HAMAMEL

HAMAMEL VIRGÍNSKY

Hamamel virgínsky je okrasný opadavý ker, ktorého listy sa na jeseň krásne zafarbia dočervena a uprostred zimy nás prekvapí voňavými žltými, oranžovými alebo červenými kvetmi. Farba kvetov závisí na druhu. Kríky hamamelu dosahujú až päťmetrovú výšku. Vetvičky, púčiky aj listy sú husto a krátko chlpaté až plstnaté. Pochádza zo Severnej Ameriky. Pôvodná forma hamamelu však pochádza z Číny, odkiaľ sa ker koncom 19. storočia rozšíril ďalej do sveta. Dodnes je známych iba šesť druhov hamamelu rozšírených vo východnej Ázii a Severnej Amerike, ale v botanických záhradách sa pestuje rada ďalších odrôd vzniknutých krížením s výraznejšie sfarbenými a väčšími kvetmi. Je to stará indiánska liečivá rastlina. Odvar z kôry a listov využívali severoamerickí domorodci oddávna proti mnohým chorobám, predovšetkým však ako protizápalový prostriedok.

Bol osvedčeným vonkajším aj vnútorným prostriedkom pri hemoroidoch, na kŕčové žily, opuchy, pri cievnych ochoreniach a na miestne zápaly. Odporúčali ho aj pri krvácaní z nosa, žalúdka, z čriev, pľúc a podobne, pri hroziacom potrate, zvonka na podliatiny, omrzliny, svrbivé ekzémy, aj pri niektorých pohlavných chorobách. Jeho anglický názov znie witch hazel, čo v preklade znamená čosi ako „čarodejnícka lieska“. Kedysi bol, možno aj pre tento názov, považovaný za rastlinu, ktorá pomáha čarodejníkom pri príprave elixírov, vyháňa duchov a odvracia zlo.

Obsahuje cholín, saponín, vitamín C a silicu. Hamamel je tiež antioxidant, priaznivo pôsobí na ekzémy a lupienku, pretože má hojivé účinky a je silne protizápalový. Hamamel virgínsky má zvieravé, protizápalové a antioxidačné vlastnosti vďaka obsahu tanínov (hamamelitanín), prchavých olejov, organických kyselín a flavonoidov. Liečivé látky z hamamelu sú súčasťou doplňujúcich liečivých prírodných prípravkov pri hnačkách, hemoroidoch a kŕčových žilách. Ďalej pomáhajú pri zápaloch ústnej dutiny a zápaloch ďasien a tiež pri liečbe atopického ekzému. Listy hamamelu pomáhajú obmedziť sčervenanie, ktoré sa často vyskytuje u citlivej pleti a objavuje sa na lícach a okolo nosa.

Použitie je všestranné. Naneste na vatový tampón alebo nastriekajte priamo na pleť. Môžete ju použiť aj pri výrobe vlastných pleťových masiek. 2 PL lyžice hydrolátu môžete pridať aj do kúpeľa. Hodí sa aj na prevoňanie izby, stačí rozstrieknuť do priestoru.
Hamamel virgínsky má antiseptické, sťahujúce, protizápalové a na pleť aj upokojujúce účinky. Práve preto sa využíva v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Dokáže zmieniť prejavy psoriázy, ekzémov, zaparenín a lieči dokonca aj rany, kožné vredy a hemoroidy. Stačí naniesť na čistú handričku a umiestniť na postihnuté miesto na pokožke. Tento postup je potrebné opakovať aspoň dva krát denne. Okrem sťahovania uvoľnenej zvädnutej pokožky pôsobia priaznivo na ľahko popraskanú nečistú pokožku s rozšírenými pórmi a tlmia aj nadmerné vylučovanie mazu. Ak máte na pokožke stopy po bodnutí hmyzom alebo podliatiny, takisto pomôže hamamel. Listy hamamelu totiž zvyšujú odolnosť kapilár a tak eliminujú tvorbu a praskanie žíl. Práve preto sa odporúča prikladať si ho aj na kŕčové žily.

Vyrába sa z neho hamamelová pleťová voda so sťahujúcimi a tonizujúcimi účinkami. Obľubujú ju najmä ľudia s problematickou pleťou a rozšírenými pórmi. Hamamelová pleťová voda sťahuje póry, znižuje nadmernú tvorbu mazu v nich a bráni tak tvorbe akné. Pokožku nevysušuje. Možno ju použiť aj po depilácii a zmierňuje opuch a začervenanie očí. Ak trpíte bolesťami svalov a kĺbov, takisto si na postihnuté miesta prikladajte hamamelovú vodu. Má protizápalové účinky. Preto je účinná aj pri bolestiach hrdla, ďasien a rôznych rán v ústach. Niekoľko kvapiek hamamelu rozmiešajte vo vode a kloktajte.

Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa