POKOŽKA A JEJ PREMENY POČAS NÁŠHO ŽIVOTA

POKOŽKA A JEJ PREMENY POČAS NÁŠHO ŽIVOTA

Ak oči sú zrkadlom duše, tak pokožka je právom vizitkou nášho tela. Jej farba a vzhľad hneď prezradia fyzický a psychický stav majiteľa. Rôzne choroby, vplyv hormónov a iné vnútorné procesy ako i životospráva, prejavy zlozvykov či momentálnych nálad sa prejavia na výzore pokožky a môžu zanechať svoje stopy. Je úzko spojená s nervovou sústavou a tak jej výzor prezradí i náš duševný stav. Dvojnásobne to platí pre pokožku tváre, čiže pre našu pleť. Tým, že je neustále vystavená vplyvom vonkajšieho prostredia a nie je chránená ani šatstvom, musíme ju primerane chrániť inými spôsobmi. Jedným z nich je práve ošetrovanie pokožky kozmetickými výrobkami.

ČO TO VLASTNE POKOŽKA JE

Plocha kože u dospelého jedinca predstavuje približne 1,5 až 2m2 v závislosti od proporcií človeka. Asi 11% z nej pokrýva hlavu a krk, 30% trup, 23% horné a 36% dolné končatiny. Koža novorodenca zaberá len o málo viac ako 0,25m2. Avšak pomery jej hmotností sa enormne líšia. U novorodenca je trikrát rozsiahlejšia ako u dospelého človeka. Hmotnosť kože predstavuje približne 13 až 20% telesnej hmotnosti človeka, tento údaj závisí od proporcií jedinca. Je pozoruhodné, že kým pleť predstavuje len 3,3% z celkovej plochy kože dospelého človeka, výrobky určené na ošetrenie pleti tvoria viac ako 20% sortimentnej ponuky väčšiny výrobcov kozmetiky.

Pokožka je najvrchnejšou vrstvou kože, teda tou, ktorá prichádza do styku s okolitým svetom a tou, ktorú môžeme vidieť. Je veľmi tenká a tým i ľahko zraniteľná. V priemere má hrúbku 2mm, ale podľa lokalizácie sa mení. Kolíše od 0,11mm až do 4 až 6mm. Tiež závisí od genetických predpokladov, rasy, veku, pohlavia, okolitého životného prostredia, našej životosprávy, resp. profesie, ktorú zastávame. Tenký typ pokožky je lokalizovaný na tvári a dekolte, stredný typ na chrbte, krku a trupe, kým hrubý typ na dlaniach a chodidlách. Povrch kože nie je hladký, pýši sa plytkými ryhami, ktoré vytvárajú kožné políčka vo forme trojuholníkov a kosoštvorcov; drobné ústia rôznych žliaz. Celý povrch nášho tela je pokrytý ochlpením s výnimkou dlaní, chodidiel a pier, ostatné časti vlasmi a hrubším ochlpením. Nezabudneme ani na nechty, ktoré skrášľujú končeky prstov a sú rovnakého pôvodu ako vlasy.
 

POKOŽKA NOVORODENCA, DETSKÁ POKOŽKA


Počas našich životov sa charakter kože neustále mení a starne spolu s majiteľom. Tieto prejavy závisia od veľa aspektov, ako napr. od našej životosprávy, environmentu a podnebia v ktorom žijeme, od psychického, fyzického a zdravotného stavu, nezanedbateľné sú tiež dedičné dispozície a spôsob starostlivosti. O vzhľade našej kože sa rozhoduje od raného detstva, zväčša to však podceňujeme.

Detská koža má svoje špecifiká, nepredstavuje zjednodušenú verziu kože dospelého jedinca.

U donosených zdravých novorodencov je koža mäkká s vráskami, pokrytá mastnou žltobielou hmotou /lat. vernix caseosa/, ktorá sa skladá z mazu a deskvamovaných buniek. Po jej odstránení sa koža novorodencov fyziologicky viac ošupuje. Toto ošupovanie vrcholí koncom prvého týždňa. Väčšie šupiny a rozpraskaná koža však môžu signalizovať aj poruchy rohovatenia. Cievny systém a termoregulačné mechanizmy nie sú u novorodencov ešte úplne vyvinuté. Krátko po narodení dieťatka sa zjavia na povrchu kože červeno zafarbené časti /erytém/, ktoré sú spôsobené zápalom a trvajú len niekoľko hodín. Po ich vymiznutí často vystupuje čipkovité presvitanie rozšírených ciev /lat. livedo reticularis/, ktoré sa zvýrazňujú vplyvom chladu. Okrem vyššie uvedených sa môžu vyskytovať aj edémy na dorzálnych plochách rúk a nôh. V dôsledku zvýšenej bilirubinémie býva od druhého dňa koža ikterická /lat. icterus neonatorum/ s maximom zmien do 4. dňa. Pigmentácia je znížená, ale niektoré oblasti (areola mammae, linea alba, scrotum) môžu byť tmavšie pigmentované. Vlasový porast plodu /Lanugo/ je nahradený jemnými chĺpkami. Nechty sú vyvinuté, prerastajú okraj lôžka. Koža nedonosených detí je jemnejšia, priesvitnejšia, hladšia a bez vrások. Často pretrváva lanugo. Prsníkové bradavky sú menšie, prsníkové žľazy sa nedajú nahmatať, rozdiely v pigmentácii nie sú mierne. Nechty nedosahujú okraj lôžka.
Skladbou sa líši koža novorodencov a dojčiat od kože dospelých tým, že keratinocyty sú polygonálne a približne rovnako veľké, Stratum corneum je tenší. Kolagénové vlákna tvoria približne 90% všetkých formovaných zložiek väziva, sú jemnejšie a s pribúdajúcim vekom sa stávajú menej rozpustnými. Elastické vlákna sú prítomné vo väčšom množstve a usporiadané iným spôsobom a pravdepodobne aj kvalitou sa líšia od elastických vlákien kože dospelých. Väčšia elastickosť detskej kože je podmienená skôr touto odlišnou kvalitou ako ich množstvom. Základná hmota obsahuje viac kyseliny hyalurónovej. Fibrocyty sú početnejšie. Po narodení sú vlasy a obočie vyvinuté, ale 80 % vlasových folikulov je v pokojovej fáze. V prvých týždňoch po narodení vlasy postupne vypadávajú a nahrádzajú sa novými. Kožné cievy nie sú úplne vyvinuté v prvých dňoch života; najmä subpapilárna sieť nadobúda definitívnu podobu až v 4. mesiaci veku.

Pokožka dojčiat a batoliat pri dotyku pripomína zamatovo hebký povrch broskyne. S výnimkou kože novorodencov je aj výborne hydratovaná. Obsahuje viac ako 80% vody, preto je viac náchylná na vznik edémov a mokvanie. Cez tenkú vrstvu pokožky zo zamše presvitajú krvné vlásočnice a sfarbujú ju do ružova. Systém melanínovej ochrany pokožky je v štádiu vývoja a tvorba pigmentu je znížená, preto je koža citlivejšia na slnečné žiarenie. Avšak detská pokožka a jej obranyschopnosť je ešte len v štádiu vývoja a je oveľa náchylnejšia na prejavy vonkajšieho prostredia, tým pádom i reaktívnejšia a zraniteľnejšia. Z tohto dôvodu sú na jej povrchu častejšie badateľné bakteriálne infekcie a zápaly. Koža obsahuje málo podkožného tuku, pričom spojenie pokožky so zamšou ešte nie je pevné. Rohovina je tenká a málo odolná, riedka a nesúvislá. Pri neúmernom tlaku a trení môžu vzniknúť otlaky aj pľuzgiere. Nešetrné zaobchádzanie s ňou ako drsné utieranie a čistenie, odieranie kože o plienku a koža o kožu pri pohyboch spôsobujú tzv. dermatitídu z odretia.
 

Mazové a potné žľazy sú ešte len málo aktívne, kyslý kožný film u dojčiat je nedostatočný a jeho hodnota pH sa kolíše od hodnoty pH 5,7 (chrbty rúk) až po pH 6,4 (čelo, vlasatá časť hlavy, ingvíny)  a je vyššia ako v neskoršom veku. Mazové žľazy sa ustália v 13.-15. týždni života, ale vylučovanie mazu sa začína hneď po narodení a je regulované zväčša materskými androgénnymi hormónmi. So zvýšenou produkciou mazu súvisí tvorba akné novorodencov /lat. acne neonatorum/, ktoré však vymizne približne po 4. mesiaci od narodenia. Druhé obdobie nadprodukcie mazu sa začína až v puberte a je ovplyvnené vlastnými hormónmi dospievajúceho.
Apokrinné potné žľazy sú síce vyvinuté už pri narodení, ale funkčne sa uplatňujú až v puberte. Potné žľazy začínajú vylučovať pot od 3. dňa po narodení, najprv na tvári, neskôr na dlaniach. Prvé dva dni sa novorodenci nepotia. Potenie závisí od teploty okolia, zvyšuje sa pri kŕmení, pri plači a pri horúčke. 

Znížená je aj neutralizačná schopnosť kože, z čoho vyplýva ľahšie poškodenie alkáliami (napr. mydlo, voda z vodovodu, zvyšky pracích prostriedkov v tkaninách). Na miestach neustále dráždených agresívnym močom a stolicou vzniká tzv. plienková dermatitída. Tieto kožné ochorenia postihujú cca 50% detí najviac medzi 9. až 12. mesiacom. Pokožka sa stáva červenou, šupinatou, krehkou a svrbivou. Ochorenia zhoršujú dráždivé látky. Ťažšie štádium sa považuje za ochorenie atopickou dermatitídou s rôznorodými ekzematickými prejavmi. V teplom prostredí sa darí najmä kvasinkám, ktoré sú pôvodcami bolestivých zaparenín. Postihnutými bývajú ohybové lokality pod kolenami, v lakťových jamkách, na zápästiach, na krku a tvári, očných viečkach a okolo očí, okolo členkov. Nie je nezvyčajné, že si dieťa postihnuté miesta škriabe, čím prispieva ku vzniku a rozširovaniu ďalších rán. Postihnutie sa nesmie zanedbávať a potrebuje primerané ošetrenie, v opačnom prípade môže pretrvávať celý detský vek až do dospelosti.

Kožný film je slabý aj počas predškolského a raného školského veku. S postupným vyzrievaním imunitného systému súvisí odlišný priebeh niektorých chorôb (napr. tuberkulóza), ale aj mnohé choroby s nejasnou etymológiou prebiehajú u detí iným spôsobom ako u dospelých (napr. psoriáza). Niektoré klinické formy bakteriálnych a kvasinkových chorôb sa vyskytujú len u detí.

 

 

POKOŽKA TEENAGERA, POKOŽKA POČAS PUBERTY

Približne od 10 až 12 rokov vypukne vulkán hormónov a "zdravo" vyzerajúca detská pokožka je zrazu minulosťou. Hormonálny chaos spôsobuje premenu ochlpenia na určitých častiach tela a doposiaľ jemné chĺpky sa stávajú dlhšími a hrubšími v podpazuší, na končatinách a na intímnych miestach a u drsnejšieho pohlavia aj na tvári. Ako hormóny, tak aj potné a mazové žľazy sa aktivizujú, čo sa prejaví na našich zovňajškoch. Ale aj keby sme si mysleli, že všetko je zlé, zvýšená produkcia kožného mazu má aj svoje pozitíva. Ochraňuje pokožku tváre a hlavy pred vonkajšími vplyvmi. Pokožka v tomto období je tonovaná, pružná a hydratovaná. 85% mladých ľudí postihuje negatívny prejav zvýšenej produkcie kožného mazu do 20. roku veku a približne 3% populácie aj po 30. roku veku. Medzi týmito prejavmi sú lesklá pleť najmä v T - zóne, t.j. v oblasti čela, nosa a brady; prípadne vo V-zóne na ramenách, hrudníku a chrbte.
Niet divu, v týchto zónach sú mazové žľazy najviac koncentrované. Okolo ústia vlasového vačku sa vytvorí lievik, v ktorom sa začne hromadiť kožný maz. Dráždi pokožku a vzbudzuje ju k rýchlejšiemu rohovateniu. Steny lievika postupne zhrubnú, póry sa trvalo rozšíria a povrch pokožky sa stáva drsnejším a hrboľatejším. Mierne zvýšená činnosť mazových žliaz sa nazýva seboreou /lat. sebum: maz, rhoe: tiecť/, ktorou prejavmi trpí takmer každý v tomto veku. Ďalšími nežiaducimi prejavmi sú komedóny a akné.

Komedóny sú zablokované vývody mazových žliaz. Môžu byť otvorené či uzavreté rohovinou. Aj tie z nás, ktoré nemajú vážnejšie problémy s pokožkou, bojujú často s nepríjemnými upchanými pórmi a komedónmi. Čierne bodky sa najčastejšie vyskytujú na nose, čele a brade, ale neraz aj na lícach. Sú kozmetickým problémom, ktorý dlhodobo pretrváva bez ohľadu na to, ako poctivo sa čistí pleť, nie však ochorením. Esteticky pôsobia rušivo, ale pri správnom ošetrovaní pokožky môže puberťák prejsť týmto obdobím bez následkov na koži. Stále sa vravieva, že z "vyrážok" vyrastieme, avšak je to len čiastočná pravda. Keďže produkovaný maz nemôže voľne opustiť póry a pritom je aj rajom pre hnisotvorné baktérie, komedóny sa ľahko zapália. Ak sa z "osamelých" komedónov stávajú výsevy a následne zahnisajú, ošetrenie by mal vykonávať dermatológ. Dôvod je prostý, z komedómov sa ľahko môžu vyvinúť ložiská akné.

Akné patrí medzi najčastejšie kožné choroby. V puberte sa s rozličnou intenzitou vyskytuje takmer u každého približne okolo 15. roku, zvyčajne však po 20. roku spontánne vymiznú. Niekedy pretrváva až do 30. roku, prípadne sprevádza svojho majiteľa až do staroby. Čím skôr sa akné prejaví, tým vážnejší je jeho rozsah a zvyčajne i priebeh. Akné je multifaktorálne zápalové ochorenie mazových žliaz a vlasových folikulov, ktoré sa prejavuje v lokalitách s najväčším počtom mazových žliaz (v tzv. seboreických oblastiach), teda na tvári a na hornej časti hrudníka. Môže však postihovať aj ramená a celý chrbát. Akné sa prejavuje vo forme komedónov (uhrov), papúl (červených vyrážok), pustúl (hnisavých vyrážok), bolestivých uzlových cýst a konglobované (najťažšie štádium). Ochorenie pretrváva väčšinou niekoľko rokov. Neliečené alebo nesprávne liečené akné môže na koži zanechať jazvy.
 
Medzi hlavné faktory pre vznik akné patrí genetická predispozícia, porušené rohovatenie buniek, extrémne zvýšená produkcia mazu, hormonálne vplyvy a bakteriálne osídlenie kože, ale i prekyslenie a iné ochorenie žalúdka . Zvýšená produkcia kožného mazu úzko súvisí s kolísaním hladín pohlavných hormónov, predovšetkým testosterónu. Akné vzniká zo zmesi mazu a zrohovatených buniek, ktoré vedie k tvorbe nezápalových uhrov, komedónov. Pod vplyvom ďalšej androgénnej stimulácie mazovej žľazy sa vytvára vhodné prostredie pre množenie baktérie Propionibacterium acnes. Táto baktéria generuje prozápalové molekuly a tak sa objavujú jeho zápalové formy, zapálené až hnisavé vyrážky a uzly. Všetky tieto procesy vplývajú na tvorbu mikrokomedónov, ktoré sú základom vývoja všetkých prejavov akné. Práve mikrokomedón je predchodcom všetkých typov klinických prejavov akné. Postupné hromadenie produkovaného mazu v uzatvorenej dutine vlasového vačku vedie k jeho zväčšovaniu a k vzniku prvého, nezápalového komedónu.

Otvorené komedóny s priemerom 1 až 5mm, majú rozšírené ústia a javia sa ako čierne body na úrovni kože, alebo mierne vyvýšené nad úroveň kože. Otvorené komedóny môžu ustúpiť aj spontánne po uvoľnení svojho obsahu na povrch kože. Ak k tomu nedôjde, môžu sa z nich vyvinúť zápalové prejavy akné. Uzatvorené komedóny majú ústie voľným okom neviditeľné. Javia sa ako tuhé, drobné vyvýšeninky belavej farby s priemerom 1 až 5 mm. Postupnou akumuláciou mazu sa komedón zväčšuje, až nakoniec praskne, čím sa obsah uvoľní do okolitého tkaniva a tak spôsobí zápalovú reakciu. Pri povrchovom procese sa vyvíja hnisavá vyrážka belavej farby s červeným zápalovým okolím. Pri zápalovom procese v hlbších vrstvách kože vzniká tuhá vyrážka červenej farby, s priemerom do 1 cm, vystupujúca nad úroveň okolitej kože. Prejavy povrchovej formy akné sa zvyčajne hoja bez jaziev.
 

Klinickými prejavmi ťažšej formy sú akné konglobované. Predstavujú rozsiahle, hlboko uložené zápalové ložiská okolo viacerých susediacich vlasových folikulov. Tuhé útvary červenej farby niekedy navzájom splynú, čím vzniknú fistuly, z ktorých môže na povrch kože vytekať hnisavo-krvavý obsah. Na dotyk sú bolestivé a hoja sa vo forme jaziev, ktoré môže sprevádzať i hyper a hypopigmentácia. Najťažšou formou akné je akné fulminans, keď sa popri zápalových prejavoch akné vyskytujú opuchy, bolesti kĺbov a horúčka.



POKOŽKA PO PUBERTE, DOSPELÁ POKOŽKA

Koža starne spoločne s nami a pribúdaním rokov sa upokojí aj hormonálny vulkán v nás. V období od 18 do 30 rokov, v prevažnej väčšine, si môžeme vydýchnuť, lebo sa konečne zbaví kozmetických chýb a vyzerá sviežo. Je dobre prekrvená, mäkká, ale krásne elastická a tónovaná. Ideálna pokožka je hebká, má jemné stiahnuté póry, jej mazové a potné žľazy pracujú primerane a ochranné funkcie sú tiež optimálne. Vzhľad nenarúšajú žiadne kožné nečistoty, mastný lesk, šupiny a predčasné vrásky. Ak patríte k šťastlivcom s bezproblémovou pokožkou, mali by ste s ňou zaobchádzať veľmi šetrne.

Väčšina z nás však je majiteľom pokožky menej či viac odkláňajúcej sa od ideálu. Typ pleti sa vyprofiluje v období vývojovo dospelej kože, avšak v priebehu ďalšieho obdobia sa môže meniť.
Vzhľad pokožky závisí od viacerých vnútorných a vonkajších faktorov. Dočasne sa mení vplyvom zdravotných, psychosociálnych, metabolických i hormonálnych výkyvov. U žien sa to prejavuje najmä 2 až 4 dni pred menštruáciou alebo počas tehotenstva. Ročné obdobie, zmena životného štýlu a klímy, alergia na potraviny či kozmetiku taktiež na istú dobu ovplyvní jej výzor. Po odznení týchto vplyvov sa však koža upraví do pôvodnej podoby bez zjavných následkov. Po istom individuálne dlhom čase však na vzhľade pokožky už nastávajú stále zreteľnejšie a nezvratné zmeny v podobe prejavov starnutia.

Časové obdobie, počas ktorého si koža každého z nás zachováva svoj nemenný výzor, závisí od viacerých faktorov, ako kde sa nachádza na tele, ale aj od pohlavia, rasy a fototypu či genetickej predispozície. Na druhej strane nezanedbateľnými faktormi sú aj životný štýl a okolité životné prostredie, náš zdravotný stav a v neposlednom rade kozmetická starostlivosť, ktorú doprajeme našej pokožke. Je dokázané, že odevom chránené miesta starnú pomalšie než odkryté. Najrýchlejšie starne práve pleť, pokožka na krku a dekolte, na chrbte dlaní a to tým viac, čím sú mazové žľazy menej činné a pokožka tenšia. Tiež svetlá pokožka starne rýchlejšie ako tmavšia.

Mužská pokožka má iné zloženie než ženská a vyžaduje rozdielnu starostlivosť. Muži majú hrubšiu pokožku a funkčnejšie mazové žľazy než nežnejšia polovica, ich koža starne pomalšie. Výnimkami sú muži dlhodobo pracujúci v extrémnych podmienkach a tí, ktorí ochrane svojej pokožky nevenujú žiadnu pozornosť, alebo naopak, používajú agresívne kozmetické prípravky na ošetrenie zovňajška. Približne pól na pól vieme ovplyvniť rýchlosť starnutia pokožky. Dedičné predispozície ale neoklameme.



POKOŽKA V ZLATOM VEKU, POKOŽKA PO 30TKE, ZRELÁ POKOŽKA


Od istého veku sú na vzhľade kože stále zreteľnejšie nezvratné zmeny. V období po 30. a okolo 40. roku života sa spomalí látková premena, zníži sa produkcia hormónov a v závislosti od starostlivosti a životného štýlu sa každú ďalšiu dekádu znižuje približne o 10%. Keratínocyty, ako aj ostatné bunky organizmu, sa rozmnožujú spomalene. Jednými z vinníkov sú práve voľné radikály. Fibroblasty v zamši sú čoraz viac postihnuté ich škodlivými účinkami, znižuje sa produkcia kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej. Poškodené bunky a štruktúra kože nestačia regenerovať, znižuje sa obranyschopnosť trojboja pokožky a tým sa zvyšuje prienik škodlivín. Koža postupne starne, čoho počiatočnými prejavmi sú práve vrásky. Tie sa prejavujú menej či viac hlbokými ryhami na povrchu pokožky. Pokožku s vráskou uchopíme medzi dva prsty a natiahneme. Ak takmer zmizne, je iba povrchová, s takouto ešte dokážu adekvátne kozmetické výrobky a každodenná starostlivosť zatočiť. Ak je však hlboká, jej pomôžu už len lekárske a esteticko-plastické zákroky.

Prvé vrásky sa začínajú vytvárať už na začiatku druhej dekády života, teda v období puberty ako predchodcovia mimických vrások. Sú to ešte len jemné čiaročky, ktoré len letmo zbadáme, ale sú už na svete a čakajú na svoje zviditeľnenie. Voľným okom viditeľné prvé vrásky sa objavujú v rôznom veku v závislosti od rôznych genetických aj vonkajších a iných vplyvov. Ženám so suchou pokožkou sa začínajú zvýrazňovať vrásky už vo veku 20 až 25 rokov, kým majiteľkám zmiešanej a mastnej pokožky vo veku 25 až 30 rokov. Muži sú výhercami, prejavy starnutia u nich sa preukazujú len oveľa neskôr.

Mimické vrásky sú dôsledkom mimiky osemnástich tvárových svalov. Denne vykonajú aj tridsaťtisíc pohybov, asi preto ich nazývame vrásky dynamické. Pleť sa natiahne a znova uvoľní. Mladšia pokožka sa s tým vysporiadáva bez problémov, ale pričasté mračenie, krčenie čela či špúlenie pier sa stávajú hrozbou pre uchovanie krásy. Prvé mimické vrásky sa objavujú okolo často používaných tvárových svalov. Zväčša je to v okolí očí. Na týchto miestach tváre sa pôvodne pružné vlákna elastínu opakovaným sťahovaním a rozťahovaním unavia a strácajú svoju schopnosť navrátiť sa do prirodzenej podoby. Stráca sa svalový tonus. Spočiatku vznikne jemný, neskôr však stále výraznejší previs priveľkej kože a v jeho údolí vráska. A takto pôvodne miznúce vrásky, ktoré zreteľne vystupujú len pri určitých prejavoch, sa fixujú a stávajú trvalými. Typické sú drobné vejárovité vrásky pri vonkajšom kútiku oka, dlhá vráska tiež zakončená vejárikom pod spodným viečkom, vrásky chmúrenia v dolnej línií čela medzi obočím a tiež vrásky údivu na čele. Naša tvár v zrelom veku potom vysiela našu najčastejšiu náladu i životosprávu.

Vznik vrások druhého typu má inú príčinu. Dôsledkom klesajúcej hladiny hormónov sa postupne znižuje aktivita buniek a zárodočné bunky začínajú degenerovať. Sieť kolagénových a elastických vlákien v zamši stráca svoju funkciu a rovnomernosť. Až do menopauzy zostáva obsah kolagénu viac-menej stabilný, ale jeho množstvo sa pomaly znižuje približne o 5% ročne. Tak sa kontúry tváre stávajú unavenejšími a vrásočky sa menia na vrásky. V podkoží sa zužujú krvné cesty, zhoršuje sa prekrvenie. Tonizujúci vplyv hormónov na cievne steny slabne, a tak pleť starne a uvädne, stále viac ochabuje, nevládze odolávať gravitácii a vznikajú statické vrásky. S pribúdajúcimi rokmi sa čoraz viac prehlbujú pôvodne zanedbateľné nosovo-perné ryhy po oboch stranách nosa a najmä u fajčiarov kolmé vrásky nad hornou perou. Počet vzniku statických vrások závisí od toho, ako sa staráme o pleť počas života. Ale tieto vrásky môžu byť aj prejavom predčasného starnutia najmä vplyvom nadmerného stresu či vystavovania pokožky slnečnému žiareniu. 

Ďalším prejavom tejto vekovej kategórie je tiež zníženie množstva vody v pokožke. Po 35. roku mazové žľazy produkujú už len asi 2/3 a vo veku okolo 45 rokov už len 1/2 množstva mazu v porovnaní s obdobím dospelej kože. Slabnúca činnosť mazových žliaz zapríčiňuje nedostatok kožného filmu a tým aj zníženú ochranu pred únikom vzácnej viazanej vody. Spočiatku môžeme spozorovať ochabnutie kože len na tvári a krku, ale postupne aj na dekolte, rukách a inde. Neskôr sa z prebytku voľnej kože vytvárajú kožné záhyby. Evidentné sú zmeny na mimoriadne namáhaných očných viečkach.

Nepríjemnosti nám môžu spôsobiť aj kruhy pod očami. Môžu za to dedičné predispozície a nedostatočná cirkulácia krvi a lymfy. Stav zhoršuje zlá životospráva, nedostatok spánku a tiež chudokrvnosť, stres a únava, choroby a nedostatočné vylučovanie toxických látok z organizmu. U niekoho sa vytvárajú nevzhľadné opuchy očného okolia a viečok. K nim prispieva okrem uvedených vplyvov aj dlhý pobyt v nevetranej miestnosti, fajčenie, alkohol, tráviace ťažkosti a nízky krvný tlak. Vačky pod očami vznikajú v dôsledku zníženej funkčnosti lymfatických cievok. Na chrbte rúk sa koža stenčuje a zvýrazňujú sa modrasté žily. Typické je aj nepravidelné rohovatenie. Nežiaduce zmeny nastávajú aj vo vlasoch, v štruktúre nechtov a zubov, v rozložení tuku v tvári a tele a v celej kostrovej sústave.


POKOŽKA V STARŠOM ZRELOM VEKU


Nepriaznivé prejavy starnutia môžeme zmierniť vhodne zvolenou kozmetikou, ktorej hlavnou funkciou je stimulovať životaschopné bunky a dopĺňať im chýbajúce aktívne látky, chrániť pokožku pred vysušovaním a škodlivými vonkajšími vplyvmi. Kozmetickú starostlivosť potrebujeme v tomto veku zintenzívniť a doplniť s ohľadom na osobitosti zrelej kože. Jednoduché ošetrovanie povrchových vrstiev je už nedostatočné, koža potrebuje prísun účinných aktívnych látok aj do hlbších vrstiev. Aj pri zrelej pleti naďalej rozlišujeme, či sa jedná a suchý, zmiešaný a iné typy, či je citlivá a navyše ochabnutá a vystresovaná, nepravidelne pigmentovaná, priveľmi stenčená, atď. Mastná pleť alebo pleť so sklonom k tvorbe akné sú v tomto veku už ojedinelými prípadmi.

Pri udržiavaní našej krásy pokračujeme v pravidelnej hygiene a odličovaní kvalitnými a zároveň šetrnými prípravkami. Hĺbkové čistenie zrelej pokožky suchšieho typu zväčša už nie je potrebné. Pri večernom čistení volíme bezalkoholové čistiace pleťové vody a toniká, najlepšie však poslúžia práve pleťové mlieka a fluidy. Použitie peelingu pri vlastnom ošetrení má svoje osobitosti. Vhodnejšie je zveriť sa do rúk odborníkov. Večerné čistenie je ideálnym časom na zbavenie sa nežiadúcich chĺpkov v okolí obočia, nad hornou perou či na brade z dôvodu, že pokožke poskytneme čas na upokojenie. Na ranné čistenie zrelej pokožky postačí bezalkoholové tonikum, hydrolát, bylinný odvar či minerálna voda. Práve minerálne vody a hydroláty sú výborným riešením pre dopĺňanie vlahy formou postreku cez deň. Večernému ošetreniu venujme osobitú pozornosť. Počas spánku prebieha regeneračný proces, preto je noc ideálnym časom na podporu slabnúcej aktivity zárodočných buniek zrelej kože. Prospešné sú výživné a revitalizačné prípravky s obsahom kvalitných aditív, akými sú beta-karotén, pantenol, koenzým Q10, fytostestrogény, kinetín či retinol. Účinná je aj kyselina retinová, ktorá však je povolená iba v dermatologických prípravkoch, kvôli jej nadmernej dráždiacej schopnosti.





Nevyhnutné je, aby sa tieto biologicky účinné látky dostali k živým keratínocytom. Osvedčenými dopravcami sú lipozómy, tekuté kryštály a im podobné látky. Keďže aj potné žľazy strácajú na aktivite, je potrebné ošetrenie prípravkami, ktoré doplnia zložky prirodzeného hydratačného faktoru a lipidy. Výborné sú emulzie typu voda v oleji, pritom gélové výrobky zrelú pokožku suchého typu sťahujú a dehydratujú. Popri hydratačných prípravkoch sa osvedčili výrobky s obsahom kvalitných kozmetických olejov alebo oleje samé, ako sú napríklad oleje amarantový, avokádový, borákový, hroznový, ryžový, klíčkový, kukuričný či pšeničný, malinový, makadamiový, olivový, pupalkový, rakytníkový, sezamový a sójový. Pokožke prospejú aj prípravky s vysokým obsahom bambuckého masla, jojobovým i mandľovým voskom, skvalénom a skvalanom, ceramidmi, sfinglipidmi, cholesterolom, fytosterolmi, lipofilnými vitamínmi a antioxidantmi. Nezabúdajme ani na UV ochranu cez deň. Voľme si vhodné výrobky s minimálnym UV filtrom hodnoty 15. Prípravky s obsahom UV filtrov však večer nepoužívajme. Osobitnú starostlivosť venujme pokožke okolo očí a úst a nezanedbávajme ani naše ruky, krk a dekolt.   

Hĺbkové ošetrenie v pohodlí domova si doprajme minimálne raz týždenne. Mechanický peeling pleti už zanedbajme a vsaďme na vhodnejšie alternatívy ako je chemický či enzymatický peeling u kozmetičky. Na očistenú pleť, krk a dekolt nanesme revitalizačnú či liftingovú masku a nezabúdajme ani v tomto prípade na tenkú pokožku v oblasti očí. Výborne poslúžia aj očné obklady z odvaru nechtíka lekárskeho, prasličky roľnej, čierneho či zeleného čaju. Pri citlivej pokožke bylinné odvary voľme opatrne a vopred vyskúšajme toleranciu pleti na bočnej partii krku. K eliminácii tmavých kruhov pod očami neodmysliteľne prispieva jemná masáž mandľovým olejom, obklady z výluhu brezových listov, očianky rostkovej alebo výťažok z uhorky. Prospešné je konzumovať zeleninu a ovocie tmavočervenej a tmavo zelenej farby a tým zvýšiť príjem železa. Tí, ktorých potrápia aj opuchy a vačky pod očami, nech nezanedbávajú správny pitný režim. Na trhu sú tiež dostupné špeciálne chladivé gély, krémy a tyčinky na unavené očné okolie s obsahom escínu, mangánu, hydrolyzovaných bielkovín najmä zo sóje a ryže. Buďte vynaliezaví a využite suroviny z chladničky i špajzy. Ako enzymatický peeling poslúži roztlačená dužina papáje či bobuľového ovocia. Výborná je kyslá smotana či jogurt vymiešaný s vaječným žĺtkom a medom či maska z avokádovej kaše.

Hĺbkové ošetrenie v kozmetickom salóne si doprajte aspoň raz mesačne. Komplexné ošetrenie kvalitnou kozmetikou s dôrazom na masáž tváre a očného okolia, hĺbkovo pôsobiaca pleťová maskaa hlavne čas relaxácie sú nevyhnutnou starostlivosťou o zrelú pleť.

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Newborn Skin 101
- Five life hacks for healthy skin
- 6 Anti-Aging Tips That’ll Transform Your Beauty Routine
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa