KYSELINA HYALURÓNOVÁ

KYSELINA HYALURÓNOVÁ - ČO TO VLASTNE JE?

Kyselina hyalurónová /grec. hyalos: sklo/ je priehľadná látka, ktorá sa pýši výnimočnou schopnosťou viazať vlhkosť. Podobne ako kolagén, aj kyselina hyalurónová sa nachádza v každom tkanive tela a v častiach, ktoré bez vlhkosti nezaobídu. Z celkového množstva 15g asi polovicu obsahuje práve dermis, čiže zamša. Táto kyselina vzniká vo fibroblastoch pomocou enzýmov priamo vo vnútri našich buniek a cez bunkovú membránu sa postupne pretláča do medzibunkového priestoru.


AKÁ JE ÚLOHA KYSELINY HYALURÓNOVEJ

Z chemického hľadiska ide o polymérnu molekulu menom glykosaminoglykán /GAG/, teda látku tvorenú opakujúcim sa reťazcom zloženého z jednoduchých cukrov, kyseliny glukurónovej a N-acetylglukosamínu. 

Deriváty tejto kyseliny, t.j. hyalurónany, tvoria v zamši extracelulárny matrix. Avšak nielen vypĺňa tento priestor, ale viaže vodu a v nej rozpustné minerálne soli, krvné bielkoviny a glukózu. Preukázalo sa tiež, že sodná soľ /Sodium Hyaluronate/ sa prirodzene nachádza aj v rohovine a významne sa podieľa na jej schopnosti viazať vodu.
 
Po fibroblastoch je kyselina hyalurónová druhou zložkou zamše, na ktorú sa sústreďuje moderná kozmetológia, a to z dôvodu, že vo svojej polymérnej sieti je schopná zadržať až tisícnásobné množstvo vody, ako je jej vlastná hmotnosť. Spolu s kolagénom tieto deriváty pôsobia ako špongia, čím zabezpečujú hydratáciu, napätie a mäkkosť kože, čiže turgor. Pre dobrý stav turgoru je potrebné, aby v zamši bolo viazaných až 70% vody. Hyalurónany tiež stmeľujú vrstvy spojivového tkaniva, zabraňujú cudzorodým látkam a baktériám prienik cez tkanivo, regulujú transport živín a rozpadových látok.
 


PREČO JE POTREBNÉ KYSELINU HYALURÓNOVÚ DOPĹŇAŤ ZVONKU A AKO NA TO SKUTOČNE EFEKTÍVNE

Životnosť kyseliny hyalurónovej a jej derivátov v organizme je však krátka. Polčas rozpadu predstavuje cca 2 až 5 minút v krvi, približne 12 hodín v koži a 1 až 3 týždne v chrupavke. Takmer 2/3 množstva derivátov, ktoré naše telo produkuje, sú teda v organizme spotrebované skoro okamžite. Problémom je, že schopnosť organizmu vyrobiť si akúkoľvek ochrannú látku vekom klesá. V tele človeka v zrelom veku sa produkuje už iba polovica tohto množstva, ktoré sa denne i spotrebuje. Nepriateľom hyalurónanov je enzým hyaluronidáza, ktorý štiepi deriváty na menšie fragmenty. 

Tým sa znižuje väzba vody v zamši, zvyšuje šírenie bakteriálnych infekcií a tiež riziko rastu nádorov. Paradoxom je, že čím vekom tvorba hyalurónanov klesá, množstvo štiepneho enzýmu vzrastá. Produkciu tohto nežiaduceho enzýmu podporujú práve určité baktérie ako sú streptokoky a stafylokoky. Na druhej strane, aktivitu hyaluroidázy spomaľujú bioflavonidy v potrave a kozmetických výrobkoch. Z potravín je prospešné konzumovať čierne a červené ríbezle, šípky, čučoriedky a brusnice, slivky, maliny, višne a červené hrozno, citrusové plody, červenú papriku alebo cibuľu. V kozmetike sa používajú bioflavinové komplexy rastlín ako napr. extrakt z hroznových jadierok a šupiek červených odrôd.

Kyselina hyalurónová sa v minulosti získavala zo zvieracích tkanív ako napríklad z kohútich hrebeňov, hovädzieho dobytka, ale i žraločej kože či očí tuniakov. V dnešnej dobe sa získava humánnym spôsobom biotechnologickou fermentáciu nepatogénneho kmeňa baktérie Streptococcus sp a Escherichia coli. V korektívnej dermatológii sa využíva na formovanie obrysu a zväčšenie pier, vyplnenie vrások a línií. Kedže je prirodzenou súčasťou nosného sekrétu, aplikuje sa do nosných sprejov vo forme hyaluronátu sodného na prevlhčenie sliznice. Pomáha aj pri liečbe suchých očí, pri hojení rán, jaziev a opuchov.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Perspectives in the selection of hyaluronic acid fillers for facial wrinkles and aging skin
- Hyaluronic Acid: Definition, Benefits, and the Best Serums
- Hyaluronic acid applications in ophthalmology, rheumatology, and dermatology

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa