Ako sa starať o citlivú detskú pokožku

Ako sa starať o citlivú detskú pokožku 

Pri výbere produktov pre starostlivosť o pokožku našich najmenších sa často nechávame zlákať obalom či reklamným spotom s usmievajúcim sa bábätkom, ktoré v nás vzbudzuje dôveru. V tomto prípade je však jediné, na čom by nám malo záležať, zloženie produktov a ich vhodnosť či nevhodnosť pre použitie na citlivú detskú pokožku. Pre každú mamičku či otecka je zdravie a šťastný úsmev ich detí prirodzene tým najdôležitejším. V Soaphorii rozumieme potrebám rodičov a tiež špecifikám citlivej detskej pokožky. Balzamčeky pre zdravú pokožku našich ratolestí podrobujeme najprísnejším požiadavkám, od kontroly najvyššej kvality surovín až po nezávislé akreditované testovanie vo Francúzsku. 

Vedeli ste, že…?

Všetky kozmetické produkty musia spĺňať veľmi prísne kritériá, ktoré sú preverované počas nezávislého testovania. Až potom, ako toto testovanie úspešne absolvujú, môžu byť uvedené na trh.

Spomínané kritériá sú omnoho prísnejšie, ak sa jedná o produkty určené pre starostlivosť o detskú pokožku. Tá je totiž úplne iná ako pokožka nás, dospelých. Okrem toho, že je menej odolná a náchylnejšia na dehydratáciu, je tiež mimoriadne citlivá na chemické, fyzikálne a mikrobiálne podnety. Látky, ktoré s ňou prichádzajú do styku, sa vďaka jej jedinečnej skladbe omnoho ľahšie vstrebávajú aj do hlbších vrstiev, kde sa môžu ukladať a časom hromadiť. Práve z tohto dôvodu by sme mali skutočne dbať na zloženie prípravkov, s ktorými sa dostáva do kontaktu.
 
Aká by mala byť ideálna kozmetika pre deti?

Ak premýšľate, aké kozmetické produkty sú pre deti vhodné, sústreďte sa na tie, ktoré sú pre ne vyslovene určené. Nespoliehajte sa na to, že produkt, ktorý vyhovuje vám či vašim blízkym, je vhodný aj pre najmladšieho člena vašej rodiny. Pri produktoch určených pre detskú pokožku budete mať zároveň istotu, že prešli špecifickým testovaním, spĺňajú najprísnejšie požiadavky a sú pre vaše deti absolútne bezpečné*. Pri štúdiu zloženia sa riaďte heslom “menej je viac” a vyhýbajte sa komplikovaným názvom zložiek, za ktorými sa skrývajú sulfáty, silikóny, parabény, ropné deriváty, syntetické farbivá či parfumácia. Prečo by tieto ingrediencie nemala detská kozmetika obsahovať? Pozrime sa na ne bižšie:
 

- Sulfáty – spôsobujú penivosť produktov – spoľahlivo na seba viažu nečistoty, avšak ich čistiace a absorbčné schopnosti sú pre detskú pokožku až príliš agresívne. Dokážu pokožku dlhodobo vysušovať, dráždiť ju, čím oslabujú jej obranyschopnosť, ktorá je v práve v tomto období kľúčová pre zdravý vývin.

- Silikóny – „obaľujú“ vlasy či pokožku neviditeľným filmom – vďaka čomu sa nám napríklad po použití šampónu s ich obsahom zdajú naše vlasy byť úžasne lesklé, zdravé, hydratované a pevné. Nenechajme sa však oklamať. Rovnako ako vlasy, aj pokožka ukrytá pod silikónovým filmom v skutočnosti vysychá a prahne po ozajstnej výžive, ktorá cez túto vrstvu nemá šancu prejsť.

- Parabény – predlžujú životnosť produktu – a tak sa ako spoľahlivé konzervanty hojne využívajú v najrôznejších kozmetických výrobkoch. Podľa niektorých štúdií môžu však z dlhodobého hľadiska pôsobiť dokonca až karcinogénne a to rozhodne nie je účinok, ktorý by sme mali testovať na bezbrannej detskej pokožke.

- Ropné deriváty – minerálne oleje či ďalšie zložky pôvodom z ropy – predstavujú najčastejšie „vedľajšie“ produkty, ktoré pri spracovávaní ropy vznikajú. Na pokožku nemajú de facto žiaden pozitívny vplyv, dokonca ju môžu vysušovať. Uprednostnime preto výživné rastlinné oleje, ktorých ponuka je natoľko široká, že ten vhodný už nájdeme pre každý typ pokožky – vrátane detskej.

- Syntetické farbivá a parfumácia – farby a vône, ktoré lákajú ku kúpe produktu, – ale nemali by byť tým rozhodujúcim faktorom. V rámci zloženia výrobku totiž nemajú vôbec žiadnu inú úlohu. Oproti tomu, ak zvolíme výrobky s obsahom organických esenciálnych olejov a pestrofarebných rastlinných práškov či extraktov, pokožka nás i našich detí si užije okrem vôní a hravej farebnosti aj vzácne účinky prírodných aktívnych látok.

Správna voľba detskej kozmetiky – ako na to?

Vsaďte na prísady prírodného pôvodu, na organické rastlinné oleje a maslá, výťažky z liečivých bylín či 100% prírodné esenciálne oleje. Prírodné zloženie sa o pokožku dokonale postará, dodá jej potrebnú dávku hydratácie, poskytne ochrannú bariéru pred vonkajšími vplyvmi a navyše napomáha predchádzať vzniku alergických reakcií a rôznych dermatitíd, či už v detstve alebo v neskoršom veku.



*Platí pre kozmetické prípravky od overených výrobcov, ktoré sú na trhu dostupné legálne a skutočne disponujú potrebnou dokumentáciou o bezpečnosti. Nevzťahuje sa na alergie či iné predispozície k zvýšenej citlivosť a možnej reakcii na obsiahnuté zložky.

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- How to choose the right skin care products for your baby
- Simple Tips to Keep Baby's Skin Healthy
- Essential guide to ingredients to avoid in baby products
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa