PRANIE S MYDLOVÝMI ORECHMI

PRANIE S MYDLOVÝMI ORECHMI

Mydlové orechy sú plody stromu Sapindus mukorossi, ktorý má pôvod v Indii. Rastie do výšky asi 15 m. Zrelé plody mydlové orechy majú hnedozlatú farbu. Po obratí sa sušia na slnku. Zachovávajú mierne lepkavú konzistenciu. Jadro orechov je bezcenné, na pranie sa využívajú škrupiny, ktoré obsahujú cenný prírodný saponín. Na pranie sa dá niekoľko polovíc orechov do vrecúška z bavlny, ktoré je súčasťou každého balenia.  Vrecúško sa vloží medzi prádlo do pračky. Počas prania sa uvoľňuje zo  škrupín orechov saponín, ktorý účinne čistí a dezinfikuje vaše prádlo. Saponín nie je agresívny tak ako bežné pracie prášky, a preto je vhodný na pranie prádla alergikov a malých detí. Orechy majú neutrálnu vôňu a po praní prádlo jemne vonia. Môžete pridať aj pár kvapiek vášho obľúbeného éterického oleja na intenzívnejšie prevoňanie prádla.

Dnes sa škrupiny mydlového orecha dajú veľmi dobre použiť na pranie. Látkové vrecúško zabraňuje tomu, aby sa orechy zmiešali s bielizňou. Neobsahuje značné množstvo chemikálií ako sú rozpúšťadlá, vonné a konzervačné látky, naopak, mydlový oriešok veľmi šetrný k životnému prostrediu i k pokožke. Mydlové orechy vytvárajú mydlovú penu, keď sa dostanú do kontaktu s vodou. Použitie je jednoduché. Do priloženého vrecúška vložte 4 - 6 polovičiek škrupiniek mydlových orechov  a dobre zaviažte. Ak máte tvrdú vodu, použite viac škrupiniek.
 

Vrecko vložte priamo do práčky medzi bielizeň. Po praní ho osušte, použijete ho pri ďalšom praní. Oriešky vyberte a môžete ich zlikvidovať ako biologický odpad, prípadne dať do kompostu. Mydlový oriešok sa hodí na všetky pracie teploty.Chráni farby. Ak periete bielu bielizeň, je potrebné pridať lyžicu soli na škvrny. Ekologickým praním chránite vodu a rieky pred chemikáliami. 1 kg mydlových orechov vystačí pre štvorčlennú rodinu pri 2-3 práčkach týždenne zhruba 9-12 mesiacov. Náklady za bežný prací prášok činia minimálne trojnásobok.

 

Roztok z mydlových orieškov môžete využiť aj inak. Získate ho prevarením škrupiniek, trvá to 10 - 15 minút. Roztokom môžete čistiť zlato, striebro a iné kovy. Je to univerzálny prostriedok na okná a kúpeľňu, vhodný je na umývanie riadu. Ošetruje pleť i vlasy, ako šampón je proti masteniu a lupinám, dodáva vlasom hodvábny lesk a vitalitu. Je to účinný postrek na rastliny na likvidovanie škodcov. Roztok ničí škodcov bez poškodenia rastliny a nezaťažuje záhradu chemickými látkami, likviduje tiež vši aj kliešte domácich miláčikov.

K  hlavným výhodám mydlového orecha  patrí to, že je šetrnejší k farbám - farebné oblečenie si dlhšie udrží jasné farby. Ideálny je aj na jemnú bielizeň z vlny či hodvábu. Ocenia ho najmä alergici a ľudia trpiaci kožnými chorobami. Je lacnejší ako bežné pracie prášky. Do odpadových vôd nevypúšťate chemické látky, ktoré tiež prispievajú k tvorbe a rastu vodných siníc. Mydlové orechy sú obnoviteľná surovina, spracovaná v oblasti tretieho sveta.  Ich používaním prispievate ľuďom, najmä miestnym ženám, ktoré orechy pestujú a pripravujú.

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:

- Doing laundry with biodegradable soap nuts

- Molecular analyses of genetic variability in soap nut

- A guide to Soapnuts

 

 

Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa