HLINÍKOVÉ SOLI V KOZMETIKE

HLINÍKOVÉ SOLI V KOZMETIKE

Obzvlášť my, ženy, jednoducho chceme vyzerať a cítiť sa dobre. Denne preto používame skutočne veľké množstvo kozmetických produktov - od zubnej pasty až po stylingové prípravky, make upy, rúže... Všetky produkty, ktoré ráno pred odchodom do práce dotvoria náš dokonalý vzhľad a dobrý pocit, sa postupne počas dňa vstrebávajú do hlbších vrstiev našej pokožky a látky, ktoré sú v nich obsiahnuté, sa v týchto vrstvách časom ukladajú a hromadia. Inak to nie je ani v prípade hliníkových solí, o ktorých sa toľko diskutuje.


Rozlúsknutie otázky, či sú pre nás hliníkové soli nebezpečné, sa môže javiť ako skutočne ťažký oriešok. Skúsme si preto ozrejmiť, čo hliníkové soli vlastne sú a aké je ich pôsobenie na náš organizmus.

Každý z nás určite pozná hliník a mnohí si pamätáme napríklad aj hliníkové príbory či iné kuchynské pomôcky. Hliník ako surovina je vo veľkom využívaný v mnohých súčasných priemyselných odvetviach, spomínané príbory z neho však už v ponuke predajcov nájdeme zriedka. Rovnako sa vytratili z domácností, reštaurácií, školských jedální… Vedecké štúdie spojené s výskumom Alzheimerovej choroby totiž uvádzajú zvýšené množstvo spomínaného kovu nájdené v mozgu pacientov trpiacich týmto ochorením.


V kozmetike sa hliník vyskytuje vo forme hliníkových solí. Tie predstavujú jeho zlúčeninu rozpustnú vo vode, ktorá sa používa najmä pri výrobe deodorantov a antiperspirantov. Má zabezpečiť pomalší rozklad baktérií na pokožke a tým obmedziť tvorbu nepríjemného zápachu. Ruku hore, kto z nás sa dnes zaobíde bez deodorantu? Pred zápachom sa predsa chceme chrániť všetci! Denne tak svojmu podpazušiu doprajeme maličkú dávku hliníka, ktorá nám, keď sa tak nad tým zamyslíme, snáď ani nemôže uškodiť. Prepočítajme si však dni na týždne, týždne na mesiace a mesiace na roky prijímania týchto maličkých dávok. Zrazu toho hliníka už tak málo nie je a pátranie po rizikách hromadenia tohto kovu v našom teleje skutočne na mieste.
 
Svetová zdravotnícka organizácia už niekoľko desaťročí priznáva súvislosť nahromadených hliníkových častíc v ľudskom organizme so vznikom Alzheimerovej choroby, ďalšie štúdie navyše spájajú tento prvok aj s onkologickými ochoreniami či problémami dýchacieho ústrojenstva a nervovej sústavy. Ak sme teda v záujme nášho zdravia dokázali eliminovať používanie hliníkových príborov a riadu, rozhodne by sme mali zvážiť aj používanie kozmetických prípravkov s obsahom hliníkových solí.


Alternatív v dnešnej dobe existuje hneď niekoľko, stačí si vybrať tú, ktorá nám vyhovuje najviac. Bezpečné deodoranty bez obsahu alkoholu, hliníkových solí, parabénov či iných konzervačných prísad, ako aj syntetických farbív či parfumácie, nájdete aj v ponuke Soaphoria.
 

Ach, tie názvy!

Hliníkové soli bežne používané pri výrobe antiperspirantov a deodorantov nájdeme v zložení pod názvami aluminium zirconium, aluminium chlorohydrate, aluminium chloride alebo jednoducho chlorid hlinitý, ktorý sa okrem iného bežne používa pri výrobe polystyrénu či saponátov. Tieto látky majú zabrániť nepríjemnému poteniu tým, že vo vývodoch potných žliaz vytvoria bariéru, ktorá znemožní produkovanému potu dostať sa na povrch pokožky. V minulosti sa tieto zlúčeniny dokonca pridávali aj do mejkapov, aby sa najmä slávne osobnosti počas vystúpení menej potili a aby ich líčenie vydržalo čo najdlhšie.

Ako fungujú?

Naša pokožka teda vďaka "upchatiu" potných žliaz ostáva suchá, určite sa však zhodneme, že takéto riešenie nie je pre naše telo prirodzené. Deodoranty a antiperspiranty sú zároveň produktmi, ktoré, na rozdiel od mydla či sprchovacieho gélu, z pokožky nezmyjeme, práve naopak, vstrebávajú sa do jej hlbších vrstiev. Vďaka tomu sa obsiahnuté látky, vrátane hliníkových solí, v našom tele hromadia a časom môžu prispievať k rozvoju vážnych ochorení ako sú Alzheimerova choroba či dokonca rakovina, o ktorých sme písali v predošlom príspevku.

Existuje teda zlúčenina hliníka, ktorá je pre nás bezpečná?
Odpoveď vás možno prekvapí, no v prírode nájdeme aj minerálne soli s obsahom hliníka, ktoré naše zdravie ani v prípade ich využitia v kozmetickom priemysle nepoškodzujú. Takouto soľou je aj Potassium Alum. O nej si však povieme opäť nabudúce.

 

 
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Aluminium in cosmetics and personal care products
- Aluminum in Deodorant: Everything You Need to Know
- Is Using Deodorant With Aluminum Actually Bad for You?



Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa