NIEKOĽKO TIPOV PRE KRAJŠIE ZAJTRAJŠKY

NIEKOĽKO TIPOV PRE KRAJŠIE ZAJTRAJŠKY

V súčasnosti už takmer neexistuje surovina či produkt, ktorý by nebol v našej krajine dostupný. Vďaka rozšírenému vzájomnému obchodovaniu medzi krajinami zo všetkých kútov sveta sa už dnes ani naše deti nepozastavujú nad príkazom macochy, ktorá v rozprávke O dvanástich mesiačikoch poslala Marušku v zime na jahody. Veď stačí zájsť do najbližšieho supermarketu a jahody dovezené z krajín s teplejšou klímou tu kúpime bez väčších problémov. Rovnako si pri štedrovečernom stole môžeme dopriať lososa či tresku namiesto tradičného kapra a nemusíme viac vystávať dlhé rady pred Tuzexom v nádeji, že kým sa dostaneme na rad, ostane pre nás a našich blízkych aspoň pár sladkých mandarínok. Je skvelé nebyť vo svojich potrebách a túžbach obmedzovaný ročným obdobím či hranicami štátu. Alebo nie?

Globalizácia nám v posledných desaťročiach priniesla nespočetné množstvo výhod. Okrem dostupnosti zahraničných či dokonca exotických druhov tovarov je pre nás tiež omnoho jednoduchšie vycestovať a spoznávať svet, navštíviť nové miesta či spoznávať zaujímavé kultúry, o tom niet pochýb. Priniesla pestrosť nie len do našich kuchýň a cestovateľských plánov, ale v konečnom dôsledku aj každodenných činností či zaužívaných zvykov a tradícií.

Skúsme sa však na to pozrieť z druhej strany. Často krát sa zamýšľame nad tým, ako by sme dokázali fungovať vo svete, v ktorom nemáme všetky tieto možnosti. Odpoveď je zväčša jednoduchá - úplne normálne. Skúsme si predsa spomenúť na to, ako žili naši starí či prastarí rodičia. Možnosti našej generácie sú doslova neobmedzené. Máme nespočetné množstvo výhod a právom ich využívame. Neuváženým konaním a extrémne uponáhľaným spôsobom života však môžeme napáchať viac škody ako úžitku, a to nie len sami sebe, ale aj planéte, na ktorej žijeme. Skúsme sa na chvíľku zamyslieť a spoločne dbať na to, aby všetky naše možnosti mohli byť využívané aj generáciami po nás. Aby aj ďalšie generácie mohli obdivovať krásy Zeme, ktoré sú nám známe a tiež objavovať nové. Skúsme popremýšľať, čo by sme mohli my, ako jednotlivci, urobiť pre to, aby sme pre ďalšie generácie zachovali planétu v čo najlepšom zdraví. Inšpiráciu čerpajme z každodenného života a bežných činností, nad ktorými sa často krát ani nepozastavujeme. V nasledujúcich riadkoch by sme sa s Vami radi podelili o niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým môže našej Zemi pomôcť naozaj každý z nás :) 
 

1. BERME SI PRÍKLAD OD STARŠÍCH GENERÁCIÍ


Naši prarodičia mali úžasné záhradky, ktoré im vďaka ich každodennej práci poskytovali potravu po všetky ročné obdobia. Mnohým sa darilo tak dobre, že časť úrody rozdávali rodine i blízkym, ktorí nemali možnosť vypestovať si vlastné ovocie či zeleninu. Ak im predsa len niečo ostalo navyše, bez problémov si plody zavarili a tak si plody svojho úsilia vychutnávali počas celého roka. Aj my si môžeme dopestovať aspoň základné suroviny sami. Iste, veľa času nazvyš popri každodenných povinnostiach nám často krát neostáva, avšak v tom sa od starých rodičov nijako nelíšime. Aj oni mali svoje zamestnanie, deti, ktorým venovali každú voľnú chvíľu a tiež svoje záľuby. Keď sa však chce, všetko sa dá. Vlastná záhradka má neuveriteľné výhody, už len chuť a vôňa domácich rajčín je skrátka neporovnateľná s tými zo supermarketu. A práve na rajčinách je skvelé to, že nepotrebujete ani záhradku a jednoducho si ich vypestujete i na balkóne!

2. VOĽME KVALITNÉ A NADČASOVÉ KÚSKY


A to neplatí len v oblečení, ale i pri zariaďovaní našich domovov. Oblečenie nám vďaka tomu v skrini vydrží mnoho rokov a to i v prípade tých najobľúbenejších šiat či nohavíc. Uprednostňujme udržateľnú módu, dajme si záležať na tom, odkiaľ naše oblečenie pochádza a vyhýbajme sa tzv. fast fashion. I samotný nábytok sa snažme vyberať z kvalitných prírodných materiálov, videli ste už napríklad nábytok vyrobený z recyklovaného dreva? Samozrejme, ako pri oblečení, tak i v zariadení môžeme tiež uprednostniť lokálnych výrobcov. Na Slovensku máme množstvo neuveriteľne šikovných ľudí, ktorí dokážu vykúzliť krásne kúsky, prečo ich teda nepodporiť?
 

3. UPREDOSTŇUJME SEZÓNNE SUROVINY


Hovorí sa, že stravovať sa podľa ročných období je vo všeobecnosti omnoho jednoduchšie. Slovensko je nie len krásna krajina, ale našťastie nám poskytuje aj rôznorodé prírodné zdroje. Ak sa nám teda nepodarí na jeseň vypestovať tekvice, kúpme ich na najbližšom trhu a uvarme si lahodnú krémovú polievku. Nie len, že je chuťovo skutočne výborná, ale navyše nám poskytne presne to, čo v tomto jesennom období potrebujeme a to zásobu vitamínov, aby sme pred prichádzajúcou zimou posilnili našu imunitu.

4. TRIEĎME ODPAD


Všetci veľmi dobre vieme, že odpad by sme mali triediť a v ideálnom prípade aj robiť všetko pre to, aby sme ho vytvárali čo najmenej. Vo väčšine domácností sa však nejaký ten odpad predsa len nahromadí a teda sa s ním snažme naložiť tak, ako najlepšie vieme. Rastlinný a bioodpad kompostujme. Kompostovať sa už dá aj v bytoch a je to skutočne jednoduché a úžasne praktické! Akýkoľvek materiál, ktorý dokážeme použiť znova, bez váhania využívajme toľkokrát, koľko sa dá. Ak už doslúži, všetok odpad starostlivo separujme a odovzdávajme na zbernom dvore, odkiaľ je zodpovedne likvidovaný.



5. ZNIŽUJME NAŠU UHLÍKOVÚ STOPU


Podporou lokálnych výrobcov či pestovaním vlastnej zeleniny, ale aj opatrnými nákupnými rozhodnutiami a zodpovedným nakladaním s odpadmi naše možnosti v snahe o zníženie našej uhlíkovej stopy zďaleka nekončia. Nepoužívajme napríklad klasické spreje s obsahom škodlivých hnacích plynov, ale pokúsme sa ich nahradiť manuálnymi rozprašovačmi. Nechoďme do obchodu na konci ulice autom a pokiaľ potrebujeme cestovať, vyskúšajme aspoň v rámci mesta využiť MHD.



6. DÔVERUJME, ALE PREVERUJME


Pokiaľ nám naozaj záleží na tom, čo nakupujeme, overme si pôvod našich obľúbených produktov a nenechajme sa zlákať klamlivými reklamami. Mnohí výrobcovia vo svete i u nás využívajú možnosť vyrábať svoje produkty v zahraničí - najčastejšie v Číne. Skúsme si spraviť malý test a pri najbližšom nákupe sa pozrime na etiketu, obal či štítok produktu o niečo pozornejšie, prípadne sa na pôvod produktov opýtajme predávajúceho. Možno budeme prekvapení, koľko domácich i svetových značiek v skutočnosti svoje produkty vyrába vo veľkých fabrikách vzdialených tisíce kilometrov.
Samozrejme, aj v tomto prípade platí, že máme nekonečné možnosti. Vždy je len na nás, čo si vyberieme a či vezmeme do úvahy i vedľajší efekt našich rozhodnutí. Ak sa nám však všetkým podarí začleniť do svojich životov len niekoľko málo, nazvime to "staronových" zvykov, už vtedy pomôžeme nie len sami sebe, Slovensku, našej prírode a ekonomike, ale v globálnom ponímaní aj celej Zemi. Buďme inšpiráciou pre svoje okolie, hoci sa zdá, že ozdravenie Zeme je behom na dlhé trate, skutočne každý maličký krôčik sa počíta a posúva nás všetkých o niečo bližšie k cieľovej rovinke. A pokiaľ sa budeme naozaj snažiť, možno deti našich detí, alebo ich deti, budú raz rozprávku O dvanástich mesiačikoch vnímať úplne rovnako, ako sme ju ako deti vnímali my sami.

 

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- How can I Protect the Climate?
- 10 Reasons Buying Local is Great for You and the Planet
- Reduce, Reuse, Recycle
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa