PRAVDA O ALERGÉNOCH

Pravda o alergénoch v kozmetických výrobkoch

V posledných rokoch sa s alergiami akoby roztrhlo vrece. Medzi najčastejšie alergie určite patria alergie na prach, peľ, trávy, z potravinových zas med, orechy, vajcia. Čoraz viac sa stretávame aj s laktózovou či histamínovou intoleranciou a alergiou na lepok. Ľudia trpiaci alergiami sú preto nútení podrobne študovať zloženie výrobkov, najmä potravinárskych. Nikto z nás by však nemal zabúdať ani na alergény či iné dráždivé látky v kozmetike.

Niektoré alergény sú nám známe...

Pokiaľ trpíte potravinovou alergiou, je veľmi pravdepodobné, že vám "váš" alergén nebude robiť dobre ani ako súčasť kozmetických produktov. Tohto faktu ste si samozrejme vedomí, viete, čomu sa musíte vyhnúťa preto prirodzene venujete zvláštnu pozornosť zloženiu na fľaštičkách šampónov, sprchovacích gélov či telových krémov. Ale čo my ostatní?

... a niektoré nie
Nám neostáva nič iné ako samoštúdium. :) V snahe vyhnúť sa dráždivým látkam pátrame po informáciách na internete (je to predsa najdostupnejší a najobsiahlejší zdroj) a zisťujeme, čo všetko dokáže našej pokožke uškodiť. Už vieme, že sa máme vyhýbať dráždivým chemickým látkam, ktoré sú bežnou súčasťou komerčných produktov. Nekupujeme preto produkty s obsahom sulfátov, silikónov, parabénov, ropných derivátov, syntetických farbív, syntetickej parfumácie, a tak ďalej... Niektorí sa domnievame, že kozmetika bez obsahu spomínaných látok musí byť automaticky bez alergénov a v snahe vyhnúť sa im a ochrániť svoje zdravie sme kompletne prešli na prírodné produkty. Nič lepšie sme ani nemohli urobiť! Čo ak vám však povieme, že prírodná kozmetika tiež môže obsahovaťlátky vyvolávajúce kontaktnú či akútnu alergiu?
 

Čím viac prírody, tým viac alergénov?

Alergény vždy boli, sú a budú - či chceme alebo nie - úplne prirodzenou súčasťou prírody. Prírodná a organická kozmetika obsahuje vysoký podiel práve prírodných surovín, preto je úplne samozrejmé, že v nej nájdeme suroviny či aktívne látky, ktoré zvyšujú možnosť prejavu alergie. Či je ich veľa? Samozrejme áno, väčšinou sa ich však netreba obávať. Najčastejšie ide o zložky obsiahnuté v esenciálnych olejoch, t. j. v siliciach. Určite ste v zložení svojich obľúbených prírodných produktov našli látky ako Citral, Limonene, Linalool, Geraniol, Citronellol, Eugenol, ale i mnohé ďalšie, ktorých názvy znejú síce chemicky, zložito a neprirodzene, v skutočnosti sa ale jedná o vonné látky prirodzene sa vyskytujúce v rastlinách.
 

Práve v tých rastlinách a rastlinných ingredienciách, ktoré nám pomáhajú bojovať s nepríjemnými prejavmi na našej viac či menej citlivej pokožke. Pomáhajú nám upokojiť podráždenie, hydratujú, zvláčňujú, napomáhajú hojeniu rán a dokonca podporujú elasticitu pleti, zjemňujú vrásky a vyhladzujú našu pleť! Sú to priam zázračné suroviny, ktorým vďačíme za výborný stav našej pleti a mnohokrát aj za jej zdravie. Rozhodne sa ich teda netreba báť. Podľa právnych predpisov je výrobca alebo distribútor kozmetických výrobkov povinný tieto vonné látky na obale výrobku uvádzať. Avšak dobrá a kvalitná prírodná kozmetika obsahuje veľmi malé percentuálne množstvo možných alergénov, ktoré alergiu alebo intoleranciu vyvolajú len v ojedinelých prípadoch. Ďalším nezanedbateľným faktorom je, že pri používaní prírodnej kozmetiky naše telo častokrát reaguje aj na iné podnety, ako sú momentálny zdravotný stav, liečba a požitie určitých liekov, kontraindikácie s inými produktmi, atď. Čiže sa môže stáť, že sa alergia prejaví raz a nikdy viac, ale i naopak, že výrobok používate roky rokúce a zrazu nesadne.

Vyhľadávajte vhodné kozmetické produkty!

Našli ste kozmetiku obsahujúcu v zložení niektoré spomínané vonné látky? Je to úplne bežné a môžete mať istotu, že aspoň obsahuje zložky prírodného pôvodu. Nepísaným pravidlom je, že komerčné výrobky a hlavne tie cielene navrhnuté na citlivú pokožku, obsahujú syntetické vône, aby nalákali ľudí. Avšak keď si prečítate zloženie plné dráždivých tenzidov, ropy, toxických a karcinogénnych konzervačných látok a ďalších lahôdok...svoju pokožku neoklamete. Dlhodobo určite nie. Preto si vyberte správne! Lebo používanie prírodnej kozmetiky je to najlepšie, čo dokážete pre svoju pokožku urobiť.

 

 
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa