RASTLINNÉ OLEJE NADOVŠETKO

RASTLINNÉ OLEJE NADOVŠETKO

Kým neokúsite účinky 100% čistých rastlinných olejov na vlastnej koži, neuveríte, s čím všetkým vám dokážu pomôcť. Hoci si rastlinné oleje v poslednom období získavajú čoraz viac priaznivcov a niektorí z nás na ne nedajú dopustiť dokonca natoľko, že zo svojich kúpeľňových poličiek úplne eliminovali niektoré druhy kozmetických produktov, ktoré oleje dokážu nahradiť, stále sa nájdu aj takí, ktorí sa používaniu olejov na pleť či pokožku bránia a neodvážia sa ich vyskúšať. Veríme, že po prečítaní tohto príspevku nájdete odvahu aj vy a necháte sa presvedčiť silou olejov na vlastnej koži.

Aby sme však nepredbiehali, poďme si na začiatok povedať niečo o tom, čo vlastne rastlinné oleje sú. V kozmetickom priemysle rozlišujeme dva typy olejov a to panenské oleje a maceráty.

Kvalita na dosah


Panenské oleje prestavujú 100% jednozložkové produkty - za studena lisované oleje. Najznámejším panenským olejom je pravdepodobne olivový olej, ktorý určite poznáte nie len z kozmetických prípravkov, ale aj z kuchyne. Tieto oleje sú vďaka šetrnému spôsobu spracovania vysoko kvalitné a tiež obsahujú vysoký podiel najrôznejších vitamínov, minerálov a aktívnych látok. Maceráty predstavujú výluhy častí rastlín v olejovom nosiči. Takýmto olejom je napríklad levanduľový olej, ktorý sa pripravuje macerovaním, teda ponorením kvetov levandule do nosného oleja po obdobie niekoľkých týždňov. Pri správnom uskladnení a dodržaní niekoľkých krokov sa vzácne účinné látky prenesú z rastlinky do olejového nosiča, ktorý po scedení nazývame macerátom. Maceráty takýmto spôsobom získavajú úžasné vlastnosti rastlín, z ktorých nie je možné olej vyrobiť.
 
Podľa konkrétneho druhu oleja sú bez rozdielu panenské oleje a maceráty vhodné na použitie na pleť, telo i vlasy. Svetlými výnimkami sú oleje, ktorých koncentrácia je príliš vysoká a preto sa ich používanie odporúča len lokálne, prípadne v kombinácii s nosným olejom. Takýmto olejom je napríklad veľmi známy a populárny čajovníkový olej, inak nazývaný aj tea tree.

Kvalita rastlinných olejov veľmi závisí od spôsobu spracovania, keďže však ide o prírodný produkt, vplyv na ňu má aj samotná kvalita použitých rastlín. Príroda je mocná čarodejnica, nedokáže však vytvoriť vždy navlas rovnakú rastlinku, preto sa aj oleje v závislosti od dodávateľa a konkrétnej spracovanej úrody môžu jemne líšiť.

Rozdiely pozorujeme najčastejšie v sfarbení oleja. V širokej škále rastlinných olejov nájdeme farby od takmer priehľadnej, cez svetlejšiu žltú, medovú, oranžovú, výraznejšie zelenkastú až po tmavé odtiene modrej či fialovej, samozrejme, v závislosti od konkrétnej spracovanej rastliny. Preto sa netreba obávať, ak ste váš obľúbený olej doposiaľ nakupovali krásnej zlatistej farby a odrazu sa dostanete k rovnakému olejčeku sfarbenému do zelena či oranžova, tieto krásne prírodné farebné škály kvalitu oleja neovplyvnia.

Správny výber


Na čo by ste si však mali dať pozor, je správny výber oleja podľa vášho typu pleti, pokožky či vlasov. Na trhu sú dostupné desiatky druhov olejov, preto sa nemusíte strachovať, že by ste si zo širokej ponuky nedokázali vybrať. Pre mastnejšie typy pokožky sú vhodné oleje suchšie, ako je napríklad olej z hroznových jadier, z marhuľových jadier, makadamiový olej a mnohé ďalšie, rýchlo sa vstrebávajúce oleje. Pre ošetrenie pokožky trpiacej dehydratáciou siahnite po výživnejších typoch olejov, ako je arganový, šípkový, levanduľový... Mnohé olejčeky dokážu tiež pomôcť vyhladiť jemné vrásky, upokojiť podráždenie či začervenanie pleti, ale aj urýchliť hojenie rôznych kožných problémov, ako je akné, ekzém, psoriáza či rosacea. Vyživia tiež vlasy a vlasovú pokožku, pomôžu proti vypadávaniu či oživia zničené vlasové končeky.

Či už sa rozhodnete rastlinné oleje vyskúšať použiť namiesto pleťového krému či séra, alebo uprednostníte ich použitie ako vlasovú masku, zábal, či celotelový masážny a vyživujúci olej, veríme, že účinky, ktoré sa dostavia už po chvíľke pravidelného používania, vás presvedčia o kvalitách organických olejov a stanete sa na nich rovnako závislí, ako tí najväčší milovníci organických produktov.

 

 
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Natural Based Cosmetic Oils, Waxes, and Essential Oils
- 5 oils that can work wonders for skincare routine, and why
- Your Complete Guide to Using Natural Oils On Hair
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa