LEVANDUĽOVÝ HYDROLÁT

LEVANDUĽOVÝ HYDROLÁT

Levanduľu kedysi používali ako náhradu mydla, odtiaľ pochádza aj jej latinský názov „lavare - umývať“. Táto nádherná a voňavá rastlinka je hviezdou medzi tými, ktoré sa využívajú v kozmetike. Sušený kvet i vňať sa používa do voňavých vrecúšok a vonných zmesí. Vrecúško s kvetom a listami vložíme pod vankúš, kde nám navodí príjemný spánok. Vkladáme ich taktiež do šatníka, alebo skrine s potravinami. Svojou vôňou je účinná proti bytovým moliam. Zbierame kvety, alebo celú vňať s kvetmi, vždy na začiatku kvitnutia za suchého počasia, keď rastlina obsahuje najviac aromatických látok. Výťažky z levandule bývajú častou prísadou v parfumérii. Z jej širokej škály uplatnenia, slúži dnes hlavne v prvom rade pri ťažkostiach nervového pôvodu. Čaj z levandule pomáha pri nespavosti, nervovej slabosti, návaloch krvi a bolestiach hlavy.

Levanduľová voda má antiseptické a regeneračné vlastnosti. Zvláčňuje pleť, napomáha bojovať proti vráskam, upokojuje začervenanie, spálenie kože, svrbenie, či iné podráždenia. Odpudzuje komáre, kliešte, blchy a dokonca aj vši. Pri zápachu z úst sa odporúča používať ako ústnu vodu riedenú s vodou v pomere 1:1. Takýto roztok je vhodný aj pri liečení vredov. Levanduľová vôňa harmonizuje a upokojuje, odstraňuje nervozitu, duševný nepokoj, zmierňuje pocity strachu. Je vhodná na masáž vlasovej pokožky, proti lupinám a ako upokojujúci obklad po opaľovaní. Vlasy posilníme, ak vmasírujeme po umytí levanduľovú vodu do vlasovej pokožky. Je možné ju aplikovať podľa potreby i bez umytia vlasov. Uľahčuje rozčesávanie vlasov, regeneruje vlasovú pokožku.

Hodí sa na obklady očí alebo citlivých miest pokožky, na bežné umývanie a čistenie pleti, vrátane pleti zápalovej. Má výrazné upokojujúce účinky na psychiku. Je vhodná pre všetky typy pleti. Voda čistí, upokojuje a mierne dezinfikuje. Slúži na osvieženie na cestách, na obklady alebo na potieranie pokožky. Upokojuje pokožku po holení a depilácii. Má mierne sedatívne účinky, pomáha pri nespavosti. Levanduľová voda je vynikajúce tonikum ak máte škvrny, nerovnomerný tón pleti alebo mierne akné. Antibakteriálne vlastnosti pomáhajú zabiť baktérie v koži, neupcháva póry.

Použitie je všestranné. Naneste na vatový tampón alebo nastriekajte priamo na pleť. Môžete ju použiť aj pri výrobe vlastných pleťových masiek. 2 PL lyžice hydrolátu môžete pridať aj do kúpeľa. Hodí sa aj na prevoňanie izby, stačí rozstrieknuť do priestoru.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa