PLESNE NA CHODIDLÁCH A NECHTOCH

PLESNE NA CHODIDLÁCH A NECHTOCH

Plesne na nohách a nechtoch rozhodne nie sú vítaným spoločníkom. Bez ohľadu na to, aký je ich pôvod, ide o výsostne nepríjemný problém, ktorý má značný vplyv na náš komfort.
Najčastejšie sa s nepríjemnými mykózami nôh stretávame v letnom období, keď sa bosí prechádzame po bazénoch, kúpaliskách, verejných sprchách či iných vlhkých prostrediach. Výnimkou však nie sú ani nepríjemnosti spôsobené práve naopak, teplou uzavretou zimnou obuvou. Nemilý „darček“ si môžeme priniesť aj z nákupu topánok, ak si nedáme pozor a skúšame si obuv na bosé nohy bez ponožiek.

AKO SA PREJAVUJE PLESEŇ NA NOHÁCH

Niekto by si vďaka tomuto názvu mohol predstavovať skutočne útvary, ktoré pripomínajú pleseň aj vzhľadom. Nie je to však celkom tak. Pleseň na nohách spoznáme podľa suchých a svrbivých miest. Obvykle sa začína prejavovať na koži medzi prstami nôh, keďže práve tu sa najviac hromadia baktérie, vírusy, je tu najvlhkejšie a najmenej vetrané prostredie. Postihnuté miesta sú nepríjemne suché, pálivé, koža sa olupuje. Ak sa mykóza nepodchytí včas, je celkom možné, že sa rýchlo rozšíri na chodidlá a nechty. Preto kľúčový krok v prípade úspešnej liečby je rýchle podchytenie problému a zaradenie opatrení k obmedzeniu šírenia.
 
V lekárňach je dostať množstvo antimykotických prípravkov. Najčastejšie ich môžete nájsť vo forme krémov, mastí či gélov na lokálne použitie.Ak ste však odkázaní na domácu omoc, nezúfajte, existuje množstvo riešení pre zbavenie sa plesní nôh, ktoré možno aplikovať aj v domácom prostredí.
 


DOMÁCA LIEČBA PLESNE NA NOHÁCH

Možno vás to prekvapí, avšak na plesne na nohách a nechtoch pomáhajú napríklad aj rôzne kúpele z bylín. K najvhodnejším bylinkám v tomto prípade patria:

- koreň lopúcha
- dubová kôra
- nechtík lekársky
- ľubovník bodkovaný
- praslička roľná
- šalvia lekárska

Veľmi účinná je vďaka svojim antiseptickým vlastnostiam aj obyčajná morská soľ! Bylinkový kúpeľ pripravíte veľmi jednoducho. Stačí primerané množstvo sušenej bylinky zaliať horúcou vodou, prípadne povariť, no v každom prípade nechať dostatočne vylúhovať. Následne vzniknutý „čajík“ prijete do kúpeľa. Odporúčaná doba kúpania je do 20 minút a nemala by sa prekračovať.

ČAJOVNÍKOVÝ OLEJ - ZÁZRAČNÁ POMOC Z PRÍRODY

Čajovníkový olej známy aj pod názvom tea tree oil predstavuje najsilnejší dezinfekčný proestriedok vyvinutý samotnou prírodou. Využíva sa predovšetkým vďaka svojím antibakteriálnym, antimykotickým a dezinfekčným účinkom, vďaka ktorým pokožku chráni pred rozvojom zápalov, infekcií či plesňových ochorení. Ako 100% neriedený olej je možné čajovníkový olej na pokožku použiť len lokálne, nakoľko predstavuje až príliš silný prostriedok, ktorý by plošne pokožku vysušil, resp. „spálil“. Lokálne sa využíva predovšetkým pri problémoch s akné, vyrážkami či nečistou pleťou všeobecne Výborne však pôsobí aj na problémy trápiace vlasovú pokožku. Doslova zbavuje povrch kože všetkých neželaných hostí, prečisťuje ju a osviežuje. Zbavuje nadmernej tvorby kožného mazu, blahodarne pôsobí pri aftách, osvedčil sa na najrôznejšie infekcie na koži i nechtoch. V prípade, že si želáte využiť jeho úžasnú moc v boji proti plesniam na chodidlách či nechtoch, postačí, ak si pripravíte lavór s teplou vodou a niekoľkými kvapkami oleja z čajovníku. Kúpeľ nôh v takejto zmesi prospieva celkovému zdraviu pokožky a výrazne zmierňuje infekty. 

DOBRE VEDIEŤ
Čajovníkový olej sa oplatí mať doma vždy po ruke! Využijete ho ako v starostlivosti o zdravie a krásu pokožky, pleti či vlasov, tak i v starostlivosti o domácnosť. Nie náhodou predstavuje totiž aj účinnú zložku mnohých ekologických či prírodných prostriedkov pre domácnosť. Odmasťuje, čistí a dezinfikuje. Avšak pozor – jeho charakteristická vôňa je veľmi silná a prenikavá a tak nie každému musí zaručene sadnúť.

BABSKÉ RADY NA NEZAPLATENIE
Ako s plesňami nôh bojovali naše babičky? Popravde, nie veľmi voňavo :) Babské rady tradujúce z generácie na generáciu odporúčajú napríklad octové kúpele, ale aj potieranie nôh, predovšetkým postihnutých miest, cesnakom. S plesňami dokáže zatočiť aj zásaditá strava – uprednostnite jedálniček zložený prevažne z čerstvej zeleniny, ovocia, strukovín, morských rias a semienok.

ABY NEVZNIKOL PROBLÉM...
Prevencia je základ, teda najlepšie je vyhnúť sa vzniku problému dodržiavaním jednoduchých zásad. Na verejných priestranstvách nechoďte bosí, ani v bazéne či verejných sprchách nevyzúvajte z nôh minimálne gumené šľapky. Snažte sa vždy dodržiavať všetky hygienické zásady a v prípade, že máte nohy na plesne náchylné, vyčleňte si tiež vlastný uteráčik, o ktorý sa nebudete s nikým deliť. Obuv zásadne skúšajte len na ponožku a dbajte na to, aby boli vaše nohy vždy v suchu a teple.

 

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Foot mycosis (fungi): prevention and care
- Athlete's foot
- Antifungal effects of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa