VŠETKO O DETOXE

VŠETKO O DETOX – Naozaj naše telo potrebuje "jarnú očistu"?

Prichádza jar! Je čas na detox! Očistime svoje telo... Znie to povedome? Práve v tomto období na nás z každej strany vyskakujú náhlivé volania po "jarnej očiste". Slovíčko "detox" sa skloňuje častejšie než po zvyšok roka a niektorí možno váhame a sami seba sa pýtame... Čo je to detox? Naozaj potrebujem jarnú očistu? Ako spoznám, že moje telo potrebuje detox? Aký má detox význam? Kedy je najlepší čas na detox? A nie je detox vlastne len marketingový ťah, ktorý nás má nalákať ku kúpe „detox produktov“? Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, čo to ten detox vlastne je.
 

Čo znamená detox?


Detoxikácia je proces zbavovania sa toxínov. Ale čo sú toxíny? Podľa slovníkov, toxíny sú jedovaté látky, ktoré škodia organizmu a pri dlhodobom pôsobení môžu zapríčiniť vážne zdravotné problémy. Toxínmi, s ktorými sa stretávame asi najčastejšie, a ktoré si pritom možno najmenej uvedomujeme či pripúšťame, sú napríklad alkohol, nikotín, jedovaté výpary chemikálií, komerčných čistiacich prostriedkov. Zdrojov toxínov je však omnoho viac! Toxíny v domácnosti môžu byť ľahko uvoľňované prostredníctvom lakov, lepidiel, náterov používaných pri výrobe nábytku, alebo prostredníctvom plesní tvoriacich sa vo vlhkom prostredí. Nepochybnými zdrojmi toxínov sú tiež už spomínaný alkohol, drogy, ale tiež lieky, nezdravé stravovacie návyky, drogéria, kozmetika. Prekvapení? Ak sa pýtate, čo je to detox, veľmi zjednodušene môžeme povedať, že ide o boj nášho tela s vyššie uvedenými látkami a množstvom ďalších zdrojov.
 

Aké typy toxínov poznáme?

Toxíny môžeme rozdeliť na niekoľko typov podľa ich pôvodu. Medzi vonkajšie toxíny radíme baktérie, vírusy a plesne, ale aj chemické látky, ktoré znečisťujú životné prostredie. Ďalšie toxíny si ľudské telo vytvára aj samo – pri látkovej výmene a tiež v prípade ochorení, infekcií či alergických reakcií vrátane potravinových intolerancií. No a v neposlednom rade sú tu toxíny pochádzajúce priamo z ľudskej činnosti a tzv. toxického správania.


Viete, čo je toxické správanie?

Toxické správanie môžeme opísať ako akýkoľvek druh konania, ktoré nepriaznivo ovplyvňuje našu duševnú pohodu. Práve sem radíme nadmerný stres, psychické vypätie, ale aj komunikačné typy správania ako ohováranie, uštipačnosť, šírenie negatívnej energie či myšlienok, obťažovanie a ďalšie.


S akými toxínmi prichádzame najčastejšie do styku?

Naše telo je vplyvu toxínov vystavované denne. Od kofeínu, éčok v potravinách, liekov, nikotínu či alkoholu až po najrôznejšie chemikálie či pesticídy používané napríklad aj v rôznych reťazcoch a procesoch potravinárskej výroby.


Aký je vplyv toxínov na zdravie?

Už samotné slovko „toxín“ napovedá, že sa jedná o toxické látky, ktoré majú na náš organizmus negatívny vplyv. V závislosti od konkrétneho druhu toxínu sa tento vplyv prejavuje napríklad zvyšujúcim sa rizikom nádorových ochorení a neurologických porúch (ťažké kovy – hliník, ortuť, olovo), genetických porúch (pesticídy), rozvoja iných ochorení ako napríklad roztrúsenej sklerózy (plesne)... Obzvlášť nebezpečné môžu byť pre náš organizmus aj baktérie a vírusy, ktoré v tele ostávajú často aj po prekonaní akútnej fázy ochorenia, ktoré zapríčiňujú.

Má detox zmysel?

Nenechajme sa zmiasť – detoxikácia je proces, ktorý v našom tele prebieha nepretržite. Prirodzenú detoxikáciu zabezpečujú priamo naše vnútorné orgány. Toxínov sa tiež zbavujeme potením, dýchaním a, prirodzene, vylučovaním. Najdôležitejšími orgánmi sú v zmysle detoxikácie a celkovej očisty organizmu pečeň - čistí krv, črevá - zbavujú telo odpadu, obličky – vyplavujú toxíny močom, pľúca – aj výdychom vylučujeme škodlivé látky a, náš najväčší orgán, naša koža – zodpovedná za vylučovanie potením a mazovými žľazami. Ľudské telo ako dobre namazaný stroj 24 hodín denne pracuje na tom, aby samé pre seba zabezpečilo čo najvhodnejšie podmienky pre fungovanie. Zaslúži si preto aj náležitú starostlivosť, za ktorú už zodpovedáme sami. V prípade, že niektorý z detoxikačných orgánov nestíha alebo neplní svoju funkciu dostatočne, telo nám to dáva najavo. Opuchy, tráviace ťažkosti, nadúvanie, problémy s imunitou, chronická nádcha alebo únava, drobné pľuzgieriky, akné, mdlá pokožka, tmavé kruhy pod očami a mnoho ďalších detailov nám našepkáva, že niečo s naším telom nie je v poriadku.

Akú úlohu má pri detoxe kozmetika?


Možno sa to na prvý pohľad nezdá a možno už pozorný čitateľ práve naopak tuší, že v zmysle detoxu a správneho fungovania našich tiel nie je dôležité len to, aby sme sa vyhýbali toxickým látkam z okolitého prostredia, ale tiež to, čo prijímame do nášho tela dobrovoľne a teda sústrediť by sme sa mali tiež na vhodný výber potravín, ako aj kozmetiky. Áno, aj taká „maličkosť“ ako kozmetické produkty, ktoré na svoju pokožku aplikujeme, má šancu ovplyvniť fungovanie nášho organizmu. Pozrime sa na zúbok hneď niekoľkým skupinám toxínov, ktorým by sme sa v zloženiach kozmetických produktov mali oblúkom vyhýbať:
 
Minerálne oleje

• Túžili by ste svoje telo ponoriť do kúpeľa z ropy? Minerálne oleje sú často používané ako lacná náhrada drahých rastlinných olejov. Vznikajú však ako vedľajší produkt pri spracovaní ropy, čomu vďačia aj za svoje vlastnosti. Pokožku pokryjú olejovým filmom, ktorý jej znemožní dýchať, v dôsledku čoho vznikajú vyrážky, akné, citlivosť. Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Mineral Oil, Petroleum a mnohé ďalšie názvy minerálnych olejov je lepšie pri výbere kozmetických produktov v zložení obísť. Soaphoria výrobky minerálne oleje neobsahujú.

Sulfáty

Sulfáty sú látky, vďaka ktorým kozmetické produkty penia. Najčastejšie sa s nimi stretneme pod názvami Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate či Ammonium Laureth Sulfate a to predovšetkým v šampónoch či sprchovacích géloch. Tieto konkrétne sulfáty narušujú vrchnú vrstvu pokožky, vďaka čomu je náchylnejšia na zápaly, dermatitídy, alergie, ale i bežné spálenie od slnka a iritáciu vonkajšími podnetmi. Soaphoria výrobky škodlivé sulfáty neobsahujú.

Parabény

Parabény sa v kozmetike využívajú predovšetkým ako konzervačné látky, ktoré účinne predlžujú životnosť krémov a ďalších emulzných prípravkov. Nie všetky sú vyslovene nebezpečné, no napríklad taký metylparabén alebo propylparabén môžu nielen ovplyvňovať hladinu estrogénu a tým narušovať hormonálnu rovnováhu, ale tiež vyvolať silné kožné alergické reakcie. Soaphoria výrobky parabény neobsahujú.

Ftaláty

• Známe zložky pridávané do parfumov, deodorantov či toaletných vôd a množstva iných kozmetických produktov, ktoré nás okúzľujú svojou vôňou. Hoci ftaláty môžu prinášať radosť v podobe sprostredkovania vône, v konečnom dôsledku dokážu hrubo narušiť hormonálnu rovnováhu, podľa niektorých štúdií dokonca až nepriaznivo ovplyvniť plodnosť. Soaphoria výrobky obsahujú prírodné éterické oleje.


Formaldehyd

V malých množstvách sa formaldehyd nájde nie len v cigaretách, ale aj v takých beauty vychytávkach ako lakoch na nechty, očných tieňoch či šampónoch. Tento jed má v rámci kozmetickej formulácie plniť úlohu konzervačnej látky, okrem toho však nielenže škodí pokožke, oslabuje imunitný systém, ale môže dokonca pôsobiť karcinogénne.

Syntetické vône a farbivá

• Tieto látky majú za úlohu získať si náklonnosť spotrebiteľov. Kto by už len odolal voňavým a krásne farebným krémikom? Preveriť, aké vône a farbivá sa v kozmetike nachádzajú, sa však naozaj oplatí. Tie syntetické môžu spôsobovať alergické reakcie, svrbenie, pálenie, vyrážky, dokonca astmu. Tiež dokážu v extrémnych prípadoch pôsobiť karcinogénne. Dobrou správou však je, že rozmanité farby a vône nám ponúka aj príroda sama! Soaphoria výrobky obsahujú prírodné farbivá a éterické oleje.

...a mnoho ďalších. Soaphoria prírodná kozmetika tieto látky nepoužíva.
 

Dá sa toxínom v kozmetike vyhnúť?

Ak sa pýtame, či existuje „zdravá“ kozmetika, tak áno, existuje. Spoznáme ju veľmi jednoducho a nie, nepotrebujeme sa sústrediť na žiadne medzinárodné certifikácie, ani na logá uznávaných spoločností. To najdôležitejšie, na čo by sa sme sa mali sústrediť, je samotné zloženie výrobku. V rámci netoxickej kozmetickej starostlivosti môže byť ideálnou voľbou práve prírodná kozmetika, pokiaľ je táto skutočne vyrobená z najčistejších prírodných surovín. No a pre netoxickú domácnosť je vhodné voliť čistiace či pracie prostriedky šetrného zloženia, ktoré je často formulované zvlášť s ohľadom na precitlivenú pokožku, ešte lepšou voľbou sú však ekologické prostriedky pre domácnosť.

5 tipov, ako eliminovať toxíny v našom tele

Dajme prednosť vyváženej a ľahko stráviteľnej strave. Takáto strava je pre náš organizmus predovšetkým výživou, pričom minimalizuje zaťaženie nášho tráviaceho traktu ako jedného z prirodzených detoxikačných nástrojov.
Nepodceňujme silu pohybu. Aj ľahká popoludňajšia prechádzka či jednoduché domáce cvičenie je skvelým spôsobom, ako do svojho nabitého harmonogramu vtesnať trochu zdravého a nenáročného pohybu.


Trávme čas na čerstvom vzduchu. Nie vždy síce máme tú možnosť, no ak už sa nám podarí ukradnúť si kúsok času, využime ho na výlet do prírody. Doprajme pľúcam očistu a spoznávajme v tom istom čase krásy vôkol nás.


Doprajme si relax a wellness. Aj očista mysle má na detoxikačné procesy významný vplyv. Vedeli ste, že psychické problémy a stres zažíva až 77 % Slovákov? „V zdravom tele, zdravý duch“ platí aj naopak – naše telo predsa odráža aj stav našej mysle ;)
Dajme si záležať na výbere kozmetiky a drogérie. Keď už naplno ovládame umenie zdravej výživy, určite dokážeme zásady zdravého životného štýlu aplikovať aj v našich denných rutinách, ku ktorým patrí starostlivosť o náš zovňajšok či domov.

Pomôžu aj antioxidanty!

Čo sú to antioxidanty? Antioxidanty sú látky, ktoré v ľudskom tele bojujú proti voľným radikálom, ktoré vznikajú následkom oxidatívneho stresu. Tento proces je pre naše telo taktiež prirodzený, jedná sa o oxidačné procesy prebiehajúce za účasti kyslíka. Čo majú voľné radikály spoločné s toxínmi a prečo sa o antioxidantoch vlastne bavíme? Negatívnym následkom pôsobenia voľných radikálov môže byť, rovnako ako v prípade pôsobenia toxínov, poškodenie buniek. Antioxidanty, naopak, chránia organizmus pred potenciálnym vznikom a rozvojom chronických ochorení, akými sú napríklad aj Alzheimerova choroba, rakovina, ochorenia kardiovaskulárneho systému a mnohé ďalšie... Antioxidanty si dokáže naše telo vytvárať aj samo, táto schopnosť však klesá s pribúdajúcim vekom. Je preto vhodné v rámci zdravého životného štýlu sústrediť sa aj na príjem antioxidantov zvonka. V potravinách ich nájdeme predovšetkým v ovocí a zelenine, ak nás ale trápi zhoršený stav pleti, výbornou voľbou môžu byť aj kozmetické vychytávky, ktoré prospešné antioxidanty obsahujú. V soaphoristickej ponuke ich nájdete hneď niekoľko:

- Moringa – antioxidačná pleťová maska

- Scrubee – anticelulitídový a antioxidačný telový peeling

- CBD apothecary – antioxidačný nočný pleťový elixír (sérum) 350mg CBD

- Miraqle – Precious Youth Capture Oil

- Botanica Slavica Premium - Obnovujúci pleťový krém

...a mnoho ďalších.

 

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 4 detox myths: Get the facts
- Feeling the Need to Detox? Here's the Real Truth
- No, You Don't Need to Do a "Detox"—Here's What a Dietitian Says
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa