AKO NA UŠTIPNUTIE HMYZOM

PRÍRODNÉ SPÔSOBY, AKO OŠETRIŤ BODNUTIE HMYZOM

Uštipnutie hmyzom sa stáva v letnom období každodennou výstrahou. Bodavý hmyz akým sú včely, osy, sršne, prípadne niektoré mravce a samozrejme komáre, ktoré môžu vážne poškodiť zdravie človeka. Po bodnutí hmyzom dochádza k narušeniu celistvosti kože a uvoľneniu jedu do podkožia. Bodnutie je mierne bolestivé a v danom mieste dochádza k rozvoju lokálnej reakcie, ktorá zvyčajne pretrváva niekoľko dní. Najbolestivejšie sú miesta s vysokým prekrvením ako končeky prstov a pery. Dochádza k opuchu, začervenaniu a svrbeniu - iritácii miesta vpichu. Pri výraznom svrbení, môže rozškrabaním miesta vpichu dôjsť k zaneseniu infekcie a sekundárnej - druhotnej zápalovej reakcii..

Ako ošetriť tieto miesta uštipnutia? Metódu si môžete zvoliť sami – či už podľa vlastnej preferencie alebo podľa toho, ktorý prostriedok máte momentálne po ruke. Uvedené prostriedky sú vhodné, ak jedinec nemá alergickú reakciu na uštipnutie hmyzom.
 

1. Bežný alebo jablčný ocot
Jablčný ocot, podobne ako ostatné druhy octu (bežný, vínny), je kyslý, čo napomáha zmierňovať opuchy.
Namočte chumáčik vaty do octu a priložte ho na pár minút na postihnuté miesto. Potom si kožu premyte čistou vodou.

2. Pasta z ovsených vločiek
Ovsené vločky majú vplyv na znižovanie svrbenia.
Zmiešajte trocha ovsených vločiek s vodou a vytvorenú pastu aplikujte na svrbivé miesta. Počkajte, kým pasta vyschne, potom ju zmyte dole vodou.

3. Morská soľ
Rozmiešajte 2 polievkové lyžice morskej soli vo vode a pomocou gázy alebo bavlnenej vaty nanášajte tekutinu na podráždenú pokožku.
Môžete si urobiť aj zábal na niekoľko minút.

4. Med
Med dokáže zabrániť infekciám vďaka svojim antiseptickým vlastnostiam.
Jednoducho naneste trocha medu na postihnuté miesto a nechajte ho tam chvíľu pôsobiť.

5. Esenciálne oleje
Podobne ako med, aj esenciálne oleje majú silné antiseptické účinky. Pre bodnutia hmyzom sa bežne používajú tea tree a levanduľový esenciálny olej.
Aplikujte ich povrchovo na poštípané miesta.
Keďže sú pomerne koncentrované, môžete ich rozriediť v akomkoľvek inom jedlom oleji. Prípadne ich pridajte do gélu z Aloe vera.
Ďalšími výbornými olejmi na bodnutia hmyzom sú oreganový a nimbový olej.
Oba sú tiež pomerne silné a je vhodné ich rozriediť v inom oleji. Po nanesení na pokožku zmierňujú bolesti, zápaly, aj svrbenie.

6. Aloe vera
Vďaka svojim silným antimikrobiálnym a protizápalovým vlastnostiam je aloe vera účinná na viaceré kožné problémy, vrátane poštípaní komármi.
Nanesenie aloe vera gélu na pokožku upokojí postihnuté miesto, zníži bolesť, zmierni svrbenie a taktiež napomáha liečivému procesu.

7. Citrónová alebo limetková šťava
Citróny sú nadmieru všestranným ovocím a je možné ich použiť mnohými spôsobmi na zlepšenie vášho zdravotného stavu. Pre zdravie sa využívajú už od pradávnych čias.
Kyslosť citrónov, podobne ako octu, dokáže pri bodnutiach komárov poskytnúť rýchlu pomoc a to hlavne pri zmierňovaní svrbenia.
Aplikujte na postihnuté miesto dostatočné množstvo čerstvej citrónovej šťavy. Ubezpečte sa, že pokryjete celú plochu problémového miesta na pokožke.
Spočiatku to môže trocha štípať, no citrónová šťava zabráni infekcii a urýchli proces hojenia.

8. Banánová šupka
Ak sa v lete chystáte niekde do prírody, pribaľte si do batožiny aj zopár banánov. Okrem ich vysokej nutričnej hodnoty vám dodajú aj rýchlu energiu.
Vnútro banánových šupiek zasa dokáže v priebehu pár minút zmierniť nepríjemné svrbenie po poštípaní komármi, ale aj iným hmyzom.

9. Bylinky
Na bodnutia komármi sa ukázali účinné aj nasledovné bylinky:
- skorocel
- bazalka
- kostihoj
- echinacea
- harmanček
- mäta pieporná

Väčšina z týchto byliniek má antibakteriáne, protizápalové a upokojujúce účinky. Aplikovať ich môžete ako riedené esenciálne oleje alebo ako odvary vo forme čaju.

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Natural Remedies for Insect Bites & Stings
- What is neem oil?
- Sea-Salt Benefits for Your Skin - The Magic of Vitamin Sea




 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa