ŠÍPKOVÝ OLEJ: Všetko, čo treba vedieť

ZOZNÁMTE SA: Šípkový olej – čo to je?


Šípkový olej je rastlinný olej získavaný z plodov ruže šípovej. Ruža šípová, lat. Rosa canina, je ker, ktorý dorastá do výšky 1-3 m. Šípkový ker pozná azda každý, kto už v živote absolvoval kúzelnú jesennú prechádzku do prírody. Na Slovensku rastú šípky často po krajoch ciest, lesov či lúk, nájdu sa však aj v záhradách rodinných domov a výnimočne ich možno zazrieť tiež v okolí mestských panelových domov. Šípky obvykle zbierame po prvých mrazoch, kedy sú ich vlastnosti dokonale vyzreté. Používame ich na výrobu domáceho šípkového čaju či džemu. Čím je ale výnimočný šípkový olej?

Šípkový olej je jedným z najobľúbenejších olejov vôbec. Už naše prastaré mamy nedali naň dopustiť. Šípkový olej obsahuje vitamíny E, C, D a betakarotén, teda je nabitý telu prospešnými antioxidatmi, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. V prípade vitamínu C je šípkový olej dokonca jedným z najbohatších zdrojov!

Ak premýšľate, kde kúpiť šípkový olej, odpoveď je jednoduchá. Vďaka popularite je šípkový olej relatívne dostupnou komoditou. Na čo dať pri výber šípkového oleja pozor? To už je druhá vec. V prvom rade sa sústreďte na pôvod, spôsob výroby a prípadné garancie či certifikácie výrobcu alebo dodávateľa. Kvalitný šípkový olej nepatrí k najlacnejším, rozhodne sa však v tomto prípade oplatí za jeho skvelé vlastnosti priplatiť.



VLASTNOSTI ŠÍPKOVÉHO OLEJA


Túžite po krásnej pleti? Hľadáte prírodnú prevenciu proti vráskam? Alebo si prajete vyhladiť vrásky, ktoré už vašu tvár zdobia? Aj s týmto dokáže šípkový olej pomôcť. Ako však zistíme, či máme v rukách skutočne kvalitný šípkový olej?

- Hustota šípkového oleja sa výrazne nelíši od hustoty iných olejov.

- Šípkový olej nemá výraznú vôňu, ktorú by sme možno očakávali, ak poznáme vôňu šípkového čaju či džemu. Šípkový olej sa v ideálnom prípade lisuje z jadierok, preto jeho vôňa nie je charakteristická.
- Šípkový olej môže mať rôzne farebné odtiene. Ak sa pýtate, aká je farba šípkového oleja, odpoveď teda nie je jednoznačná. V závislosti od samotných šípok môže mať čisto prírodný, za studena lisovaný šípkový olej od jemne žltej, cez žiarivo zlatú či oranžovú až po výraznejšiu červenkastú farbu. Intenzita červenej farby však neznačí vyššiu nižšiu kvalitu oleja. Pri čisto prírodných produktoch sa v rámci rôznych výrobných dávok jednoducho prirodzene vyskytujú aj väčšie odchýlky, za ktoré môže samotná príroda.

- Šípkový olej patrí k mastnejším organickým olejom, avšak vďaka jeho jemnosti je zároveň veľmi dobre vstrebávaný pokožkou.
 

ŠÍPKOVÝ OLEJ V KOZMETIKE


Ako sme naznačili v predošlých riadkoch, šípkový olej je skvelým anti-age pomocníkom. Redukuje jemné vrásky, pomáha vypínať pleť, predchádza prehlbovaniu vrások a udržiava pleť v kondícii aj vďaka vysokému obsahu antioxidantov.

Používa sa s obľubou aj na ošetrenie jemnej, citlivej či podráždenej pokožky. Ošetrí ekezematickú pokožku aj pokožku trpiacu dermatitídou. Pomáha udržiavať vlahu v bunkách kože a tým zamedzuje opätovnému vysušovaniu. Eliminuje zápalové prejavy a prináša úľavu pri obzvlášť suchej a svrbivej pokožke.

Zjemňuje následky drobných poranení, podporuje prirodzené hojivé procesy a zaceľovanie rán. Eliminuje šúpanie pokožky. Zmierňuje viditeľnosť jaziev a strií, pomáha predchádzať vzniku strií. Zjemňuje tiež drobné jazvičky po akné.

Šípkový olej je možné používať aj ako masážny olej na celé telo. Obzvlášť ho ocení pokožka, ktorú trápi nadmerná strata vlahy. Zvláčni aj suché lakte, chodidlá či iné partie. Výborne sa mieša s éterickými olejmi.
 

ĎALŠIE VYUŽITIE ŠÍPKOVÉHO OLEJA


V ľudovom liečiteľstve sa šípkový olej často využíva tiež na tlmenie bolestí kĺbov či svalov. Podľa pôvodných receptúr stačí pridať malé množstvo oleja do teplého kúpeľa, vďaka čomu šípkový olej napomáha zmierňovať bolesti, ale dokonca aj zápaly pri osteoartróze a ďalších ochoreniach pohybového aparátu.

Ak vás trápia lupiny, určite oceníte jemnú pravidelnú masáž vlasovej pokožky. Postačí pár kvapiek šípkového oleja vmasírovať na postihnuté miesta vždy pred umytím vlasov a nechať pôsobiť. Podporíte tak tiež rast zdravých a silnejších vlasov.

TIPY A TRIKY

Ako môžete využiť šípkový olej pre krásu a zdravie? Prinášame hneď niekoľko tipov:

- Plnohodnotná náhrada denného pleťového krému – aplikujte pár kvapiek ráno aj večer pre zjednotenie tónu a zachovanie mladistvého vzhľadu pleti.

- Zmiernenie viditeľnosti jaziev a strií – ošetrujte postihnuté miesta na koži pravidelne, po čase budú drobné jazvičky menej výrazné.

- Eliminácia lupín – masírujte vlasovú pokožku niekoľkými kvapkami šípkového oleja, ktorý ju zbaví nadmernej suchosti a tým predíde ďalšej tvorbe suchých lupín.

- Dokonalý masážny olej – zmiešajte Soaphoria šípkový olej s niekoľkými kvapkami vášho obľúbeného esenciálneho oleja a doprajte si blahodarnú masáž celého tela.

- Zjednocujúce pleťové sérum – šípkový olej môžete používať aj ako pleťové sérum spoločne s vaším obľúbeným krémom a to v záujme zjednotenia žiarivého tónu pleti ako i zásobovania pleti vzácnymi vitamínmi.

SOAPHORIA ŠÍPKOVÝ OLEJ


Šípkový olej Soaphoria predstavuje bio pleťový olej lisovaný za studena. Ekocertifikovaný šípkový olej pôvodom zo Slovenska je skvelým lokálnym produktom, ktorý šetrí životné prostredie. Známka EKOCERT označuje poctivý produkt prírody vyrobený spôsobom, ktorý je šetrný ako ku konkrétnej rastline s cieľom zachovať najlepšie vlastnosti šípkového oleja, tak i k samotnej planéte.

Okrem samostatného šípkového oleja v top kvalite nájdete v ponuke soaphoria.sk aj bestsellery, ktoré šípkový olej obsahujú ako jednu zo svojich účinných zložiek.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Rose hip seeds are not waste
- Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils
- Rosehip Oil Vs Vitamin C for Face: Benefits, Side Effects, and How to Choose



Podobné produkty
Podobné články
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa