SPRÁVNY VÝBER SPF VÝROBKOV

Ako sa nestratiť pri výbere fotoprotektívnej kozmetiky?

Nie je ochrana ako ochrana, preto pri výbere svojho ochranného prípravku netreba sledovať len číselný údaj o SPF, ale aj na to, pred akým typom UV žiarenia nás daný výrobok reálne ochráni. Zopakujme si v krátkosti, aké typy UV žiarenia poznáme a prečo by sme mali dbať na dostatočnú ochranu pred ich vplyvom:

1. UVA, ktoré má najdlhšiu vlnovú dĺžku, neprehrieva, ale preniká hlbšie do buniek a spôsobuje okamžité spálenie a sčervenanie ľudskej kože. Môže za jej predčasné starnutie, nadmerné vysúšanie, vyvoláva včasnú kožnú pigmentáciu a je hlavnou príčinou vzniku rakoviny kože.

2. UVB, ktoré má najvýraznejšie biologické účinky. Pomáha telu vytvárať vitamín D, ale na druhej strane spôsobuje erytém, t.j. mierne začervenanie kože, sčervenanie až spálenie, úpal, priamo poškodzuje DNA a podporuje vznik niektorých typov rakoviny kože. Žiarenie môže dokonca poškodiť ochranné vrstvy oka ako je rohovka.

3. UVC žiarenie, ktoré je pohlcované v ozónovej vrstve a zaniká v stratosfére. Na Zem nedopadá, avšak vplyvom freónov, výfukových plynov a iných exhalátov sa ozónová vrstva narušuje a tým UVC lúče prechádzajú a prenikajú do ľudskej kože, čoho dôsledkom môže byť genomutácia a vznik rakovinotvorných buniek.
 
Chemické UV filtre prenikajú pokožkou a premieňajú UV žiarenie na infračervené žiarenie, teda na teplo. Zapracúvajú sa do rôznych textúr, čiže ich nájdeme v ochranných mliečkach až po olej. Nezanechávajú povlak na pokožke. Najviac využívané filtre sú Oxybenzone, Octylcrylene, Avobenzone, Octinoxate, Octisalate či Homosalate a diskutabilnejší je tiež ich prienik do kože, narušenie endokrinného systému, fotonestabilita a v neposlednom rade vyššie riziko vzniku alergickej reakcie.

Na druhej strane, fotoprotektívna prírodná kozmetika je založená na minerálnych filtroch z prírodných pigmentov. Anorganické UV filtre, ako je oxid zinočnatý (ZnO), oxid titaničitý (TiO 2 ) alebo menej používaný oxid horečnatý (MgO) odrážajú a/alebo absorbujú slnečné žiarenie. Mikrokryštály filtra po rozotrení vytvoria na koži súvislú vrstvu, ktorá funguje ako zrkadlo - odrazí dopadajúce lúče a zabráni preniknutiu nebezpečného UV žiarenia do kože. Z tohto vyplýva, že prípravky s ich obsahom sú bežne hustejšie, vďaka čomu sa mierne ťažšie rozotierajú a zanechávajú povlak na pokožke. Je to však zámerne!
 

V poslednom období sa otázka správneho výberu ochranných prípravkov stála veľmi dôležitou. Fakt, že chemické - čiže syntetické UV filtre prenikajú pokožkou, nezostáva bez následkov. V USA v roku 2009 volali zodpovedné úrady na poplach po zistení, že viac ako 97% Američanov je zaťažených chemickým filtrom Oxybenzone. Chemikália je medzi iným zodpovedná aj za nedostatočne vyvinuté novorodeniatka.

U mnohých bol dokázaný ich hormonálny vplyv a aj to, že sa nachádzajú v materskom mlieku. Dnes sa už píše nová dekáda. Čo sa týka fyzikálnych filtrov, tiež sa musíme začítať do zloženia, aby sme sa presvedčili, či výrobok neobsahuje tieto filtre v nano forme. Tie síce poskytnú ochranu bez vytvorenia bieleho povlaku, avšak práve kvôli ich miniatúrnym čiastočkám môžu preniknúť do organizmu aj pôsobiť karcinogénne pri nadýchnutí.

Zachráň planétu!

Ďalšou otázkou, ktorú by sme si mali pri výbere fotoprotektívnej kozmetiky položiť, je jej dopad na životné prostredie. Podľa štatistík sa predpokladá, že každoročne sa vmyje do oceánov až !14 000 ton! opaľovacích prípravkov a !82 000 ton! chemikálií z výrobkov osobnej starostlivosti. Tieto čísla, znečistenie a rapídne otepľovanie vôd majú spoločne za následok, že približne 80% koralov vymizlo za posledných 50 rokov len v Karibskej oblasti. Za túto kontamináciu môžeme totiž práve my, ľudia, ale dokážeme tieto krehké ekosystémy tiež chrániť, tak prečo im ubližovať? Ak sa pred osviežujúcim letným kúpaním natrieš výrobkom s obsahom blokátoru menom Oxybenzón, rovnako ako koraly, aj ďalšie živočíchy a vodné organizmy „pohlcujú“ túto škodlivinu.

V dôsledku obsahu nanočastíc môžu tieto látky narušiť reprodukčné a rastové cykly koralov, čo nakoniec vedie k ich vybieleniu a následnej smrti. Havaj a Palau už hlásajú veľké stop pre škodlivé kozmetické výrobky. 1. mája 2018 zákonodarcovia súostrovia Havaj schválili zákon zakazujúci predaj opaľovacích krémov obsahujúcich Oxybenzón a Oktinoxát.

Havaj sa tak stal prvým štátom, ktorý prijal takéto opatrenia s účinnosťou od 1. januára 2021. 1. novembra 2018 ohlásil ostrov Palau tiež možný zákaz predaja alebo používania opaľovacích krémov obsahujúcich chemikálie škodlivé pre koralové útesy. Palau je totiž nedotknuté súostrovie známe aj vďaka jednej z najväčších morských rezervácií na planéte. Že Ti tieto destinácie nič nehovoria? Nemusíme cestovať tak ďaleko, aj na Slovensku sa predsa kúpeme vo voľnej prírode. Hoci téma znečisťovania vodných tokov vplyvom kozmetických prípravkov u nás ešte nie je taká horúca, je len na nás, ako dlho to tak ostane!



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:


- Update About the Effects of the Sunscreen Ingredients Oxybenzone and Octinoxate on Humans and the Environment

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa