NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE - SILIKÓNY

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE - SILIKÓNY

Ďalšou škodlivou látkou v kozmetike sú silikóny. Ich koncovky sú  -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane alebo -silane. Silikóny sú syntetické lipidy (tuky) na báze ropy, ktoré sa v prírode nerozkladajú. Chemické zloženie ropy umožňuje rozličné molekulárne štruktúry. Silikóny majú sčasti povahu minerálneho a sčasti prírodného oleja. Spolu s PEG (polyetylénglykol) a PPG (polypropylénglykol) alebo pri predávkovaní silikónmi sa potlačí tvorba vlastných lipidov v pokožke, vzniká závislosť na silikónoch a dochádza k zhoršeniu stavu pokožky. Obnovenie prirodzenej lipidovej vrstvy na pokožke si vyžaduje zdĺhavý proces regenerácie pokožky prírodnými olejmi.

PREČO SA SILIKÓNY POUŽÍVAJÚ


Ich úlohou je udržať na pokožke vlhkosť a vyplniť nedokonalosti pleti, jazvičky, linky a vrásky. Práve preto majú zastúpenie najmä v podkladoch pod mejkap a v mejkapoch, ale aj vo vlasových šampónoch a kondicionéroch.  Vlasy sú lesklé, pretože sú obalené silikónovou vrstvou, lepšie sa rozčesávajú a navonok zaceľujú rozštiepené končeky. Je to však začarovaný kruh: zničené vlasy sú navonok vylepšené, vyzerajú zdravo, avšak vo vnútri sú stále rovnako poškodené. Ich aplikáciou vzniká ťažko priepustný film, pod ktorým pokožka nemôže dýchať a nedostáva živiny. Keďže väčšina silikónov je nerozpustných, prípadne sú rozpustné len čiastočne, nezmyjete ich klasickým šampónom ani vodou. Silikón, ktorý si na vlasy dáte v šampónoch a kondicionéroch, vám z vlasov dokážu odstrániť iba v kaderníctve. Silikón prepožičiava vlasom lesk, odpudzuje vodu a má kĺzavý efekt. Vďaka tejto poslednej vlastnosti napríklad šampóny viac penia.
 

AKO SILIKÓNY PÔSOBIA NA ĽUDSKÉ ZDRAVIE


Po dlhodobom použití môže silikón vytvoriť na vlase obal, a práve ten zabráni prenikaniu farebných pigmentov do vlasu. Výsledkom bývajú fľaky pri farbení. Pri väčšej vrstve silikónu sa môže stať, že farba vôbec nechytí.  „Silikónový obal“ postupne priľne k vlasu natoľko, že mu zabráni prijímať akékoľvek živiny. Pokožka hlavy pod nánosom nevie dýchať a hrozí aj poškodenie vlasového korienka. Vlas je najprv klzký, lesklý a napohľad zdravý. Časom sa stane krehkejším a lámavejším, objaviť sa môžu lupiny.
Pri aplikácii na pokožku silikóny potiahnu našu pleť akýmsi filmom, vďaka čomu sa v nej udrží vlhkosť a preto sú prítomné aj v niektorých hydratačných krémoch. Nebojte sa, samotné silikóny vám póry neupchajú. Silikóny obsahujú aj niektoré zmatňujúce krémy určené na mastnú pleť. Ak si produkt plný silikónov nanesiete na nie celkom čistú alebo nedostatočne vyčistenú pleť, zakonzervujete na nej nielen vlhkosť, ale aj nečistoty a baktérie. Pri dlhodobom používaní tak hrozí alergická reakcia.
Ďalej sa silikóny používajú ako prostriedok na zvláčnenie a zmäkčenie pokožky v telových mliekach a krémoch. Ich molekuly sú však príliš veľké na to, aby prenikli do pokožky, preto upchávajú póry, čím spôsobujú nedostatok kyslíka v pokožke, hromadenie toxínov a zápalové procesy, alergie, podráždenie a vysúšanie pokožky a tvorbu vyrážok. Rovnako sa akumulujú v pečeni a lymfatických uzlinách a môžu podnietiť vznik nádorov. Kvôli obavám z nepriaznivého dopadu silikónov na životné prostredie, predovšetkým na morský život, vyzvali niektoré krajiny spoločnosti silikónového priemyslu, aby poskytli viac relevantných informácií a vedeckých záverov týkajúcich sa bezpečnosti silikónov.
 

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 6 Reasons Why People Avoid Silicones in Skin Care
- A Brief History of Silicones in Cosmetics
- What Silicones Are In Cosmetics


Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa