O BEZOBALOVOM PREDAJI

O BEZOBALOVOM PREDAJI

Pokiaľ nakupujete v bežných obchodoch či supermarketoch, určite poznáte to nekonečné vybaľovanie nakúpených produktov, či už sa jedná o potraviny, kozmetiku, drogériu, alebo čokoľvek iné. Smetné koše a nádoby na separovaný odpad raz dva zaplníte a to ste ešte ani nič nespotrebovali. Viaceré druhy tovarov sú z pohľadu mnohých ľudí  nezmyselne balené do najrôznejších fólií či iných typov obalov nad rámec ich nevyhnutnosti. Naším obľúbeným príkladom je obyčajná šalátová uhorka. O čo je šalátová uhorka obalená v plastovej fólii lepšia od tej, ktorú kúpime bez obalu, alebo vypestujeme vo vlastnej záhrade?

Existuje lepšia alternatíva

Z pohľadu legislatívy ako aj všeobecne platných nariadení sú mnohí výrobcovia povinní produkty baliť, aj keď by tak možno radi nerobili. Zákony, normy a predpisy tiež častokrát predstavujú zložitú sieť, z ktorej vymotať sa môže byť zdanlivo nemožné. Neodsudzujme preto výrobcov a predajcov, pokiaľ nemáme bližšie informácie o konkrétnych prípadoch. Našťastie však dnes už existujú mnohé alternatívy, ako povedať pre nás nezmyselným obalom "nie".

Bezobalové obchodíky sa v poslednom období čoraz viac objavujú aj v menších mestách a my tak máme možnosť nakúpiť základné potraviny, kozmetiku, drogériu a mnohé ďalšie produkty či pomôcky do domácnosti v nami zvolenom množstve a obale alebo aj celkom bez obalu. Do týchto obchodíkov si môžeme priniesť vlastnú nádobu (ktorá by však mala byť poriadne vyčistená od akýchkoľvek zvyškov produktov, ktoré v nej boli predtým uchovávané) a odniesť si v nej vybraný produkt v množstve, ktoré nám vyhovuje. Čistota nádobky nie je nevyhnutná len v prípade potravín, ale tiež kozmetické produkty a drogériu by sme mali naberať do starostlivo vyčistených nádob, aby sme tak predišli ich prípadnému znehodnoteniu vplyvom mikroorganizmov.
 

Výhody bezobalového predaja

Výhodou bezobalového predaja nie je len skutočnosť, že nakupujeme bez obalu a netvoríme tak zbytočný odpad. Úžasný je aj samotný fakt, že máme možnosť vybrať si vlastný obal produktu. Nekupujme uhorky v plaste, šošovicu v plaste, cestoviny v plaste. Aj mnohé koreniny si už dokážeme odvážiť a odniesť priamo vo svojich koreničkách. Tuhé mydlá sú predsa dostatočne odolné na to, aby prežili cestu domov aj bez tvrdých syntetických obalov. Ak nám nevyhovuje, že v obchodoch nakúpime aviváž len v plastovom obale a aj to obvykle v objeme od jedného litra a viac, kto povedal, že v bezobalovom obchodíku si nemôžeme aviváž načapovať do vlastnej sklenej nádobky? Alebo si vybrať predsa len praktickú plastovú nádobku, ale v menšom objeme?
 

Bezobalový predaj je ideálnym pomocníkom aj v prípade, že sa o kúpe produktu ešte len rozhodujeme. Nedokážeme dopredu odhadnúť, či nám produkt sadne a budeme s ním spokojní, prečo by sme preto mali platiť za plné balenie? Načapujme si do vlastného obalu len zlomok z bežne predajného objemu daného produktu a vyskúšajme si ho na vlastnej koži. Následne, ak sme spokojní, vráťme sa s vačšou nádobou a urobme si zásoby.

Nakupovanie sypaných a čapovaných produktov prospeje tiež našej peňaženke. Neplatíme za krásny obal a značku, len za samotný produkt, preto je cena spravidla porovnateľne nižšia ako v prípade klasických balených produktov.

 

Vďaka nákupu v bezobalovom obchode teda šetríme životné prostredie, našu peňaženku, ako aj zahltený priestor v špajzi, kúpeľni či práčovni. Že vám bezobalový predaj stále nič nehovorí? Skúste sa rozhliadnuť vo svojom okolí, kde takýto obchodík určite nájdete. Navštívte ho, poobzerajte sa, pýtajte sa a nechajte sa inšpirovať. Buďte bez obáv, ak takýto obchodík nájdete aj náhodou a neprinesiete si so sebou vlastnú nádobku, ochotní predajcovia vám veľmi radi predstavia a ponúknu aj iné alternatívy obalov.

 

 
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa