje pre vás. Na druhej strane, komerčná kozmetika obsahuje častokrát i zložky, ktoré pre pleť nie sú úplne vhodné – ako napríklad silikóny, ropné deriváty, sulfáty, parabény, glykoly, stopy ťažkých kovov a mnoho, mnoho ďalších... Zatiaľ čo niektorí ľudia nájdu skutočnú lásku k netoxickej, „čistej“ kráse, iní sa môžu uspokojiť i s komerčným krémom, ktorý síce obsahuje zložky, ktoré nášmu zdraviu úplne neprospievajú, avšak v danom období ich pleti skrátka vyhovujú. Veľkou výhodou a pokrokom je, že aj prírodná kozmetika už v dnešnej dobe pracuje s množstvom aktívnych látok ako je retinol či vitamín C a mnoho ďalších, ktoré beauty milovníčky poznajú z komerčných produktov. A čo viac, vďaka šetrnému zloženiu podporujúcemu ich účinnosť, môžu viesť k ešte lepším výsledkom.

6. Je možné zmenšiť póry kozmetikou?
Všetky tie produkty, ktoré sú primárne a zaručene zamerané na „zmenšenie“ vašich pórov, sú v skutočnosti len premysleným marketingovým ťahom. Veľkosť vašich pórov, ako väčšina aspektov vašej pokožky, totiž súvisí s genetikou a nie s výrobkami, ktoré používate. Vaše póry skutočne nemôžu natrvalo zmeniť veľkosť, ale vhodný výber šetrných prodtriedkov, ich exfoliácia a dôkladné vyčistenie môže spôsobiť, že sa póry po určitých produktoch krásne stiahnu a budú dočasne menšie, nakoľko nebudú upchaté. Ideálnou prevenciou pred rozšírenými pórmi, ktoré nie sú dané geneticky, je teda dôkladná starostlivosť a poctivé pravidelné čistenie pleti.

7. Naozaj je nutné používať opaľovací krém v interiéri?
To, že sa práve nevystavujete priamemu poludňajšiemu slnku na vašej obľúbenej pláži neznamená, že slnko teraz neovplyvňuje vašu pokožku. Škodlivé UVA lúče stále prenikajú na vašu pokožku z okien. Okrem toho je tiež nesmierne dôležité pripomenúť, že ani modré svetlo, ktoré vyžaruje z našich telefónov alebo notebookov, nie je pre pleť zrovna prospešné a ukázalo sa, že prispieva k zhoršeniu hyperpigmentácie a tiež urýchľuje starnutie pleti.

Preto, ak nie ste celý deň v tmavej miestnosti bez prirodzeného slnečného svetla, začnite používať krém s SPF v rámci každodennej pleťovej rutiny alebo stavte na viacúčelové produkty, ktoré vás vďaka špeciálnemu anti-blue light komplexu ochránia tiež pred žiarením z elektronických zariadení.


Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- What You Should Know About Chemical Peels
- Non-Toxic vs Toxin-Free: What’s the Difference?
- Exposing Effects of Blue Light On Skin

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa