Vitamín C by mal mať vo svojej rutine každý!

Názor dermatológov je jasný – vitamín C by mal mať vo svojej rutine každý!

Áno, vo svojej rutine starostlivosti o pleť potrebujete sérum s vitamínom C. Pravdepodobne ste už počuli o tejto magickej zložke alebo ste sa dokonca pohrávali s jej testovaním. Ale vedeli ste, že je to jedna z najviac odporúčaných zložiek dermatológov, ktorú môžete pridať do svojej rutiny starostlivosti o pleť?
Vitamín C je jednou z najúčinnejších a najkomplexnejších aktívnych zložiek pleťovej starostlivosti. Bez ohľadu na to, aký typ problémov s pokožkou máte – mdlosť, hyperpigmentáciu, začervenanie, jemné linky, nedostatok pevnosti – vitamín C prinesie pôsobivé zlepšenia vzhľadu vašej pleti, keď sa ho zaviažete každodenne používať.


Čo je vitamín C? 

Rovnako ako vitamín C, ktorý užívate na odvrátenie choroby počas nachladnutia a chrípkovej sezóny, vitamín C v starostlivosti o pleť pôsobí ako silný antioxidant proti voľným radikálom v životnom prostredí, ktorých cieľom je spôsobiť zmätok na vašej tvári. Vitamín C sa používa na rozjasnenie pleti, vyblednutie tmavých škvŕn po vyrážkach a vytvorenie rovnomernejšieho tónu pleti.  Ako to presne robí? Viditeľné účinky oxidačného stresu, stavu, do ktorého sa naša pleť dostáva, keď nie je dostatok antioxidantov na boj proti škodám spôsobeným voľnými radikálmi, sa môžu prejaviť ako bledý tón pleti, začervenanie a celkovo zle vyzerajúca pleť. Voľné radikály vznikajú, keď sa naše bunky stretnú so škodlivými látkami v našom prostredí, ako je znečistenie ovzdušia, emisie z vozidiel, cigaretový dym, špina a UVA/UVB lúče

 


Výhody vitamínu C pre pokožku 

Rozsiahly oxidačný stres môže oslabiť vašu pokožku; preto môže urýchliť starnutie, ako aj hyperpigmentáciu spôsobenú jazvami po akné alebo poškodením slnkom. Vitamín C nie je len silný lokálny antioxidant; je to jedna z najuniverzálnejších aktívnych zložiek, pretože tiež stimuluje produkciu kolagénu v pokožke a je prirodzene protizápalová – dobrá správa pre ľudí, ktorí tiež trpia akné, mastnotou alebo čiernymi bodkami, alebo pre tých, ktorí hľadajú účinný prostriedok proti starnutiu. V podstate každý má úžitok z vitamínu C.

V starostlivosti o pleť je určite veľa vychytávok, bez ktorých by ste sa zaobišli, ale ak sa zameriavate na zachovanie mladosti, upokojenie začervenania a zápalu, vyblednutie tmavých škvŕn alebo len túžite po nádherne žiarivej pleti, rozhodne by ste nemali vynechávať vitamín C.

Ako si vybrať produkt s vitamínom C



Vitamín C je prekvapivo komplikované formulovať spôsobom, ktorý zaručuje jeho účinnosť. Aktívna zložka je totiž mimoriadne citlivá na oxidáciu a vystavenie svetlu, takže balenie produktov s vitamínom C je rovnako dôležité ako samotné zloženie.
Niektoré z najpopulárnejších foriem vitamínu C v starostlivosti o pleť sú kyselina askorbová (tiež kyselina L-askorbová), askorbyl fosfát horečnatý, askorbyl fosfát sodný a askorbyl tetraizopalmitát. Kyselina L-askorbová je najbežnejšie používaným derivátom vitamínu C používaným v starostlivosti o pleť, no s pH 3,5 je aj najkyslejšou odrodou. Väčšina typov pleti dokáže tolerovať kyselinu L-askorbovú, ale ak ste obzvlášť citliví, zvážte receptúry s ktorýmkoľvek z iných bežne používaných derivátov – pričom však dosiahnutie požadovaných výsledkov bude trvať dlhšie.

V ideálnom prípade bude váš produkt s vitamínom C zabalený v nepriehľadnej fľaštičke, aby sa zabránilo oxidácii a vystaveniu svetlu. Veľa sér a krémov s vitamínom C sa dodáva s pipetovými aplikátormi, ktoré sú praktické pre aplikáciu. Pri každom kozmetickom produkte a rovnako aj pri tých s vitamínom C je dôležité tiež brať na vedomie, že na výrobku je vždy uvedený dátum spotreby. Pri prvom použití si všimnite vlastnosti svojho séra, krému či kúry. Akonáhle váš produkt zmení farbu, textúru, vôňu alebo sa zakalí, mali by ste ho okamžite prestať používať, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou zoxidoval, a teda jeho doba spotreby vypršala. Pri nesprávnom sladovaní a zaobchádzaní s produktom je možné, že sa tak stane pred uplynutím doby spotreby alebo odporúčanej doby použiteľnosti od prbého otvorenia. Séra a krémy s vitamínom C majú po otvorení zvyčajne trvanlivosť približne šesť mesiacov až rok. 

Ako používať produkt s vitamínom C

Pretože s environmentálnymi agresormi, ktorí vytvárajú voľné radikály, sa zvyčajne stretávame počas dňa, vitamín C sa zvyčajne začleňuje do rannej rutiny. Sérum vitamínu C môžete používať v noci, ale pravdepodobne bude negatívne interagovať s inými aktívnymi zložkami, ktoré sa zvyčajne používajú v noci, ako je retinol alebo AHA. Sérum ani krém s obsahom vitamínu C nie je potrebné aplikovať dvakrát denne.
Po vyčistení, tonizácii a hydratácii esenciou alebo kvetovou vodou, aplikujte produkt s vitamínom C a potom dokončite starostlivosť ideálne hydratačným krémom s SPF. Existuje mnoho dôvodov, prečo musíte nosiť UVA/UVB ochranu každý deň, ale SPF a vitamín C sú skutočne nerozlučnou dvojicou.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Everything you need to know about incorporating vitamin C into your skincare routine
- How To Use Vitamin C Serum In Your Skincare Routine
- Vitamin C in your Skincare Routine

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa