7 domácich procedúr na spálenie od slnka, ktoré vám zachránia dovolenku

Na tropickú plážovú dovolenku ste sa tešili celé mesiace. Znášali ste cestovný stres a keď ste konečne dorazili, zamierili ste rovno na pláž relaxovať na slnku. Užívali ste si každú jeho minútu a mysleli ste si, že ste dodržali všetky správne tipy na ochranu pred slnkom, no v zrkadle v hotelovej izbe vám neskôr v ten deň čelia fakty: Spálili ste sa.

Spáleniny od slnka sa stávajú akokoľvek frustrujúce a dokonca trápne. Dobrá správa? Je jednoduché naučiť sa liečiť spáleniny od slnka a zabrániť tomu, aby vám pokazili zvyšok dovolenky.




Spálenie od slnka je zápalová reakcia na poškodenie ultrafialovým (UV) žiarením vo vonkajších vrstvách kože. Stáva sa to, keď vaša pokožka dostane príliš veľa UV žiarenia bez náležitej ochrany opaľovacím krémom a oblečením.

Pravdepodobne už viete, že najlepší spôsob, ako si udržať mladistvú a zdravú pokožku, je vyhýbať sa slnku počas jeho najsilnejšieho obdobia (od 10:00 do 16:00) a používať opaľovací krém a ochranný odev, keď idete von. Tak ako to, že cítite pálenie?

Najčastejšími dôvodmi, prečo sa ľudia spália slnkom, sú to, že si zabudli znova natrieť opaľovací krém alebo čakajú príliš dlho na to, aby si ho znova naniesli. Opaľovací krém by sa mal nanášať aspoň každé dve hodiny alebo skôr, ak plávate alebo sa veľmi potíte. Pozorne si skontrolujte štítok opaľovacieho krému, pretože za týchto okolností sa účinnosť opaľovacieho krému môže pohybovať od 40 do 80 minút. A nezabudnite na svoje uši a chodidlá – dve oblasti, ktoré ľudia často zanedbávajú.

Ďalší možný dôvod, prečo ste sa nečakane spálili: Podcenili ste, akú silu v skutočnosti majú slnečné lúče. Ľudia na dovolenke na tropickej pláži majú zvýšené riziko úpalu, pretože tieto destinácie majú tendenciu byť bližšie k rovníku, kde sú slnečné lúče najsilnejšie. Výlet na pláž môže tiež zvýšiť riziko spálenia od slnka v lete, pretože piesok aj voda odrážajú slnko späť k vám, čím sa zvyšuje vaša UV záťaž. (Preto vám tiež hrozí úpal pri dovolenke v zasnežených destináciách – sneh je tiež reflexný.)

Nakoniec, zatiahnutá obloha neznamená, že sa nespálite. Najhoršie spáleniny často vznikajú po zamračenom dni. Ľudia nevidia slnko a zabúdajú, že potrebujú ochranu pred UV lúčmi prenikajúcimi cez mraky.

Ako liečiť úpal doma
Spálenie od slnka sa môže vyvinúť v priebehu niekoľkých minút, ale môže trvať niekoľko hodín, kým sa objaví. Často môže vrcholiť 24 až 48 hodín po vystavení slnku. a potom ustúpi a bude trvať dni až týždne, kým sa pokožka úplne zotaví. Bohužiaľ neexistujú žiadne skratky na vyliečenie spálenia od slnka, ale vedieť, ako ho liečiť, minimalizuje vaše nepohodlie a rýchlou reakciou sa vaša dovolenka vráti do starých koľají.

Vyskúšajte tieto procedúry na elimináciu spálenia od slnka, aby ste si uľavili od bolesti a cítili sa pohodlnejšie:

Schovajte sa pred slnkom
Prvým krokom pri liečbe spálenia od slnka je dostať sa zo slnka (a pokiaľ možno premiestniť sa do interiéru pod klimatizáciu). Popáleniny si vždy, keď vyjdete von, úplne zakryte ľahkým ochranným odevom alebo klobúkom a často vyhľadávajte tieň, kým sa spálenie od slnka úplne nezahojí.

Ochlaďte sa sprchou alebo studeným obkladom
Ak je vám bolesť a teplo pri spálení od slnka nepríjemné, môže poskytnúť určitú úľavu rýchla studená sprcha alebo kúpeľ alebo aplikácia chladných obkladov (ako mokrý uterák) na postihnuté miesta. Po krátkom opláchnutí sa jemne osušte a nechajte pokožku mierne vlhkú. (Majte na pamäti, že aj keď môžete použiť ľad v studenom obklade, mali by ste sa vyhnúť jeho aplikácii priamo na pokožku spálenú slnkom.)


Udržujte svoju pokožku hydratovanú
Naneste na popálenú pokožku gél z aloe vera, aby ste upokojili vysušenú pokožku a pomohli tak zmierniť niektoré príznaky spálenia od slnka. Vaša pokožka je momentálne citlivejšia na potenciálne dráždivé látky, takže sa držte jemných balzamov bez vône a chemikálií a dávajte si pozor na alergény. Keď sú ľudia alergickí na nejaké zložky a aplikujúe ich na spálenú pokožku, môže to vyvolať ďalšie zápaly, pľuzgiere, svrbenie alebo nepohodlie. Vyhnite sa preto „kainovým“ produktom, ako je benzokaín, ktorý môže tiež vyvolať alergickú reakciu a podráždenie.

Na zmiernenie zápalu používajte lieky proti bolesti
Vezmite si nesteroidné protizápalové lieky, ako je ibuprofén alebo paralen, ak je to potrebné na bolesť. Tým, že zmierňujú zápal, môžu lieky proti bolesti pomôcť znížiť opuch a začervenanie spojené s úpalom.



Venujte zvýšenú pozornosť hydratácii
Keď ste na slnku po dlhú dobu, je ľahké sa prehriať a dehydratovať – navyše, spálenie od slnka stiahne tekutinu vo vašom tele smerom k povrchu pokožky, čím sa vystavíte vyššiemu riziku dehydratácie. Aby ste predišli tomuto riziku, pite veľa vody a iných nealkoholických tekutín, ktoré vám pomôžu udržať hydratáciu.

Odolajte nutkaniu na lúpanie suchej kože
Niekoľko dní po spálení sa vaša pokožka môže začať olupovať, čo je znakom toho, že sa vaše telo lieči a odstraňuje poškodené bunky. Nikdy nelúpte kožu sami; nechajte ju prirodzene zmiznúť a vedzte, že po zahojení spálenia sa prestane sama odlupovať. Počas hojenia buďte k pokožke jemní a po celý čas tejto doby sa vyhýbajte akýmkoľvek drsným čistiacim prostriedkom alebo lufám.

Učte sa zo skúseností

Nakoniec, hoci to priamo nevylieči vaše spálenie od slnka, buďte k sebe láskaví. Ľudia sa nemusia ubíjať kvôli občasnému menšiemu spáleniu od slnka. Odporúčame však poučiť sa zo skúsenosti. Spálenie od slnka je dôležitým prebudením. Sústreďte sa na to, aby ste sa pokúsili zistiť, čo sa pokazilo, čo viedlo k spáleniu od slnka, a buďte proaktívnejší pri prevencii budúcich spálenín.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Sunburn Treatment
- Natural sunburn remedies
- Get Sunburn Relief With Home Remedies for Pain & Inflammation



Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa