ŽIHĽAVA

ŽIHĽAVA

Nenahraditeľná bylinka, na ktorú po nečakanom stretnutí určite nejaký čas nezabudnete. To je dobre známa žihľava, alebo ľudovo aj pŕhľava. Žihľava je nesmierne nenáročná, rastie v takmer všetkých nadmorských výškach, má rada teplejšie oblasti, ale uchytí sa aj v chlade, nie je náročná na pôdu, vodu ani akékoľvek ošetrovanie. Výborne sa jej darí vo voľnej prírode, kde v závislosti od druhu môže dorásť až do výšky 1,5m. Často sa s ňou stretávame na okraji lesov, na lúkach, pri potokoch, močariskách, v tieni budov, vyrastá aj z chodníkov a ako nevítanú návštevu ju poznajú i záhradkári, pre ktorých je burinou.

NEBEZPEČNÉ STRETNUTIE – PREČO ŽIHĽAVA PŔHLI?


Žihľava nepatrí zrovna k najobľúbenejším bylinkám a to kvôli tomu, že pri kontakte s pokožkou spôsobuje nepríjemné popŕhlenie. Ako je to ale možné? Celá rastlina žihľavy je totiž posiata drobnučkými chĺpkami. Ak sa jej lepšie prizriete, tieto je možné vidieť aj voľným okom. Chĺpky žihľavy obsahujú zmes troch chemikálií, ktoré pri kontakte s kožou spôsobujú podráždenie. Tieto chemikálie sú histamín, acetylcholín a serotonín. Ich kombinácia má na svedomí dráždenie, pálenie, svrbenie, neraz začervenanie. Pri citlivých jedincoch či alergikoch dokonca opuch alebo až šok. Preto nie je úplne vhodné zbierať žihľavu holými rukami. Hoci si poviete, že vás žihľava nepáli, váš organizmus môže situáciu vyhodnotiť inak.
 

ŽIHĽAVA AKO LIEČIVÁ BYLINA

V našich podmienkam poznáme dva druhy žihľavy – žihľavu dvojdomú a žihľavu malú. Obe z nich radíme medzi liečivé byliny. Líšia sa v zásade predovšetkým veľkosťou vzrastu. Ako sám názov napovedá, žihľava malá dorastá do menších rozmerov, približne okolo 50cm. Na druhej strane žihľava dvojdomá vie prerásť až do výšky 150cm.

Už v minulosti sa žihľava používala ako prostriedok proti jedom a páleniu. Paradoxne, starí liečitelia ju popŕhleným ľuďom kázali vypiť pŕhľavovú šťavu. A po pŕhlení nebude ani stopy. Žihľava je plná výživných látok, vďaka ktorým má blahodarné účinky na ľudské zdravie. V jej vnútri sa nachádzajú vitamíny C, B a provitamín A, ako aj minerály vápnik, horčík či železo. Taktiež obsahuje chlorofyl, kyselinu kremičitú, triesloviny, zlepšujúce imunitu a serotonín, čo je hormón, ktorý má v ľudskom tele dôležitú úlohu - zabezpečovať lepšiu náladu.

Dobre vedieť: Svoje využitie si žihľava našla aj pri tkaní – prišlo sa totiž na to, že tkaniny z nej sú odolnejšie ako tie z konope, konkuruje aj vlne, čo sa týka schopnosti hriatia a jemnosti zas bavlne.
 

LIEČIVÉ ÚČINKY ŽIHĽAVY

Vňaťou pŕhľavy podporíte látkovú premenu. Lieči močové cesty a kožné choroby. Ukázalo sa, že nápomocná je aj pri krvotvorbe a anémii. Už naše staré mamy ju uctievali ako liek proti reume, skutočne pôsobí nielen protizápalovo, ale aj protireumaticky. Žihľava pomôže unaveným ľuďom dostať sa opäť do formy, pretože organizmus posilní. Oplatí sa používať ju v klimaktériu a pri problémoch s ním spojenými, ale tiež pred pôrodom. Koreň pôsobí protizápalovo a pri ochoreniach prostaty sa odporúča užívať čaj z neho užívať dlhodobo.

Pôsobí protirakovinovo, pomáha pri ateroskleróze, je účinným antireumatikom, upravuje metabolizmus, upravuje krvný tlak, znižuje hladinu cukru v krvi – vhodná je pre cukrovkárov, pôsobí na kardiovaskulárny systém, zlepšuje funkciu pečene a žlčníka – pôsobí detoxikačne na organizmus, pomáha pri kašli, používa sa na podporu rastu vlasov a proti ich vypadávaniu.

Pri reume sa prikladá na boľavé kĺby, tak isto sa prikladá na boľavé miesta aj pri bolestiach krížov a zápaloch nervov na rukách a nohách, pričom na všetky tieto problémy si môžete pripraviť aj kúpeľ zo žihľavy, ale ponorení by ste mali byť len po výšku srdca.

ŽIHĽAVA V KOZMETIKE

Pri vypadávaní vlasov si odvarom zo žihľavy umývajte každý deň vlasy. Mladú žihľavu aj s korienkami zalejte 40% liehom a nechajte 14 dní macerovať, zlejte a pite ako tinktúru pri problémoch s pečeňou, žlčníkom, vredoch, nachladnutí, vhodná je aj na vonkajšie použitie na ekzémy, kurie oká a pleseň na nechtoch nôh. Žihľavu môžete vyskúšať na urýchlenie rastu vašich vlasov. V obchodoch nájdete rôzne žihľavové šampóny či kúry, no postačí vám aj odvar, ktorý získate z lístkov čerstvej alebo sušenej žihľavy.

Aj pitie žihľavového čaju údajne prospieva rastu vlasov, preto možno žihľavovú vlasovú kúru doplniť aj o popíjanie žihľavového čaju, ktorý vám pomôže aj pri nadmernom šedivení vlasov či problémoch s lupinami. Po takejto žihľavovej vlasovej kúre by vám vlasy mali rásť o niečo rýchlejšie a budú aj krásne lesklé. Šťava a obklady zo žihľavy sa veľmi osvedčili pri chronických problémoch kože, ako sú ekzémy, vredy a akné. Žihľava zmäkčuje pokožku, zvláčňuje ju a upokojuje.



Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- 6 Evidence-Based Benefits of Stinging Nettle
- Biologically active components and health benefits of nettle seed oil
- 101 uses for stinging nettles

 

 
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa