LUPINY

LUPINY

Malé biele potvory? Aj z ovlasenej časti hlavy sa odlupuje rohovina v malých, voľným okom nepozorovaných šupinkách, samozrejme, za normálnych okolností. Lupiny sú však spôsobované nadmerným olupovaním vrchnej vrstvy kožných buniek pokožky hlavy. Vznikajú len za určitých podmienok a sú i viac viditeľné. Vznik lupín spôsobuje kombinácia niekoľkých faktorov, ako je nadmerná tvorba kožného mazu, premnoženie kvasinky menom Malassezia furfur či individuálny sklon k zápalom pokožky. Kvasinka je v malom množstve prirodzenou súčasťou mikroflóry na vlasatej časti hlavy. Ak sa premnožia, produkujú veľké množstvo látok, ktoré zlepujú pôvodne malé rohovinové šupinky do väčších, voľným okom viditeľných zhlukov. V horších prípadoch môžu problémy vyústiť až do tzv. seboreickej dermatitídy, ktorá postihuje i ďalšie oblasti, ako je obočie, okolie nosa, zadná strana uší alebo hrudná kosť. Suché lupiny /lat. Seborrhoea sicca/ pokrývajú ošatenie ako biele vločky, mastné /lat. Seborrhoea oleosa/ sú žlté a pevnejšie priliehavé na hlavovej pokožke.

LUPINY AKO JEDEN Z NAJČASTEJŠÍCH VLASOVÝCH PROBLÉMOV


Každý z nás môže v určitom období trpieť výskytom lupín a mierne prejavy sa bežne objavujú u každého piateho človeka. V detstve sa vyskytujú zriedka, najčastejšie však v období puberty a pretrvávajú viac či menej do stredného veku. V niektorých prípadoch môžu ľudia trpieť lupinami celý život. Muži sú na výskyt lupín náchylnejší než ženy, čo súvisí s hormonálnou činnosťou, vďaka ktorej bunky u mužov produkujú viac kožného mazu. Lupiny sa tiež častejšie vyskytujú u ľudí s neurologickými či inými ochoreniami, ako je napríklad Parkinsonova choroba, mŕtvica, infarkt alebo poruchy imunity. Výskyt lupín sa zvyšuje i u úplne zdravých ľudí v zimnom období, pretože ochranná kožná bariéra je oslabená a do pokožky môžu ľahšie prenikať dráždivé látky.

Lupiny spôsobujú veľa problémov. Okrem nepríjemného svrbenia je neustále olupovanie pokožky hlavy viditeľným estetickým problémom a to najmä na tmavých vlasoch a oblečení, tiež môže byť dôvodom pocitu neatraktivity a nízkeho sebavedomia. V niektorých prípadoch vykazuje i začervenanie či ďalšie viditeľné príznaky zápalu pokožky. Mužov i ženy, ktorí vo svojom zamestnaní prichádzajú do styku s ľuďmi, privádzajú lupiny do rozpakov. Nielenže biele šupinky vidno na tmavom oblečení, ale seboreický ekzém môže viesť i k neustálemu škriabaniu pokožky hlavy, ktoré si ostatní určite všimnú. Okrem toho vedie škriabanie ku zvýšenej tvorbe lupín, a tak vzniká začarovaný kruh.
 

AKO SA ZBAVIŤ LUPÍN


Prevencia je základ a tak, ak sa chceme vyhnúť vzniku lupín, začnime s primeranou vlasovou hygienou. Dnešní ľudia si často umývajú vlasy aj viackrát do týždňa, pritom určité šampóny s nevhodným zložením pokožku hlavy zbytočne zaťažujú a vysušujú. Skúsme vymeniť chemické šampóny za prírodné produkty.
Nevyvážená strava môže tiež zapríčiniť zmenu rovnováhy pokožky hlavy. Štúdie ukázali, že strava bohatá na cukry a droždie môže spôsobovať vznik lupín. Pre zdravú pokožku hlavy je dôležité prijímať dostatok zinku, selénu, vitamínu B a E. Tie sa podieľajú na zdravom raste buniek a teda aj na zdravej pokožke hlavy.

Žiaľ, existujú veci, ktoré neovplyvníme. Lupiny sú často príznakom iného ochorenia, ako napríklad psoriáza, ekzém alebo plesňová infekcia. Vtedy je potrebné už navštíviť dermatológa. Druhým faktorom je vek. Mladí ľudia a osoby v strednom veku sú na vznik lupín náchylnejšie. Zaujímavosťou je, že lupinami trpia viac muži ako ženy, z dôvodu činnosti mužských hormónov. Pokožka hlavy je veľmi citlivá a preto nevplýva na ňu len to, akým štýlom žijeme, ale aj rôzne mechanické činnosti.
 

Pri umývaní vlasov sa snažte čo najmenej drhnúť pokožku. Tá by sa mala iba jemne masírovať, vlasy sa umyjú aj pri jemnom pohybe. Ďalším základným pravidlom zdravej vlasovej pokožky je poriadne vypláchnuť zvyšky šampónu. Ak si dôkladne neopláchnete vlasy, šampón zostáva v pokožke a tá je opäť o niečo viac suchšia.

Vlasy by sa tiež nemali umývať v horúcej vode a zásadne by sa mali nechať vysušiť na vzduchu. Niektorí sa nedokážeme vzdať sušiča, dajme ho však na najnižší výkon. Príliš horúci vzduch pokožku vysušuje. Nezabúdajte ani na svrbenie, ktorému napomáhame prehnanou a nevhodne zvolenou vlasovou hygienou a kozmetikou a tiež škrabaním. Tým môžeme ublížiť nášmu zdraviu ešte viac a pokožka hlavy sa stáva náchylnejšia na rôzne bakteriálne a plesňové ochorenia.

Ak sme prevenciu zanedbali, lupiny sa odstraňujú veľmi ťažko. Sú však dostupné dary prírody, ktoré pôsobia blahodarne na lupiny. Jedným z nich je práve čajovníkový olej. Tea tree olej je veľmi silné prírodné antiseptikum. Môžeme si zaobstarať vlasovú kozmetiku obsahujúcu tento olej alebo si vypomôcť jeho pridaním do kozmetiky. Ďalšou možnosťou je kombinovať čajovníkový olej s nosným olejom. Najlepšie s mandľovým, jojobovým, kokosovým či olivovým olejom. Túto kombináciu môžete použiť aj ako vlasový zábal.

Biely vínny ocot zabojuje efektívne proti plesniam. Obsahuje kyselinu octovú, ktorá zabíja plesne a kvasinky a zmierňuje svrbenie. Najbežnejším spôsobom je ocot použiť na oplach vlasov vo forme zriedeného vodného roztoku. Neodporúča sa však používať octový oplach viac ako dvakrát týždenne ako ani samostatne ocot.

Jedlú sódu nájdeme v každej kuchyni. Obyčajná jedlá sóda má antiseptické a antifungicídne vlastnosti. Túto surovinu jednoducho nanesme v primeranom množstve na mokré vlasy a poriadne vmasírujme do pokožky. Nezabudnime kvalitne opláchnuť vlasy, aby v nich sóda neostala. Mnohé vynaliezavé gazdinky prišli aj na iné doma vždy prítomné prostriedky proti lupinám. Stačí, ak rozdrvíte aspirín a pridáte ho do šampónu, s ktorým si umývate vlasy.

Nezabúdajme ani na všemohúce bylinky. Napríklad tymian má silné antiseptické a protiplesňové vlastnosti, ktoré využívali najmä na liečbu plesňových ochorení a lupín. Jednoducho si pripravíme tymianový odvar, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu a následne prelejeme vlasy, vmasírujeme do pokožky hlavy a necháme pôsobiť. Nemusíme už preplachovať vlasy. Proti lupinám je vhodná aj senovka grécka, ktorej namočené semená roztlačíme a vytvoríme pastu. Tú aplikujme na pokožku vo forme masky. V boji s lupinami nám podajú pomocnú ruku aj Vám môžu pomôcť aj šalvia lekárska, kapucínka, aloe vera, žihľava dvojdomá či zelený čaj.

Pri bylinkách môžeme dať šancu i olejom. Extra panenský olivový, mandľový, ricínový či kokosový olej výborne udržujú vlhkosť pokožky, premastia ju a tak zabraňujú opätovnému vysúšaniu. Pripravme si olejový zábal či masku z vaječného žĺtku s pridaním pár kvapiek oleja.

Citróny a limety obsahujú kyseliny, ktoré sú veľmi užitočné pri boji s kvasinkami a plesňovými chorobami. Vmasírujme si čerstvú citrusovú šťavu priamo do vlasov, nechajte chvíľku pôsobiť a vlasy prepláchnime čistou vodou. Ak sú vaše vlasy suché, môžete citrusovú šťavu zmiešať s preferovaným olejom. Nielen zatočíte s lupinami, ale i navrátite svojim vlasom lesk.

Doprajme si však výživu nielen z vonka ale i z vnútraa začnime sa správne stravovať. Za tvorbou lupín často stoja aj zlé stravovacie návyky. Po veľkom príjme nezdravých cukrov a tukov sa pokožka nadmerne premasťuje a na hlave vytvára raj pre vznik lupín. Pre zdravé vlasy je potrebný zinok, selén, ale aj vitamín B a E. Do jedálnička pridajte uhorky, zemiaky, bielu repu, zeler či kapustu. Naopak, vyhnime sa silným čajom, káve, sladkým limonádam, samotnému rafinovanému cukru a zdrojom gluténu.

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 5 Causes Of Dandruff
- How to treat dandruff
- Preventing Hair Dandruff
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa