Hyperhidróza – nadmerné potenie + tipy na zmiernenie potenia

Hyperhidróza – nadmerné potenie + tipy na zmiernenie potenia

Potenie je úplne prirodzený, zdravý automatický proces, ktorý pomáha regulovať telesnú teplotu. Niektorí ľudia sa potia menej a niektorí viac. Nadmerné potenie lekársky slovník označuje ako hyperhidrózu. To, že sa však potíte viac, ako je vám príjemné, ešte neznamená, že hyperhidrózou trpíte. Hiperhydrózou môžete trpieť ak:

Sa potíte podstatne viac než ľudia vo vašom okolí a prežívate „epizódy“ nadmerného potenia.
Sa hyperhidróza vyskytla u niektorého z členov vašej rodiny.
Sa epizódy nadmerného potenia podľa vašich sledovaní opakujú aspoň 1 x za týždeň.
Máte podozrenie na iné ochorenia, ktoré môžu hyperhidrózu spustiť.


Ako sa hyperhidróza prejavuje? Potenie pozná každý z nás. Ak sa však potíte skutočne veľa, vaše podpazušie, chodidlá či dlane bývajú často vlhké až mokré a pot sprevádza nepríjemný zápach, môže sa jednať o hyperhidrózu. Až 1 % obyvateľstva sa nadmerne potí bez zrejmého dôvodu, pričom výskumníci odhadujú, že nadmerné potenie, hyperhidróza, postihuje približne 3 % populácie.

 
Existujú dva typy: primárna a sekundárna hyperhidróza. Sekundárna hyperhidróza je výsledkom zdravotného stavu alebo je vedľajším účinkom liekov. Primárna hyperhidróza nemá žiadnu identifikovateľnú príčinu.
Súvisiacim stavom je bromhidróza alebo nadmerné potenie sprevádzané telesným pachom. Ide o nadmerné potenie typu potu, ktorý má nepríjemný zápach v dôsledku baktérií, ktoré ho rozkladajú.
 


Lekárske spôsoby znižujúce potenie


Liečba hyperhidrózy závisí od jej závažnosti. Lekári zvyčajne používajú na liečbu tohto stavu postupný prístup. Ak je hyperhidróza mierna, zdravotnícky pracovník môže odporučiť:
Voľne predajný antiperspirant. Lekár môže ako počiatočnú možnosť liečby navrhnúť krém s hexahydrátom chloridu hlinitého. Ľudia si môžu krém nanášať na noc počas prvých 3 alebo 4 nocí, po ktorých podľa potreby nasledujú občasné nočné aplikácie.
Lokálne anticholinergné lieky. Lekár môže predpísať glykopyrolát alebo oxybutynín.
Okrem toho, typ lokálneho lieku nazývaného adstringent môže dočasne utesniť póry a obmedziť potenie. Príkladom adstringentu je kyselina trieslová. Ich používanie sa však stalo menej bežným, pretože môžu dráždiť pokožku.

Liečba ťažkej alebo rezistentnej hyperhidrózy zahŕňa:

Iontoforézu alebo injekcie botulotoxínu A (Botox). Obzvlášť závažná hyperhidróza nemusí reagovať na počiatočné metódy liečby. Ďalším krokom môže byť ionoforéza, ktorá zahŕňa ponorenie nôh alebo rúk do plytkých podnosov s vodou a prechod malého elektrického prúdu cez vodu. Odborníci sa však doposiaľ nezhodujú na logických súvislostiach, ktoré by objasnili princíp tejto liečby a dôvody jej efektivity.

Anticholinergné lieky. Niektorí lekári ich odporúčajú pridať to do vody, aby pomohli znížiť potenie.

Chirurgia. Ak sú injekcie botoxu a ionoforéza neúspešné, lekár môže odporučiť chirurgický zákrok na zníženie potenia. Jednou z možností je sympatektómia, ktorá zahŕňa poškodenie nervového zásobenia potných žliaz. Ďalšou možnosťou môže byť odstránenie potných žliaz, čo je menej invazívny zákrok.

Zlou správou je, že hyperhidróza sa môže aj po operácii znova objaviť. V súčasnosti sa aj preto tiež vyvíjajú metódy využitia ionoforézy na liečbu nadmerného potenia v iných oblastiach, ako sú ruky a nohy. Ak sa vám ale tieto praktiky zdajú byť príliš, nezúfajte! Existuje mnoho tipov a trikov na zmiernenie potenia!

 

Domáce tipy a triky na zmiernenie potenia

Nasledujúce stratégie môžu pomôcť zvládnuť nadmerné potenie:
Sledovanie symptómov v denníku. To môže pomôcť identifikovať situácie a spúšťače nadmerného potenia. Následne, ak je to možné, odporúča sa vyhnúť sa situáciám, ktoré vyvolávajú nadmerné potenie.

Vyhýbanie sa alebo obmedzenie určitých potravín. Ľudia s hyperhidrózou by sa mali vyhýbať alebo obmedziť konzumáciu glutamanu sodného, kofeínu, korenistých jedál a alkoholu.
Očista organizmu od „chemikálií“ z bežnej kozmetiky. Oplatí sa vyskúšať prejsť na prírodné alternatívy. Hoci lekári odporúčajú antiperspiranty, ktoré upchajú potné žľazy a tým zmiernia potenie, tento postup nie je pre vaše telo prirodzený a môže sa tak brániť. Hoci prírodné deodoranty nedokážu obmedziť potenie ako také, spolupracujú však s vaším telom, poskytujú vám pocit pohody, vôňu a pocit sviežosti. Oplatí sa preto vyskúšať túto alternatívu napríklad v zime. Po niekoľkých týždňoch používania je možné, že sa vaše telo zbaví nahromadených toxínov a potenie sa zmierni.

Tipy na zníženie potu na nohách

Tieto stratégie môžu pomôcť zmierniť nadmerné potenie nôh:
- noste sandále, ak je to možné
- noste topánky vyrobené z prírodných materiálov, ktoré umožňujú správne vetranie
- nechajte topánky pred každým použitím úplne vyschnúť
- ak je to možné, vyzujte si topánky, keď práve nie ste vonku
- noste ponožky, ktoré odvádzajú vlhkosť od pokožky
- meňte ponožky denne alebo častejšie, ak sú mokré
- perte ponožky medzi použitiami v jemných pracích prostriedkoch

Ďalšie tipy pre životný štýl vedúci k zmierneniu potenia


Na kontrolu nadmerného potenia a zvýšenie pohodlia, najmä v horúcom počasí, môže človek vyskúšať:
- nosiť voľné oblečenie vyrobené z ľahkých tkanín
- zostať hydratovaný
- znížiť úzkosť, čo môže zvýšiť potenie
- vyhýbať sa liekom, ktoré zvyšujú potenie
- vyhýbať sa cvičeniu počas najhorúcejších dní / hodín dňa

Kedy navštíviť lekára?
Každý, kto trpí nadmerným potením, by si mal dohodnúť stretnutie. Lekár môže odporučiť dermatológa, ktorý vykoná diagnostické testy na určenie príčiny. Niektorí ľudia majú nadmerné potenie ako vedľajší účinok liekov. V tomto prípade sa môže osoba porozprávať so svojím lekárom o zmene lieku alebo dávkovania a problém tak jednoducho vyriešiť.

Dôležité je nebáť sa o svojom probléme hovoriť. Potenie je skutočne absolútne prirodzené. Potíme sa všetci a aj vzhľadom na čoraz teplejšiu klímu sa všetci potíme rok za rokom viac. Ak je vám vaše potenie nepríjemné, vyskúšajte niektorý z našich tipov, alebo navštívte odborníka. Bez hanby ;)



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Sweating (Normal Amounts): Causes, Adjustments, and Complications
- Excessive sweating (hyperhidrosis)
- Sweat

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa