ATOPICKÁ DERMATITÍDA

ATOPICKÁ DERMATITÍDA – ČO TO JE?


Atopický ekzém (atopická dermatitída) patrí k najčastejším neinfekčným chorobám kože. Jeho symptómy sú veľmi nepríjemné a v značnej miere vplývajú na komfortné prežívanie postihnutého jedinca. Vyskytuje sa u 2-3% dospelej populácie, objavuje sa však už v detskom veku. Samotný názov sa odvíja od gréckeho atopos – atypický, zvláštny, cudzí. Značí, že tento kožný problém prebieha výnimočným spôsobom.

Atopický ekzém predstavuje dlhodobý problém. Ide o zdravotný problém, ktorého nie je vôbec jednoduché sa zbaviť. Vďaka tomu, že však prebieha „inak“, atopický ekzém, resp. jeho prejavy je často možné držať pod kontrolou. Ide totiž v podstate o chronický zápal kože, ktorý sa môže prejavovať na rôznych častiach tela v rôznej intenzite. K najčastejšie postihnutým miestam patria krk, tvár, lakte, kolená, ramená a šija. Množstvo pacientov však trápia aj suché zápalové ložiská vo vlasovej pokožke či na dlaniach.

Ochorenie je čiastočne dedičné a prejaví sa spravidla najneskôr do šiesteho roku života. Existujú ale aj ďalšie faktory, ktoré jeho rozvoj ovplyvňujú:

- Bariérová dysfunkcia – poškodenie ochrannej bariéry kože. Vďaka narušeniu obranyschopnosti dokážu dráždivé podnety preniknúť hlbšie do kože, kde môžu spôsobiť vnútorné zápaly, nadmernú stratu vlahy a v konečnom dôsledku aj dermatitídu.
- Vrodené poruchy imunity – absencia prospešných mikroorganizmov. Zdravý človek má kožu pokrytú množstvom mikroorganizmov, ak sa však ich počet pri narodení javí ako výrazne nižší, môže sa u jedinca rozvinúť atopický ekzém.
- Baktéria Staphylococcus auereus – zlatý stafylokok. V prípade, že je pokožka porušená a náchylnejšia na vznik cudzích baktérií, riziko napadnutia zlatým stafylokokom je viac než reálne. V prípadoch dospelých pacientov bola prítomnosť tejto baktérie zistená až u 90% chorých.
 

AKO VYZERÁ ATOPICKÝ EKZÉM


Koža postihnutého je jednoducho povedané nadmerne suchá. Je to spôsobené čiastočne odlišnou funkciou mazových žliaz, ale aj nedostatočnou činnosťou potných žliaz a nižšou schopnosťou viazať vodu vo vnútorných vrstvách kože. Suchosť pokožky zapríčiňuje nadmerné svrbenie, ktoré patrí k jedným z najnepríjemnejších prejavov samotného ochorenia. Podnecuje škriabanie a podporuje tak vznik väčších či menších otvorených rán a nechránených zápalových ložísk na koži. Koža je tak zároveň náchylnejšia aj na rozvinutie ďalších vírusových ochorení či osídlenie bakteriálnymi alebo hubovitými infekciami.
 

V rôznych formách môže mať ochorenie rôzne podoby:

- kojenecká forma - začína v 2 – 6 mesiaci života, prejavuje sa začervenanými svrbiacimi zhrubnutými ložiskami, červenými pupienkami až pľuzgierikmi so šupinami, alebo mokvaním na lícach pred ušnicami, brade, ale môže sa rozšíriť na trup, končatiny, celú hlavu. Vďaka svrbeniu dieťa zle spí a je nepokojné.
- detská forma - táto forma sa vyskytuje od 3 – 10 rokov veku dieťaťa. Ekzém sa postupne presúva z tváre do veľkých ohybov končatín - lakťových a podkolenných jamiek. Na zápästí začínajú byť jemné známky zhrubnutia a popraskania kože. Svrbením a škriabaním dochádza ku vzniku nových kožných prejavov.
- dospelá forma - v dospelosti je atopický ekzém v remisii, suchá pokožka pretrváva po celý život. U 10 % pacientov však môže atopická dermatitída začať až v dospelosti. Miesta postihnutej kože sú rovnaké ako pri detskej forme, ale najviac býva postihnutá časť tváre a krku.

​STAROSTLIVOSŤ O ATOPICKÚ POKOŽKU A LIEČBA ATOPICKÉHO EKZÉMU

Pri akútnom vzplanutí prejavov ekzému je možné okrem vysoko hydratačných až doslova premasťujúcich krémov či mastí obrátiť sa aj na kortikoidy, tie však neslúžia ako náhrada premasťovania, preto sa „balzamovaniu“ určite nevyhnete. Lekár môže odporučiť aj množstvo ďalších liečiv a medicínskych postupov, základom komplexnej starostlivosti a prípadnej liečby v najhorších obdobiach je však domáca starostlivosť, ktorá by za žiadnych okolností nemala byť zanedbaná.

Okrem kozmetickej starostlivosti je neodmysliteľnou súčasťou života atopika aj správne zvolená strava, oblečenie, materiál posteľného prádla či prací prostriedok. Atopickú pokožku totiž rovnako ako nepríjemné syntetické materiály a zjavne iritujúce vplyvy podnecujú tiež faktory, ktoré si na prvý pohľad nemusíme uvedomovať. Koža ako vonkajší obal celého organizmu prichádza denne do styku s tisícmi podnetov – vonkajších i vnútorných. V záujme udržania atopického ekzému pod kontrolou preto chorí často siahajú napríklad po diéte vedúcej k eliminácii zápalových procesov. Strava bohatá na omega mastné kyseliny, čerstvú zeleninu a zdravé tuky je ideálnou voľbou aj pre alergikov. Rovnako vhodné je tiež zvážiť výber nielen ekologického, ale predovšetkým takého pracieho prostriedku, ktorý je vyrobený zo šetrných zložiek a pokožku tak nedráždi. Vhodné sú aj pracie gély a prášky určené pre citlivú detskú pokožku.

KOZMETIKA PRE ATOPICKÚ POKOŽKU


Kozmetická starostlivosť, ako sme už spomínali, spočíva predovšetkým v premasťovaní a upokojovaní zápalových prejavov. Na to sú výborné predovšetkým prírodné maste, balzamy či krémy s obsahom rastlinných výťažkov alebo ak kozmetika s prídavkom CBD ako aktívnej látky. Vyhnúť by ste sa mali parfumovaným krémom, syntetickým farbivám, parabénom, silikónom, sulfátom a ďalším ingredienciám, ktoré môžu pokožku z dlhodobého hľadiska dráždiť či vysušovať. V prípade pridružených alergií pozorne čítajte zloženie kozmetických prípravkov, nakoľko nie každý bylinka môže byť pre vás v súvislosti s alergiami vhodná.
Kúpeľ alebo sprchovanie by malo byť krátke, dlhší pobyt vo vode by mohol paradoxne pokožku ešte viac vysušiť. Nasledovať má pozorné a dôkladné premastenie suchých oblastí. Zvoľte čistiace i emolientné prípravky, ktoré rešpektujú prirodzenú kožnú bariéru a neoslabujú ochranný hydrolipidický film kože.

DOBRE VEDIEŤ

V prípade najvyššej pohotovosti vás môže zachrániť:

- Antihistaminiká - Pre okamžitú úľavu od svrbenia sú veľmi účinné antihistaminiká, či už vo forme lokálnych mastí alebo kvapiek či tabliet na perorálne užívanie.

- Hydratácia - Vysušená pokožka je oveľa náchylnejšia k ekzematickým prejavom, a tak je vhodné ju pravidelne hydratovať. Ideálne dvakrát denne, preto používajte napríklad telový balzam pre Podraždenú pokožki, ktorý navyše uľavuje od svrbenia. Ak by došlo k zhoršeniu ekzému pretierajte pokožku častejšie. Pokojne aj 10x denne.

- Pozor na suchý vzduch! - Aj ten totiž môže pokožku vysušiť. Pamätajte teda na to, že pre atopikov sú úplne nežiaduce prekúrené miestnosti. Udržujte preto najmä v spálni chladnejšiu teplotu a kúpte si zvlhčovač vzduchu. Pravidelne vetrajte. Na spanie udržujte teplotu medzi 16 a 18 °C.

- Oblečenie - Vyvarujte sa syntetických a tiež farbených materiálov. Pri výbere nového oblečenia radšej siahnite po bielych kúskoch z prirodzene priedušných tkanín, ako je napríklad bavlna či ľan. Nový odev vždy najprv vyperte, poriadne vymáchajte a odstráňte všetky etikety z vnútornej strany.

- Neškrabať! - Napriek tomu, že je ekzém vysoko svrbivý, je dôležité ho neškrabať. Dojčatám a malým deťom, ktorým možno len ťažko vysvetliť, že sa nemôžu poškrabkať, je vhodné nasadzovať bavlnené rukavice alebo zašiť rukávy. Na svrbivé miesta môžete priložiť aj chladivý obklad alebo natrieť vychladeným krémom z chladničky.

- Umývanie - Skôr než dlhé kúpele, odporúčame atopikom krátke sprchy vlažnou vodou za použitia napríklad špeciálneho sprchového oleja Eucerin, ktorý spoľahlivo chráni pokožku pred vysušením. Ak už zvolíte vaňu, potom by kúpeľ mal obsahovať zložky, ktoré sú blahodarné pre kožu s atopickým ekzémom. Pokožku vysušujte iba prikladaním uteráka, nedrhnite ju. Hydratačný prostriedok (emoliens) nanášajte čo najskôr po kúpeli. Len tak je pokožka ešte dostatočne vlhká, aby si zachovala dostatok hydratácie.

- Vyhnite sa spúšťačom - Organizmus každého z nás je iný, a tak sú rôzne aj spúšťače ekzematických prejavov. Medzi tie najčastejšie patria: stres, mydlá, kozmetické prípravky s parfumáciou, aviváže a pracie prostriedky, saponáty, dráždivé, zvyčajne syntetické, materiály, prekúrené miestnosti, smog, často tiež ekzém súvisí s alergiou na prach a roztoče.
 
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa