FOOD WASTE

FOOD WASTE

V súčasnosti sa veľa pozornosti sústredí okolo plastov a plastového odpadu. Plast tvorí obrovské percento celosvetového odpadu, no nie je to jediný odpad, ktorý by mal pútať našu pozornosť. Počuli ste už o FOOD WASTE? Je možné, že tento pojem nepoznáte no týka sa väčšiny z nás. Tento pojem v krátkosti označuje plytvanie jedlom, o ktorom sa veľmi málo hovorí. Prečo tomuto problému venovať našu pozornosť? Dočítate sa nižšie.

Čo vlastne je FOOD WASTE?

FOOD WASTE či plytvanie jedlom je dlhodobý celosvetový problém dnešnej spoločnosti, kedy sa ocitne na skládke ako odpad, namiesto toho, aby nasýtilo ľudí a plnilo svoj účel. Tento problém má sociálny, ekologický, ale aj ekonomický rozmer. Znepokojujúce je, že až tretina potravín končí ako odpad.


Prečo jedlom plytváme?

Dôvody plytvania jedlom môžu byť rôzne v závislosti od toho, či ide o rozvinutú alebo rozvojovú krajinu. V krajine rozvinutej je plytvanie jedlom najmä zo strany obchodníkov a spotrebiteľov. Jedlo sa často vyhadzuje z dôvodu splesnivenia alebo aj pokazenia, prešvihnutého dátumu spotreby alebo minimálnej trvanlivosti, či zlý odhad navareného množstva jedla, a samozrejme zaváži aj nesprávne skladovanie potravín.
 
 

Prečo je dôležité venovať sa problému FOOD WASTE?

V prvom rade je takéto plytvanie potravinami neetické voči tým, ktorý trpia hladom. A čo viac, tento negatívny jav znehodnocuje cenné zdroje, ktoré sú využívané pri výrobe potravín (voda, energia, práca, financie). Navyše, potraviny, ktoré končia na skládkach produkujú CO2, a to nepriaznivo prispieva aj ku zmene našej klímy.

- Viac ako 1/3 všetkých potravín vyrobených na celom svete ide do odpadu.
- Celosvetová ročná hodnota odhodených potravín je 1 bilión dolárov a váži 1,3 miliardy ton.
- Takmer jedna miliarda hladujúcich ľudí na celom svete by mohla byť kŕmená menej ako štvrtinou potravín, ktoré sú zbytočné v USA, Spojenom kráľovstve a Európe.
- Plocha väčšia ako rozloha Číny sa používa na pestovanie potravín, ktoré sa nikdy nejedia.
- 25% svetovej dodávky pitnej vody sa používa na pestovanie potravín, ktoré sa nikdy nejedia.
- Ak by bol potravinový odpad krajinou, bol by tretím najväčším producentom skleníkových plynov (po Číne a USA).
- Vo väčšine rozvinutých krajín sa viac ako polovica všetkého potravinového odpadu uskutočňuje v domácnostiach.
- Medzičasom je potravinársky odpad na úrovni maloobchodných predajní menej ako 2% celkového odpadu z potravín (hoci v mnohých prípadoch v rámci dodávateľského reťazca sú za mnohé odpady z potravín priamo zodpovedné postupy supermarketov).

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Food Waste
- The problem of food waste
- Food Waste Facts


Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa