NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE - ZLÚČENINY HLINÍKA

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOZMETIKE - ZLÚČENINY HLINÍKA

Hliník a jeho zlúčeniny sú veľmi častými zložkami kozmetických produktov, predovšetkým antiperspirantov. Pozor, dezodoranty a antiperspiranty nie sú to isté. Základný rozdiel je v tom, ako tieto produkty fungujú a potenciálne ovplyvňujú zdravie, ako i bežné a úplne prirodzené procesy ľudského tela.

PREČO SA HLINÍKOVÉ ZLÚČENINY POUŽÍVAJÚ

Dezodorant umožňuje uvoľnenie potu, ale neutralizuje zápach potu antiseptickými látkami, ktoré zabíjajú baktérie spôsobujúce zápach. Antiperspiranty upchávajú, uzatvárajú alebo blokujú póry výkonnými chemickými zlúčeninami, akými sú soli hliníka, takže sa nemôže uvoľniť pot. Dezodoranty sú teda vhodnejšie, lebo antiperspiranty bránia telu vykonávať prirodzenú funkciu, čím je uvoľňovanie potu a vylučovanie toxínov z tela, a aktívnymi látkami, pomocou ktorých dosahujú tento výsledok sú hliníkové zlúčeniny, hlavne aluminum zirconium a aluminum chlorohydrate.

AKO HLINÍKOVÉ SOLI PÔSOBIA NA ZDRAVIE

Hliníkové soli blokujú póry, ktoré vylučujú pot. Hliník sa z tela nevylučuje; hromadí sa v mozgu a je už dlhé roky spájaný s Alzheimerovou chorobou, keďže v mozgu pacientov s touto chorobou bolo nájdené zvýšené množstvo tohoto kovu. Hliník, rovnako ako iné ťažké kovy, môže narúšať schopnosť estrogénnych receptorov správne spracovať tento hormón, preto je podozrivý i z toho, že spôsobuje rakovinu spolu s druhou nebezpečnou látkou, ktorá sa môže nachádzať tak v antiperspirantoch ako aj dezodorantoch, parabénmi.
Ako štúdie z roku 1960 naznačili, úroveň hliníka je vyššia v mozgoch ľudí s Alzheimerovou chorobou. Následný výskum predpokladal, že hliník a parabény by pri aplikácii na pokožku v podpazuší mohli byť absorbované do tela spôsobujúc estrogénny efekt, ktorý podporuje rast buniek rakoviny prsníka. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už v roku 1993 uznala, že existuje prepojenie medzi nahromadením hliníka v tele a vznikom Alzheimerovej choroby, ďalšia organizácia (The Agency for Toxic Substances and Disease Registry) zistila, že hliník môže pri jeho veľkej koncentrácii viesť k vzniku problémov dýchacieho ústrojenstva a nervového systému.
 

AKO ROZOZNAŤ KOZMETIKU BEZ HLINÍKOVÝCH SOLÍ

Mnoho ľudí začína preferovať prírodné dezodoranty, ktoré nebezpečné hliníkové zlúčeniny neobsahujú. Baktérie na pokožke, nie pot sám o sebe, vytvárajú pach. Prírodné dezodoranty nezabraňujú telu potiť sa, a predsa nebudete páchnuť po ich používaní. Najznámejšími prírodnými dezodorantmi sú asi pevné kryštálové dezodoranty s obsahom minerálnych solí kamenca. Okrem nich sa v dezodorantoch používajú ílové minerály, akými sú kaolín alebo bentonit a prírodné prášky, ako sú kukuričný škrob alebo maranta, ktoré pohlcujú vlhkosť. Adstringenty (adstringentný – zužujúci, sťahujúci), ku ktorým patria hrab, šalvia, alkohol a iné, pracujú zas na báze odparenia vlhkosti na pokožke a zúžení pórov. Zvyčajne sa používajú v kombinácii s esenciálnymi olejmi, ktoré majú antibakteriálne vlastnosti.
 

HLINÍKOVÉ SOLI A PRÍRODNÁ KOZMETIKA

V prírodných dezodorantoch hliníkové soli teda nenájdete. Najznámejšími prísadami v dezodorantoch sú minerálne soli. Minerálne soli vytvoria na pokožke dočasnú vrstvu zabraňujúcu rastu týchto kožných baktérií, ktorých “proces trávenia” vytvára zápach. Obmedzia bielkoviny v pote a baktérie sa nemajú na čom uživiť alebo inými slovami, naďalej sa budete potiť, ale baktérie nebudú mať čo zjesť. V prírode prirodzene vyskytujúce sa minerálne soli sa používajú v kryštálových dezodorantoch, ktorých obľúbenosť siaha až do ďalekej minulosti Egypta a Ázie. Esenciálne oleje nie sú cenené iba pre svoju vôňu – mnohé z nich majú i antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti zápachu skôr než začne. Hamamel virgínsky je známy pre svoje upokojujúce vlastnosti. Výťažok z kôry aj listov kríkov hamamelu je široko používaný v kozmetike, dermatológii i medicíne. Má sťahujúce (adstringentné) a protizápalové účinky. Má príjemnú vôňu a tonizujúce vlastnosti.


V dezodorantoch zmenšuje póry a spôsobuje odparenie potu. Vhodný je pri zápalových kožných ochoreniach, ekzémoch, krvácajúcich hemoroidoch, predchádza vypadávaniu vlasov. Vnútorne sa používa pri hnačkových ochoreniach a pri kapilárnom krvácaní zo slizníc.  Jedlá sóda  reaguje s molekulami pachu tak, že pri stretnutí ho neutralizuje. Jedlá sóda rieši zápach a vlhkosť. Nebráni potu v úniku zo žliaz. Nasiakne všetok prebytočný pot, takže má vaše podpazušie pocit sucha. Nakoniec je tu chmeľ,  pretože bojuje proti nepríjemnému pivnému zápachu. Robí to tým, že zastaví rast baktérií a tým šírenie zápachu v pive, ale ukázalo sa, že to isté môže urobiť pre vaše podpazušie. Pri použití ako dezodorant, extrakt chmeľu slúži ako antimikrobiálna prísada, takže baktérie v podpazuší nedostanú príležitosť interakcie s potom.

 

Zdroje:
http://www.bocianiehniezdo.sk/content/30-najhorsich-chemikalii-v-nasej-kozmetike/
http://www.harm.sk/?art=aktualdetail.php&clanokid=647&id=32
http://www.bocianiehniezdo.sk/content/antiperspirant-alebo-dezodorant/
https://mannamydla.sk/odhalime-najstrazenejsie-tajomstva-kozmetickeho-priemyslu-XI-cast
http://plnielanu.zoznam.sk/c/2071/antiperspiranty-a-deodoranty-pouzivame-kazdy-den-ktorym-ich-zlozkam-sa-radsej-vyhnut
 
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa