ČAJOVNÍKOVÝ OLEJ - TEA TREE OIL

ČO JE TO ČAJOVNÍKOVÝ OLEJ

Približne pred tisíc rokmi bol olej Tea Tree objavený aboriginskými kmeňmi, ktoré pridávali šťavu z lístočkov čajovníka do masiek na tvár. Domorodci si lístky z tohto stromu prikladali na zranenia, popáleniny, no liečili si pomocou nich aj kašeľ a nachladnutie.
Čajovníkový olej sa teda získava z čajovníkového stromu (Melaleuca alternifolia), ktorý pochádza z Austrálie, kde rastie voľne alebo ako kultúrna rastlina aj na plantážach. Jeho lístky sa lisujú za studena a olej z neho sa používa v zriedenej alebo nezriedenej forme. V ostatných častiach sveta sa čajovníkový olej spopularizoval až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Zaujímavosťou je, že do Európy ho priniesol moreplavec James Cook.

CHARAKTERISTIKA ČAJOVNÍKOVÉHO OLEJA


Je bezfarebný až svetložltý, pričom olej, získaný z rastlín v buši, má prenikavejšiu vôňu ako olej z plantáží. Melaleuca alternifolia a dve zo základných zložiek, cineol a terpinen 4-ol, musia podľa austrálskych noriem dosiahnuť určitý percentuálny podiel, pri ktorom sa docielia vysoké hojivé vlastnosti, ktorými sa čajovníkový olej preslávil. Okrem nich je však čajovníkový olej veľmi známy aj svojou charakteristickou vôňou. Má príjemnú nezameniteľnú výraznú vôňu podobnú vôni eukalyptu.
 

ÚČINKY ČAJOVNÍKOVÉHO OLEJA NA KOŽU


Hlavným účinkom sú jeho bezkonkurenčné dezinfekčné účinky. Hovorí sa, že čajovníkový olej je najsilnejšia prírodná dezinfekcia. Aj preto je často zložkou dezinfekčných prípravkov. Pomáha bojovať proti baktériám, vírusom, plesniam, či rôznym mikróbom. Používa sa pri liečbe rozličných zápalov, infekcií či poranení na dezinfekciu týchto rán. Čajovníkový olej je prvou pomocou pri drobných poraneniach a popáleninách. Kožu dezinfikuje, zabraňuje množeniu baktérií a urýchľuje hojenie. Prospieva aj ľuďom s ekzémom či psoriázou a inými kožnými ochoreniami. Vedci tiež zistili, že je účinný aj proti všiam. Podľa štúdií vyzerá byť taký silný, že zničí aj obávané stafylokoky, či už vo vašom tele alebo v domácnosti.
 

ČAJOVNÍKOVÝ OLEJ V KOZMETIKE


Výhody jeho účinkov využil aj kozmetický priemysel. Čajovníkový olej totiž skvele účinkuje pri boji s akné, lupinami a upokojuje tiež podráždenú pokožku. Pridávaný je preto do rôznych pleťových vôd, masiek, krémov, čistiacich tampónov, gélov, či rôznych korekčných tyčiniek. Opatrní by ste však mali byť vtedy, ak je vaša pleť príliš citlivá. Vtedy by ste mali používať čajovníkový olej striedmejšie a vo viac zriedenej forme. Taktiež by sa nemal používať na partie v okolí očí z toho dôvodu, že jeho vôňa je dosť silná a spôsobuje slzenie.
Čajovníkový olej pôsobí tiež ako spoľahlivý repelent. Antiseptické vlastnosti austrálskeho olejčeka sa uplatnia aj pri uštipnutí hmyzom, pretože zabráni vzniku opuchov, nepríjemného svrbenia a sčervenania.

Jednoduchým spôsobom jeho použitia si môžete uľaviť od nepríjemných príznakov chrípky a nachladnutia. Stačí si do nádoby s horúcou vodou kvapnúť pár kvapiek čajovníkového oleja, zakryť sa nad nádobou pod deku či uterák a vdychovať paru. Okrem toho, že uvoľní upchatý nos, zmierni aj bolesti hlavy, dráždivý kašeľ a tlak na prsiach.

Čajovníkový olej je nesmierne účinný pri rozšírených problémoch s mykózami a plesňami. Ak vás trápi pleseň nôh, robte si denne kúpeľ nôh s pridaním pár kvapiek tohto oleja. Pri plesni nechtov nôh sa dvakrát denne potiera každý postihnutý necht jednou kvapkou čajovníkového oleja.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 10 Amazing Benefits of Tea Tree Oil
- Tea Tree Oil 101: Health Benefits, Uses, Potential Side Effects, and More
- The role of Tea tree oil as a skin antimicrobial: A literature study



Podobné produkty
Podobné články
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa