LAVANDULA ANGUSTIFOLIA

LAVANDULA ANGUSTIFOLIA

AROMATERAPEUTICKÉ ÚČINKY
Je kráľom medzi éterickými olejmi, navodzuje pocit pohody a harmónie. Účinkuje ako antidepresívum a antiseptikum. Hodí sa ako účinné sedatívum, zmierňuje strach, nervové napätie, hystériu, depresiu a nespavosť. Účinne potláča bolesti hlavy a migrény, menštruačné problémy. Je účinný pri reumatických a svalových bolestiach, uvoľňuje svalové kŕče, pomáha bojovať imunitnému systému proti vírusovým infekciám. Je prospešný na dýchacie problémy, bronchitídu, chrípku, laryngitídu, astmu, krčné infekcie. Celkovo zlepšuje krvný obeh, čím zvyšuje aktivitu všetkých dôležitých orgánov tela. Znižuje tiež vysoký krvný tlak. Stimuluje tvorbu žalúdočných štiav a žlče. Olej zmierňuje kŕče a odstraňuje bolesť brucha. Pomáha pri vracaní a hnačkách. Rovnako znižuje tvorbu črevných plynov a zlepšuje priebeh mnohých problémov hrubého čreva. Lieči zápal močového mechúra. Zvyšuje tiež produkciu moču v obličkách, čím odstraňuje z tela mnoho nadbytočnej vody a v nej rozpustené toxické látky. Je vhodný na masáž kojencov a detí. Pôsobí ako repelent proti hmyzu a je osvedčený proti všiam, taktiež pôsobí proti moliam.

KOZMETICKÉ ÚČINKY
Je jedným z mála éterických olejov, ktorý je možné použiť lokálne na pokožku i sliznicu neriedený. Vysoko cenený pre svoje skrášľujúce účinky na pokožku, vhodný pre všetky typy pleti, má výrazný vplyv na tvorbu nových kožných buniek a vyrovnáva činnosť mazových žliaz. Pôsobí antisepticky, má protiplesňové, protizápalové vlastnosti a sťahujúce účinky pri vredoch, lieči akné, ekzém, lupienku, psoriázu, strie. Regeneruje bunky pokožky. Tlmí svrbenie pri uštipnutí hmyzom, hodí sa na popáleniny, odreniny a rany, bráni tvorbe jaziev. Obsahuje minimálne množstvo terpénov, preto je veľmi jemný a vhodný k ošetreniu pokožky pred i po opaľovaní. Výborne sa hodí na ošetrenie vlasov, podporuje ich rast, pôsobí proti tvorbe lupín.

UPOZORNENIE
Výrazne znižuje krvný tlak, preto nie je vhodný pre ľudí s veľmi nízkym tlakom, nepoužívať na začiatku tehotenstva a pri epilepsii. Nepoužívajte pri nízkom krvnom tlaku.

TIPY
Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam by nemal chýbať ani v jednej domácnosti a cestovnej lekárničke. Dobre sa kombinuje s gerániovým, medovkovým, ylang-ylangovým, oreganovým, tymianovým, mätovým, jazmínovým či ružovým esenciálnym olejom.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa