Strie: Prečo sa vyskytujú a ako sa s nimi naučiť žiť

Strie: Prečo sa vyskytujú a ako sa s nimi naučiť žiť

Strie alebo jazvy podobné čiarám, ktoré sa objavia, keď sa koža rýchlo natiahne a stiahne, sú veľmi časté. Údaje skutočne naznačujú, že až 90 percent ľudí má strie. Strie sa často objavujú po tehotenstve, puberte a kolísaní hmotnosti. Strie sú úplne neškodné a nie je potrebné ich liečiť. Niektorým ľuďom strie úplne vyhovujú a rozhodnú sa ich prijať. To je skvelé! Ale iným sa nemusí páčiť ich vzhľad a snažia sa ich zbaviť.  Bez ohľadu na váš vzťah k striám, čítajte ďalej a zistite, čo ich spôsobuje, kto je ohrozený a (ak sa rozhodnete), ako ich liečiť.


Ako vyzerajú strie

Nie všetky strie vyzerajú rovnako. Môžu sa líšiť v závislosti od toho, kde sa na vašom tele objavujú, ako dlho ich máte a čo ich spôsobilo. Strie môžu byť ružové, červené, modré, fialové alebo tmavohnedé v závislosti od farby pleti. Môžu sa objaviť ako svetlé pruhy alebo pásy na koži, ktoré vyblednú do svetlejšej farby. Niekedy sa strie zdajú byť vrúbkované alebo vpadnuté. Keď sa strie prvýkrát objavia, majú tendenciu byť mierne vyvýšené a môžete v ich oblasti pociťovať svrbenie.

Môžu sa objaviť na bruchu, prsiach, bokoch, zadku alebo iných miestach tela. Je bežné, že strie časom vyblednú. Nikdy však nemusia úplne zmiznúť.

 

Strie: Príčiny a rizikové faktory


Strie sú výsledkom prudkého naťahovania a zmenšovania kože. Strie sa môžu vyskytnúť, keď sa pokožka natiahne tak rýchlo, že sa kolagén a elastín, esenciálne proteíny, ktoré dodávajú pokožke pevnosť a pružnosť, zlomia. Počas procesu hojenia pokožky sa môžu objaviť strie.

Bežné rizikové faktory pre strie zahŕňajú:
Tehotenstvo
Rastové skoky počas puberty
Rýchly nárast alebo strata hmotnosti
Kulturistika alebo vzpieranie
Užívanie steroidov
Operácia na zväčšenie prsníkov

Určité genetické poruchy môžu tiež zvýšiť riziko strií. Strie sú bežné u ľudí s Cushingovým syndrómom, poruchou, pri ktorej telo produkuje príliš veľa stresového hormónu kortizolu. Dlhodobo zvýšené hladiny kortizolu môžu oslabiť elastické vlákna v koži, čo vedie k striám. Marfanov syndróm a Ehlersov-Danlosov syndróm, sú dve poruchy spojivových tkanív tela, ktoré obe oslabujú pokožku, čo môže viesť k vzniku strií.
 


Liečba strií


Strie sú neškodné pre vaše fyzické zdravie a často časom vyblednú bez akejkoľvek liečby. Ak vám však strie spôsobujú nepríjemné pocity z vášho vzhľadu, je dôležité si uvedomiť, že neexistuje žiadna zázračná metóda, ako sa ich zbaviť. Napriek tomu, ak chcete minimalizovať výskyt strií, možno budete chcieť vyskúšať nasledujúce možnosti.

Domáce lieky na strie


Panuje všeobecné presvedčenie, že kakaové maslo, kokosový olej, olivový olej a mandľový olej zmenšujú výskyt strií. Nie je na škodu ich vyskúšať, ak chcete. Ak sa tak rozhodnete, odporúča sa použiť ich hneď po objavení sa strií a vmasírovať prípravok do pokožky každý deň po dobu niekoľkých týždňov. Veľmi efektívne sa v tomto smere tiež ukazuje bambucké maslo. Nič však pokožke nepomôže tak, ako samotná prevencia.

Prevencia strií

Odporúča sa hydratovať pokožku hydratačným krémom každý deň - najmä počas tehotenstva - aby sa pokožka stala pružnejšou na natiahnutie. Premýšľajte o pokožke ako o plastelíne. Keď je nová a je hydratovaná, je poddajnejšia a ľahko sa rozťahuje. Keď však vyschne, nie je taká pružná a začne praskať. Je to taký istý koncept.

V mnohých prípadoch, najmä keď sa pokožka rýchlo naťahuje, hydratácia pravdepodobne striám nezabráni. Existuje však dôvod domnievať sa, že to môže priniesť určité výhody. Technicky sú strie atrofické jazvy v dôsledku narušenia a poškodenia spojivového tkaniva v koži. Často používame zmäkčovadlá na pomoc pri hojení rán, čo umožňuje lepší pohyb epidermálnych buniek po spodine rany. Ak uvažujeme o striách ako o ranách na koži, potom môžu zmäkčovadlá potenciálne pomôcť aspoň niektorým liečebným mechanizmom udržať krok.

Zatiaľ čo výskum je obmedzený, niektoré štúdie naznačujú, že kyselina hyalurónová, látka, ktorá sa prirodzene nachádza v tele, môže predchádzať striám. Kyselina hyalurónová sa pridáva do mnohých voľne predajných pleťových vôd a krémov.

Jedna štúdia zistila, že Centella asiatica, tiež známa ako gotu kola, bylina používaná v niektorých kozmetických výrobkoch, môže zabrániť vzniku strií počas tehotenstva. Vedci však poznamenávajú, že dôkazy sú obmedzené a je potrebný ďalší výskum.

Preto, že rýchle priberanie a chudnutie môžu spôsobiť strie, zamerajte sa na zdravú výživu a pravidelné cvičenie, aby ste predišli rýchlym výkyvom hmotnosti. Ak vám boli predpísané topické steroidy, používajte ich iba prerušovane a vo všeobecnosti sa vyhýbajte dlhodobému alebo nepretržitému používaniu. Ak vám boli predpísané systémové steroidy na zdravotný stav, cieľom bude zostať na najnižšej možnej dávke a podľa potreby čo najskôr prestať. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak máte nejaké otázky týkajúce sa liekov, ktoré užívate, a ich možných vedľajších účinkov.

Nakoniec, ak používate anabolické steroidy na budovanie svalov, prestaňte ich užívať. Nie sú zdravým spôsobom budovania svalov.
Ako dosiahnuť mier so striami

Niekedy nie je možné striám zabrániť alebo sa ich zbaviť. Okrem lekárskych procedúr, ktoré nie vždy prinesú dokonalé výsledky, môžete urobiť len málo, aby ste minimalizovali ich vzhľad. Našťastie strie majú tendenciu časom vyblednúť a zbelieť alebo sa približovať farbe tónu vašej pokožky. Časom budú menej nápadné.


Ak sú vám strie nepríjemné, najmä na začiatku, keď sú červené, odporúčame ich zakryť oblečením. Skúste si napríklad na pláži alebo pri bazéne obliecť slnečnú košeľu alebo ľahké slnečné nohavice.

V niektorých prípadoch môže byť užitočné preformulovať spôsob, akým si myslíte o svojich striách. Ak ide o strie súvisiace s tehotenstvom, hrdo sa na ne pozerajte ako na čestný odznak materstva.

Nakoniec, aj keď to môže byť niekedy náročné, snažte sa na strie príliš nevnímať. Pamätajte, že strie môžu byť pre vás osobne výraznejšie ako pre ľudí okolo vás.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Stretch marks
- Everything You Need to Know About Stretch Marks
- Who do stretch marks affect?

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa