Jazvy – aké typy jaziev rozlišujeme a je vôbec možné eliminovať ich viditeľnosť na koži?

Jazvy – aké typy jaziev rozlišujeme a je vôbec možné eliminovať ich viditeľnosť na koži?

Pre niektorých ľudí sú jazvy takmer odznakom cti alebo jednoducho fyzickým znakom, ktorý ukazuje, že majú a sebou alebo že prežili intenzívnu udalosť. Iní by ich však najradšej nemali a túžia sa ich raz a navždy zbaviť. Ak patríte k druhej skupinke a snažíte sa minimalizovať viditeľnosť jazvy, prvá vec, ktorú by ste mali vedieť, je, že budete musieť byť trpezliví. A druhá, že výsledky, s ktorými budete spokojní, vám nikto nemôže garantovať.



Typy jaziev


  Jazva po kontraktúre
Aj keď je to nezvyčajné, tieto bolestivé jazvy sa môžu vyvinúť po poškodení alebo strate veľkej oblasti kože. Zvyčajne sa objavujú v dôsledku popálenia a ich bolestivosť je spôsobená nepretržitým napätím ich povrchu.


  Atrofická jazva
Typicky predstavuje jazvy spôsobené napríklad ovčími kiahňami a akné. Tieto jazvy sa objavujú pod povrchom kože – zvyčajne na pokožke tváre – a majú členitý vzhľad. Najmä z dôvodu výskytu na pleti bývajú najčastejšie tými jazvičkami, ktorých by sme sa túžili zbaviť úplne najviac.

 
  Plochá jazva
Tieto jazvy bývajú spočiatku mierne vyvýšené, ale nakoniec sa sploštia. Tvoria sa predovšetkým hojením drobných raniek. Môžu byť o niečo tmavšie alebo svetlejšie ako váš tón pleti.

  Keloidy
Ide o väčšie, často tmavé vyvýšené jazvy, ktoré sa najčastejšie tvoria po prerezaní kože – napríklad pri poranení, chirurgickom reze alebo piercingu – a pravdepodobnejšie postihnú ľudí s tmavším odtieňom pleti.

  Vyýšená (alebo hypertrofická) jazva
Tieto výrazné a pevné jazvy stúpajú nad povrch vašej pokožky, hoci majú tendenciu sa časom sploštiť.

  Strie
Pravdepodobne ich už dobre poznáte, pretože sa veľmi často objavujú na rôznych častiach tela, ale strie sú typom jaziev, ktoré sa zvyčajne tvoria, keď koža rýchlo rastie alebo sa zmenšuje. Môže to byť počas tehotenstva, kolísania hmotnosti alebo akýchkoľvek iných zmien vo vašom tele.
 


Ako sa zbaviť jaziev?

Voľne predajné lokálne liečby jaziev, žiaľ, nebývajú v tomto boji veľmi úspešné. Čo teda funguje? Zvlhčovanie – a to doslova až v nadmernej miere - a čas. Z čisto prírodných produktov sa ako najvhodnejšie na elimináciu viditeľnosti jaziev javí práve bambucké maslo. Nielenže sa odporúča aplikovať ho na bruško počas tehotenstva ako prevenciu pred vznikom strií (v čom mimochodom účinkami skutočne vyniká), ale výborne tiež zosvetľuje jazvičky, ktoré už vaše telo zdobia. Ak potrebujete urýchliť hojenie jaziev, potom vám skvele poslúži práve nechtíkový olej, ktorý je na tento účel ako stvorený. No a v rámci prevencie nezabúdajte na pravidelné ošetrovanie pokožky hydratačnými krémami či balzamami, ktoré podporia jej elasticitu a tým aj znížia riziko vzniku strií či minimalizujú veľkosť prípadnej jazvy po poranení, nakoľko pokožka bude dostatočne pružná, aby sa zhojila s čo najmenšími následkami.

 


Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Scars
- Cosmetic Procedures: Scars
- What Are the Different Types of Scars and Treatments?

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa