MODRÉ SVETLO - všetko, čo potrebujeme vedieť

MODRÉ SVETLO - všetko, čo potrebujeme vedieť

Koža je najväčším orgánom ľudského tela. Predstavuje akýsi „obal“, ktorý náš organizmus chráni. Dennodenne je vystavovaná nespočetnému množstvu vplyvov. Od materiálu oblečenia až po samotné ovzdušie, všetko, s čím koža príde do kontaktu, má na ňu vplyv. Najrôznejšie vnútorné i vonkajšie faktory môžu zásadne vplývať nielen na pocit pohody a celkový vzhľad, ale tiež na rýchlosť jej starnutia, úroveň hydratácie, náchylnosť na poškodenie i alergické reakcie. O tom, ako zdravie našej pokožky ovplyvňuje napríklad strava, pohyb či používaná kozmetika a priedušnosť materiálov prevládajúcich v našom šatníku, už čo to vieme. Taktiež vieme, že na kožu vplývajú aj rôzne druhy žiarení a že na ňu pri vystavovaní sa slniečku potrebujeme dávať obzvlášť pozor. Premýšľali ste ale niekedy aj nad tým, ako na našu kožu vplýva modré svetlo a či je tento vplyv pozitívny, alebo je naopak potrebné sa pred ním chrániť? Pozrime sa na problematiku „modré svetlo a ľudská koža“ spoločne, priamo v nasledovnom článku.

Čo je to modré svetlo? Kde sa môžeme s modrým svetlom stretnúť? Dá sa modrému svetlu vyhnúť?


Svetlo vo všeobecnosti rozdeľujeme na viditeľné a neviditeľné spektrum. Práve neviditeľné spektrum, ktoré zahŕňa aj svetlo v ultrafialovom pásme, tzv. UV žiarenie, a infračervenom pásme, tzv. IR žiarenie, je známe aj tým, že dokáže poškodiť tkanivá ľudského organizmu. Pred týmito typmi žiarenia, ktoré na nás úplne prirodzene vplývajú zo slniečka, sa chránime ochranným faktorom. Bez SPF je naša pokožka náchylná na spálenie a nezvratné zmeny, ktoré toto žiarenie môže spôsobiť - vrátane straty vlahy a podstatne rýchlejšieho starnutia kože.

Okrem toho sú na účinky tohto svetla náchylné napríklad aj naše oči. Práve preto nie je vhodné pozerať sa do slnka a dbať na ochranu očí aj kvalitnými slnečnými okuliarmi so spoľahlivým UV filtrom. Konkrétne typy žiarenia nás totiž na nejaký čas dokážu „oslepiť“ a následne pozorujeme pred očami akoby vypálené miesta. Tento stav síce za krátko pominie, avšak v prípade, že by sme sa do silného zdroja tohto svetla pozerali dlhodobo, je celkom možné, že naše oko v dôsledku poškodenia sietnice jeho vplyvom nadobro oslepne.
 
Práve za týmto možným poškodením sa ukrýva modrofialové, alebo skrátene, modré svetlo, ktoré je súčasťou okrajového spektra slnečného žiarenia. Modré svetlo teda nie je žiadnou novinkou, človek bol vplyvu modrého svetla vystavovaný odjakživa. V posledných rokoch sa o modrom svetle však hovorí viac práve preto, že sme modrému svetlu vystavovaní podstatne viac, než naši predkovia. Ako je to možné, keď nad nami svieti rovnaké slniečko? Slnko totiž nie je jediným zdrojom modrého svetla.

Aké sú ďalšie zdroje modrého svetla?

Ako sme už spomínali, modré svetlo je prirodzenou súčasťou spektra slnečného žiarenia. Mimochodom, práve vďaka nemu vidíme oblohu ako modrú ;) To však neznamená, že v interiéri s modrým svetlom do styku neprichádzame – práve naopak, vďaka výdobytkom modernej doby sme mnohí modrému svetlu vystavovaní takmer nepretržite. O čom hovoríme? Pozrime sa na to, aké sú zdroje modrého svetla v domácnosti:

- monitory
- televízory
- notebooky
- tablety
- mobilné telefóny
- LED osvetlenie
a ďalšie...
 

Ako svetlo vo všeobecnosti vplýva na organizmus? Môže byť modré svetlo dobré?

Ako sa hovorí, každá minca má dve strany a výnimkou nie je ani svetlo. Počuli ste už niekedy o terapii svetlom? Podľa mnohých zdrojov a odborných výskumov má svetlo na ľudský organizmus veľmi významný vplyv. Na základe týchto štúdií vznikla tiež samotná terapia svetlom, ktorá sa hojne využíva najmä v záujme znovunastolenia hormonálnej rovnováhy.

Prečo sa svetlom upravujú práve hormóny? Napríklad hormón melatonín je v našom tele zodpovedný za primerané fungovanie spánkových cyklov. Jeho úroveň rozhoduje o tom, či bdieme alebo spíme, jeho nerovnováha vedie k poruchám spánku a hoci na prvý pohľad sa zdá, že ide len o malý problém, i taká maličkosť, akou sa zdajú byť poruchy spánku, môže z dlhodobého hľadiska viesť k vyčerpanosti organizmu, premenlivosti nálad, dokonca depresiám. Okrem iného je úroveň melatonínu v organizme v značnej miere ovplyvnená práve zdrojom svetla, celkovým objemom a tzv. energiou svetla, ktorú absorbujeme cez naše oči. Odporúčania pre zdravý spánok hovoria najčastejšie o vyvarovaní sa zdrojov modrého svetla minimálne hodinu pred spaním. Naopak, niektorí odborníci odporúčajú vplyv žltého svetla približne po dobu 2-3 hodín pred spaním, a to ideálne zo sviečok.

Okrem toho sa svetelná energia v ľudskom tele podieľa tiež na syntéze dôležitých vitamínov, čím priamo vplýva aj na metabolizmus človeka. Nemusíte si však vyberať medzi tým, či budete pred slniečkom svoju pokožku chrániť, alebo žiareniu dovolíte vytvárať v tele vitamín D. Toto tvrdenie je skutočne len mýtus, nakoľko vhodné SPF chráni pokožku, avšak rozhodne neblokuje syntézu vitamínu D!


A čo modré svetlo a koža? Aký je vplyv modrého svetla na pokožku? Môže modré svetlo poškodiť pleť?


Ak sa pýtate, či môže modré svetlo vplývať na pokožku, odpoveď je jednoznačné áno. Je však dôležité vedieť o problematike vplyvu svetla ako takého na našu kožu podstatne viac. V zásade platí staré známe tvrdenie, že vplyvom nadmerného vystavovania kože svetelnému žiareniu, koža rýchlejšie starne.
Aké sú faktory, ktoré ovplyvňujú rýchlosť starnutia kože? Vo všeobecnosti naša pokožka starne vekom. Avšak pribúdajúce roky nie sú priamym činiteľom, ktorým sa môže stav pokožky meniť. Mnohí ľudia majú aj v pokročilom veku kožu v stave zrovnateľnom s podstatne mladšími jedincami. Ak si odmyslíme vážnejšie zásahy či kúzla estetickej medicíny, môže za to zväčša genetika, rovnako je však významná celková životospráva, strava, návyky a dôkladná starostlivosť pomocou kvalitných kozmetických produktov. Naopak, za predčasné starnutie pokožky môže napríklad dehydratácia, zlá životospráva, nedostatočná ochrana pred slnkom, zanedbaná kozmetická starostlivosť, fajčenie, alkohol a ďalšie návykové látky, no a v neposlednom rade aj modré svetlo.

Podľa odborných štúdií je práve modré svetlo tým, ktoré dokáže preniknúť do hlbších vrstiev kože. Dokonca hlbšie, než UV žiarenie. Našťastie sa však nespája so vznikom či rozvojom rakoviny kože. Ale, ako sme už spomenuli, modré svetlo patrí k typu žiarenia, ktoré dokáže poškodiť tkanivá ľudského organizmu. V rámci porovnávania zdrojov modrého svetla, ktorým sme ako ľudia bežne vystavovaní, jednoznačne víťazí slnko, nakoľko zo žiadneho iného zdroja nedokážeme absorbovať porovnateľné množstvo modrého svetla. Problematický je však v tomto prípade najmä čas. Presnejšie čas, počas ktorého je naša koža zdroju modrého svetla vystavovaná. 

Ak hovoríme o slniečku v zdravom pomere, povedzme, že v priemere za celý rok sa mu priamo vystavujeme maximálne pár hodín denne. Dôležitá je tu, samozrejme, tiež jeho intenzita. Inak na našu kožu pôsobí slniečko v zime a inak v lete, hoci ani zubaté zimné slniečko na lyžiarskom svahu sa neoplatí podceniť. Oproti tomu si môžeme spočítať, koľko času venujeme práci za počítačom, scrollovaniu sociálnych sietí, online vzdelávaniu či sledovaniu televízie. Koľko percent osvetlenia v našom príbytku je tvorených LED svietidlami... Samozrejme, že všetok tento čas, počas ktorého sme priamo vystavovaní modrému svetlu z najrôznejších zdrojov, sa na našej pleti odráža. A pritom si to možno ani neuvedomujeme.
 

Aký je vplyv modrého svetla na našu kožu?


S vplyvom modrého svetla na ľudskú kožu sa najčastejšie spomína urýchľovanie starnutia pokožky a pleti. Modré svetlo dokáže významne vplývať na zdravie a vitalitu citlivých tkanív v ľudskom tele, pričom ich môže tiež nenávratne poškodiť a žiaľ, tkanivá v našej koži v tomto prípade nie sú žiadnou výnimkou. Pokožka jeho vplyvom môže rýchlejšie strácať pevnosť, pružnosť. Pribúdajú jemné vrásky, zvyšuje sa citlivosť pleti a objavujú sa najrôznejšie kožné nedokonalosti. Podľa niektorých štúdií boli pozorované dokonca lokálne opuchy či zvýšená pigmentácia vedúca k vzniku menej či viac výrazných pigmentových škvŕn. Nič, čo by sme si v záujme udržania mladistvého, zdravého a krásne jednotného vzhľadu túžili privolať.
 

Aké máme teda možnosti, ak sa modrému svetlu nedokážeme vyhnúť, ale predsa sa túžime pred jeho následkami chrániť?

Našťastie, v dnešnej dobe už máme možností skutočne dostatok:

- Vedeli ste, že aj váš smartfón má pravdepodobne funkciu anti blue light filtra? Možno sa vám po jej spustení bude spočiatku zdať vyobrazenie displeja príliš žlté, avšak z dlhodobého hľadiska je to pre vás lepšie.

- Rovnako existujú pomôcky, ktoré vás ochránia pri práci s počítačom. Špeciálne filtre, ktoré môžete nasadiť priamo na monitor alebo dokonca fólie priamo na displej, nie sú dnes ničím výnimočným.

- V záujme ochrany zraku je vhodné zainvestovať a doprať svojim očiam tiež okuliare s filtrom modrého svetla. Nemusí ísť nutne o dioptrické okuliare, váš zrak je možné chrániť aj šošovkami bez dioptrií, ktoré budú špeciálne vyrobené len s anti blue light ochranou.

- Pri výbere kozmetiky sa sústreďte nie len ne kvalitné SPF, ale tiež na vyšperkované skincare produkty, ktoré vám robia spoločnosť každý deň v roku. V ideálnom prípade zvoľte výrobky s obsahom anti blue light ochrany, ktoré pomôžu vašu pokožku a pleť chrániť pred negatívnymi vplyvmi modrého svetla.

 

Dokáže pred vplyvom modrého svetla chrániť aj kozmetika? Akú úlohu zohráva skincare rutina?

Asi sa zhodneme, že pred modrým svetlom sa skrátka utiecť nedá. Rozhodne je na mieste zvážiť vyššie uvedené tipy a triky, ich účinnosť však dokážeme podporiť aj správnou voľbou kozmetických produktov.

Prvým krokom v záujme ochrany pokožky pred modrým svetlom je staré známe a toľko opakované, nesmierne dôležité SPF. Denné používanie dostatočne vysokého ochranného faktoru, ideálne v podobe prírodných produktov s fyzikálnym ochranných faktorom, dokáže predísť aj poškodeniu pokožky vplyvom modrého svetla. Ideálnou voľbou je Soaphoria Superdefense denný krém s SPF20 na všetky typy pleti, ktorý pokožku nielen chráni, ale aj hydratuje a vyživuje, pričom nezanecháva mastný pocit ani biely povlak.

 

Pre znásobenie ochrany pleti pred modrým svetlom je ideálnou voľbou používanie produktov pleťovej kozmetiky vytvorených s ohľadom na možné následky modrého svetla.

Vybrať si môžete napríklad

CBD apothecary Rebalansačný pleťový gélkrém 300mg CBD,

Vitamínový krém prekrásnej pleti s anti-blue light ochranou alebo

Rozjasňujúci elixír šťastnej pleti s Oligo HA a a anti-blue light ochranou Botanica Slavica Premium.

Každý zo spomenutých výrobkov obsahuje okrem cenného anti-blue light komplexu, ktorého prvoradou úlohou je chrániť pleť pre nepriaznivými vplyvmi modrého svetla, navyše aj celý rad úžasných prírodných aktívnych látok, ktoré pleti dodávajú hydratáciu a výživu potrebnú pre zachovanie pevnosti jej štruktúry.

 

Ako poslednú, avšak rozhodne nie najmenej dôležitú (dalo by sa povedať, že práve naopak) súčasť kozmetickej starostlivosti, je potrebné zdôrazniť prevenciu. V prípade starnutia pleti či tvorby pigmentových škvŕn, na ktorej sa modré svetlo podieľa, neexistuje nič účinnejšie než dôsledná prevencia. V rámci preventívnych opatrení zaraďme do svojej rutiny nielen denný krém s SPF, ale aj drobné rituály sústreďujúce sa predovšetkým na tri kroky: dôkladné čistenie, jemnú tonizáciu a účinnú hydratáciu a výživu. Práve tieto tri kroky sú pomyselným tajomstvom k zdravej, čistej a krásne mladistvej pleti, preto sa ich rozhodne neoplatí zanedbávať.

BONUS: Pleťové prehrešky, ktorých sa najčastejšie dopúšťame pred spaním!

Okrem vystavovaniu sa vplyvu modrého svetla, ktoré sa zahráva s hladinou melatonínu v organizme a podporuje rýchlejšie starnutie či náchylnosť na podráždenie pleti, sa krátko pred spánkom dopúšťame hneď niekoľkých ďalších prehreškov, ktoré našej pleti neprospievajú. Tu sú niektoré z nich:

- Nedostatočné, alebo úplne vynechané večerné čistenie pleti

Nezáleží na tom, či sa líčite alebo nie, ani na tom, či ste celý deň doma, alebo pracujete v uhoľnej bani. Pleť by sme mali čistiť každý večer (a nielen večer). Zbavíme sa tak zvyškov mejkapu, nánosov prachu, nadmerného mazu... Uvoľníme póry a necháme pokožku dýchať, v ďaka čomu bude menej náchylná na tvorbu vyrážok či skrytých zápalov.

- Príliš časté používanie pleťového peelingu

Tak ako zanedbávaná, ani prehnanaá starostlivosť nevedie k pozitívnym výsledkom. Zvlášť v prípade pleťového peelingu (akéhokoľvek, nie len mechanického) platí pravidlo, že menej je viac. Pleťové peelingy pomáhajú pleti zbaviť sa odumretých kožných buniek, ak ich však nanášame príliš často, zbavujeme sa tak i zdravých nových buniek a tým pleť zbytočne dráždime, čo, samozrejme, vedie k množstvu ďalších problémov.

- Absencia vyživujúceho krému vo večernej rutine

Kedy je lepší čas na poriadku dávku výživy, ak nie pred spaním? Počas noci má naša pleť absolútne nerušený čas a priestor na regeneráciu. Nezabúdajme preto po dôkladnom vyčistení na pleť aplikovať výživné krémy, ktoré zabezpečia nielen dávku hydratácie, ale i poriadnu zásobu vitamínov a aktívnych látok prospešných pre celkové zdravie a žiarivý vzhľad pleti.

- Neustále dotýkanie sa pleti prstami

Ak sa ani vy neviete vzdať hladkania ošetrenej pleti, mali by ste vedieť, že týmto konaním môžete úplne zmariť všetku snahu venovanú skincare. Samozrejme, že ruky si večer umývame a sú teda čisté, avšak to platí len na pár sekúnd. Akonáhle si ruky utrieme do uteráku, dostávajú sa na ne baktérie z tkaniny. Na pleť nie je vhodné siahať ani nakrémovanými rukami. Po dôkladnej starostlivosti, ktorej pleti pred spaním doprajeme, potrebuje skrátka oddych.

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Blue light: what we do and don’t know about the damage it causes our skin
- Seeing Blue: How Blue Light Can Affect Your Health
- What are the Benefits of Blue Light?
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa