8 pravidiel pre zachovanie zdravých a pevných nechtov

Pravidelná starostlivosť o nechty má za následok zdravé nechty, ktoré si môžete s hrdosťou vziať do práce alebo do mesta. Váš plán starostlivosti o nechty môže byť jednoduchý a lacný. Prílišná agresívnosť pri čistení a údržbe nechtov môže v skutočnosti vystaviť vaše normálne silné nechty riziku kvasinkových alebo bakteriálnych infekcií. Ak budete dodržiavať týchto osem jednoduchých tipov, nebudete potrebovať častú manikúru, aby ste si udržali pekné nechty.

Skúste Biotín
Pokiaľ jete zdravú a pestrú stravu, nepotrebujete žiadne doplnky stravy, ktoré by zaručili pevné nechty. Ale ľudia so slabými nechtami môžu mať prospech z doplnkového biotínu, vitamínu B. Ukázalo sa, že biotín pomáha posilňovať a pestovať naše nechty.  Mnohí priznávajú, že nemali šťastie na silné nechty od narodenia a úspešne ich posilnili každodenným užívaním biotínu.

Nebojte sa laku na nechty
Nosenie laku na nechty nepoškodí vaše zdravé nechty, avšak, pravidelne by ste si mali dopriať prestávky a nechať nechty odlakovať. Ako súčasť vašej domácej manikúry sa uistite, že ste si vybrali odlakovač bez acetónu, ktorý môže veľmi vysušovať. Noste rukavice pre lepšiu starostlivosť o nechty pri práci s rukami, napríklad pri práci na záhrade alebo upratovaní domu, aby ste ochránili lak a zabránili vniknutiu nečistôt do nechtov.

Postarajte sa o nechtové lôžko
Myslite na svoju nechtovú kožtičku ako na ochranný tmel okolo vane. Ak ich príliš odrežete alebo príliš agresívne zatlačíte, poškodíte ich. To zase nechá vaše nechtové lôžko otvorené pre infekciu. V rámci pravidelnej starostlivosti o nechty na udržanie zdravých nechtov sa odporúča kožtičku hydratovať a dokonca ju ani pri profesionálnej manikúre vôbec neodtláčať či strihať. Buďte si vedomí príznakov infekcie, vrátane začervenania, bolesti, opuchu a dokonca aj hnisu vo vašej kožtičke a blízkej koži. Navštívte lekára, ktorý vám pomôže pri liečbe akejkoľvek infekcie.

Udržujte nechty upravené
Módnym trendom je mať upravené, prirodzenejšie, kratšie nechty a nie dlhé pazúry z minulosti. Pravidelné strihanie nechtov vám pomáha udržiavať zdravé nechty a pomáha predchádzať ich zachyteniu alebo lámaniu. Ako často budete strihať, bude závisieť od toho, ako rýchlo vám rastú nechty. Na vyhladenie okrajov nechtov použite jemný pilník. V rámci manikúry môžete povrch nechtov aj jemne preleštiť, najmä ak máte sklon k tvorbe záderov.




Čistite nechty jemnou kefkou
Mnoho žien riskuje infekciu dôsledným čistením pod nechtami pomocou dlhých špicatých nástrojov doma aj počas manikúry. Samotné ženy alebo manikérka sa tak usilovne snažia vyčistiť priestor pod nechtom, až im vznikne akási medzera medzi nechtom a nechtovým lôžkom. Tento druh agresívnej starostlivosti o nechty je otvorenou bránou pre bakteriálne alebo plesňové infekcie. Namiesto toho preto jemne vydrhnite nechty a končeky prstov kefkou na nechty a udržte si tak zdravé nechty.





Myslite na nechty pri umývaní riadu
Časté ponorenie rúk do horúcej mydlovej vody na umývanie riadu môže oslabiť aj silné nechty, väčšinou preto, že ich tento proces vysušuje spolu so zvyškom pokožky na rukách. Ochranná starostlivosť o nechty si vyžaduje nosenie rukavíc, ktoré chránia vaše ruky pri čistení. Zaujímavé je, že plavci, ktorí sú zvyčajne ponorení do chladnejšej vody, nemajú pre svoje silné nechty rovnakú výzvu. Ak rukavice nie sú pre vás to pravé, aby ste nechty pri horúcich kúpeľoch nevysušovali ešte viac, stavte na šetrné saponáty na riad.

Minimalizujte manikúru
Majte jednoduchú manikúru, aby ste si zachovali zdravé nechty. Ušetrite pár eur. Ak navštevujete salón, choďte dnu, nechajte si odlakovať nechty, nechajte ich vytvarovať nechty - nie naozaj brutálne – vyberte si novú farbu a hotovo. Vynechajte akrylové nechty, ktoré by v konečnom dôsledku mohli viesť k ďalším infekciám, a uvedomte si, že existuje malé riziko rakoviny kože z UV svetla, ktoré pripevňuje solárne nechty. Noste opaľovací krém na ruky, ak ich budete dávať pod svetlo.

Berte infekcie vážne
Vyhladenie rozstrapkaných okrajov a zabalenie zlomeného nechtu do lepiaceho obväzu je v poriadku, ale ak spozorujete príznaky infekcie, poraďte sa so svojím lekárom o potrebnej starostlivosti o nechty. Pravdepodobne rozpoznáte príznaky bakteriálnej infekcie (sčervenanie, opuch a bolesť), ale možno vám uniknú prvé príznaky plesňovej infekcie nechtov, ako je opuchnutá, červená a podráždená koža okolo nechtového lôžka. Plesňové infekcie by sa mohli zlepšiť voľnopredajnou antifungálnou liečbou, ale niekedy vyžadujú lieky na predpis – pre optimálnu starostlivosť o nechty vyhľadajte lekársku pomoc, keď sú zdravé nechty ohrozené.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Fingernails: Do's and don'ts for healthy nails
- 15 Handy Tips to Get Strong and Healthy Nails, According to Nail Care Experts
- How To Make Your Nails Grow Longer And Stronger




Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa