HYDRATAČNÝ FAKTOR ĽUDSKEJ KOŽE

HYDRATAČNÝ FAKTOR ĽUDSKEJ KOŽE

Schopnosť udržiavať vodu vo vrstvách kože významne ovplyvňuje hydrofilný materiál schopný absorbovať vlhkosť. Nazýva sa prirodzeným hydratačným faktorom /angl. Natural Moisturizing Factor, ďalej len NMF/ a u zdravej kože by mal tvoriť 10% hmotnosti korneocytu a 20 až 30% suchej hmoty rohoviny. Zložky NMF vo svojich molekulách absorbujú vodu z atmosféry a kombinujú ju s vlastnou vlhkosťou. Pokožka si uchováva svoju pružnosť, pevnosť a vláčnosť, ak rohovinová vrstva dokáže udržať 15 až 30% vody.

Na produkcii NMFa celkovej bariérovej schopnosti rohoviny sa významne podieľa bielkovina menom filaggrín, ktorá vzniká najmä v zrnitej vrstve kože. V dolných vrstvách rohoviny sa filaggrín viaže na keratín a podporuje jeho stmeľovanie. V horných vrstvách rohoviny je táto bielkovina komponentne rozložená na aminokyseliny, ktoré tvoria asi 40% NMF a na derivát aminokyselín, t.j. na kyselinu pyrolidónkarboxylovú /PCA, asi 12% NMF/.

Tieto látky sú dôležité nielen pre hydratáciu pokožky, ale hrajú podstatnú úlohu aj pri udržiavaní kyslého pH jej povrchu. Množstvo bielkoviny je zväčša geneticky podmienené. Z tohto dôvodu nedostatok funkčného filaggrínu môže podmieňovať vznik a výskyt mnohých kožných defektov ako je aj extrémna suchosť, ekzémov, alergií, straty vlasov a iné. Ďalšími zložkami NMF sú kyselina mliečna a laktáty (asi 12%), urea (7%), cukry (najmä glukóza, 9%), chloridy, fosforečnany a citráty sodné, draselné, vápenaté a manganaté (18%), kyselina urokánová, kyselina močová, močovina, glokozamín a keratín (1,5%). Nedávno sa preukázalo, že v rohovine zdravej pokožky sa nachádza aj sodná soľ kyseliny hyalurónovej, ktorá sa veľmi významne podieľa na väzbe vody.
 
K hydratácii rohovinovej vrstvy prispieva tiež voda z potu vylučovaného na povrch pokožky. Pot preniká do medzibunkového priestoru medzi korneocytmi a tak zvlhčuje rohovinu zvnútra. Priamo na pätách však potné žľazy chýbajú preto bývajú presušené.

Lipidové vrstvy obklopujúce korneocyty do istej miery zabraňujú vymývaniu NMF z ich vnútra. Pri dlhšom a opakovanom kontakte pokožky s vodou a alkalickými prostriedkami však dochádza ku strate zložiek NMF a schopnosti rohoviny viazať vodu. Ak obsah vody poklesne pod 10%, pokožka prestáva byť hladkou a vláčnou a naopak, stáva sa dehydratovanou. Syndóm dehydratovanej kože sa objavuje stále častejšie. Kým pred dvoma desaťročiami bol typický pre ženy vo veku medzi 50 a 60, v súčasnosti ním trpia takmer všetky vo veku 45 rokov a stále viac mladých ľudí. Najčastejšími príčinami sú napríklad nedostatok kožnej tukovej vrstvy, ale aj celková dehydratácia, nedostatok zdravých tukov a vitamínov v strave, kožné a iné ochorenia.

Ďalej prispievajú k nemu aj externé vplyvy ako chladné a veterné počasie, nadmerné opaľovanie sa, pobyt v klimatizovaných miestnostiach, nadmerná hygiena či nesprávne zvolená kozmetika a používanie nešetrných prípravkov s vysokým obsahom alkoholu, fajčenie, nedostatočný prísun tekutín, užívanie diuretík, syntetické materiály, nadmerná konzumácia odvodňujúcich potravín.
 

Dehydratácia býva často sprevádzaná suchosťou a precitlivenosťou. Pokožka zhrubne a sa stáva náchylnejšou na popraskanie. Suchá koža však prináša okrem nepríjemných pocitov, aj zvýšené riziko niektorých ochorení. Je to teda významný rizikový faktor aj zo zdravotného hľadiska. Postihnutému hrozí aktivizácia dovtedy latentných dermatóz, bakteriálne zápaly, plesňové ochorenia, vírusové infekcie a zároveň sa zvyšuje citlivosť a dráždivosť pokožky.

Ak chceme svojej pokožke pomôcť, musíme predovšetkým dodržiavať pitný režim. Voda vyživuje kožu, zvlhčuje ju zvnútra a pomáha odstraňovať odpadové látky bunkového metabolizmu. Koži dodáva vlhkosť aj strava s dostatkom ovocia a zeleniny. Zatiaľčo pitnej vody si môžete dopriať, koľko chcete, ináč to už je s hygienou a našou dennou rutinou.



Ak naša pokožka trpí extrémnou suchosťou, namiesto kúpania si radšej doprajme kratšiu sprchu. Dajte pozor i na teplotu vody, príliš teplá voda môže viac negatívne ovplyvniť prejavy suchosti. Pred ponorením do vane, pridajte do vody vhodné kozmetické výrobky, ktoré zabraňujú opätovné vysušovanie pokožy. Najlepšie je po kúpaní sa neutierať, len sa postaviť na uterák, a nechať vodu stiecť a telo oschnúť. Ešte vlhkú pokožku je hvodné natrieř krémom, olejom a iným vyživujúcim prípravkom, aby nedošlo k popraskaniu vrchnej vrstvy kože. Nemožno sa však natierať čímkoľvek, treba si zvoliť taký prípravok, ktorý obsahuje chýbajúce látky.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa