MÄTA PRIEPORNÁ

MÄTA PRIEPORNÁ

Vňať mäty priepornej obsahuje mentol, ktorý pôsobí na nervové zakončenia slizníc a kože a vyvoláva tak pocit chladu, osvieženia a upokojenia. Mnohí ľudia potvrdili jej okamžitý účinok najmä na bolestivé kŕče hladkého svalstva. Mäta sa preto používa na odstránenie kŕčov rôzneho pôvodu, pri náhlej nevoľnosti v okolí srdca, pri ochoreniach žlčníka a pečene, pri žlčníkových kameňoch a piesku, pri chronickom zápale pankreasu, pri menštruačných bolestiach. Povzbudzuje vylučovanie tráviacich žliaz a žlče. Účinne pomáha pri katare a kolikových bolestiach žalúdka a čriev, pri plynatosti a nadúvaní.

MÄTA A JEJ VLASTNOSTI A ÚČINKY

Vďaka nezvyčajnej výraznej aróme, ktorú spôsobuje mentol v listoch samotnej mäty, vám bylinka prinesie príjemné zotavenie a povzbudenie. Budete sa cítiť jednoducho lepšie. Výrazná vôňa listov spôsobuje chladivý vplyv na organizmus a tým odvádza z tela pocity tepla. Pritom je jedno a to isté, či si doprajete studený alebo horúci mätový čaj, malinovku alebo absolvujete masáž masážnym olejom s výťažkami mäty priepornej. V zásade platí, že mäta je schopná osviežiť a vzpružiť každé telo nielen zvonka, ale aj zvnútra a to v každom ročnom období, nie iba v tom letnom, kedy jej máme vo svojom okolí najviac.
 

Ako si vypestovať liečivú mätu

Ak si chcete začať pestovať svoju vlastnú bylinkovú záhradku, pokojne začnite práve s mätou, pretože jej pestovanie je úplne jednoduché. Mäta je rastlina, ktorá je známa aj tým, že rýchlo klíči. Všetky jej druhy (napríklad sladká mäta, mäta prieporná, pepermint, atď.) sa k tomu ešte aj rýchlo šíria, často sa stávajú invazívnou bylinou, ktorú je potrebné v záhrade „krotiť“. Preto je vhodné najprv vybrať miesto, kde bude mať rastlina dostatočný priestor na rýchle.
Ak nemáte k dispozícii záhradu, mätu môžete pestovať aj v kvetináči. Výhoda je v tom, že sa vám nebude nekontrolovateľne rozmnožovať. Je to rastlina odolná voči ľahkému mrazu, no pri silnejšom už horná časť rastliny odumiera. Hustá hľuzovitá koreňová sústava prezimuje a nové lístky vyklíčia zase na jar, preto sa netreba báť. Takýto cyklus prezimovania môže trvať až päť rokov.
Mäta potrebuje vlhkú pôdu, nie však premočenú. Pokiaľ ju pestujete v kvetináči, je nesmierne dôležité pravidelné zalievanie, obzvlášť v horúcich letných dňoch. To, že treba rastlinu poliať zistíme tak, že má suchý substrát. Preferuje úrodnú pôdu s pH približne 6 až 7 a tiež ocení ak jej sem tam do nej primiešame aj hnojivo, najmä ak z nej často zberáme lístky.

Kedy zbierať mätu

Listy mäty by sa mali zbierať v období od polovice do konca leta - od júla do septembra, avšak pozor, malo by sa tak robiť ešte pred samotným kvitnutím. Môžeme ich využiť čerstvé alebo sušené. Správny postup pri sušení je však nesmierne dôležitý. Nestratia sa tak všetky jej liečivé účinky. Šetrne sušenú mätu môžeme doma skladovať maximálne rok a vhod nám príde najmä v zimných mesiacoch.
 

Ako používať mätu

Určite každý z nás ocení čerstvý čaj z mäty, na ktorý sa dajú použiť aj sušené lístky, ale pozor – ak používate umelé teplo, pri ich sušení neprekročte teplotu 35°C. Vtedy sa z rastliny strácajú všetky liečivé schopnosti.

Aké sú účinky mäty

Mäta ako osožná bylinka odstraňuje kŕče a bolesti nervového pôvodu v hrudnej dutine a v hlave, pomáha pri migrénach. Tíši organizmus a účinne podporuje trávenie. Silice obsiahnuté v mäte môžu za jej lahodnú sviežo-citrusovú vôňu, ale zároveň aj za jej pozitívne upokojujúce účinky na tráviaci trakt.

- pôsobí antisepticky, protikŕčovo,
- je vhodná pri prehriatí aj prechladnutí.
- tlmí bolesť,
- uvoľňuje hladké svalstvo,
- pomáha pri zažívacích problémoch - pri nadúvaní, vracaní, hnačkách, nevoľnosti
- podporuje trávenie a chuť do jedla,
- uľavuje pri nachladnutí - podporuje vykašliavanie a znižuje horúčku,
- posilňuje nervový systém,
- je účinná pri hystérii a apatií,
- osviežuje a dezinfikuje vzduch,
- radí sa medzi repelenty.

 


MÄTA AKO LIEČIVÁ BYLINA

Mäta sa ako liečivka hojne využíva pri reumatizme ako súčasť čajových zmesí pri vnútornom i vonkajšom použití. Veľmi dobre pomáha tiež pri chorobách horných dýchacích ciest, pri nachladnutí a zvonka pri rôznych zápaloch kože. Mäta odstraňuje pach z ústnej dutiny a pôsobí zároveň dezinfekčne pri zápale sliznice a bolení zubov. Môžeme ju použiť aj pri odvykaní fajčenia. Mäta spôsobuje miestne znecitlivenie nervových zakončení v ústnej dutine. Fajčiar necíti vôňu a chuť tabaku a navyše nikotín po čaji z mäty štípe.

MÄTA V KOZMETIKE

Vedeli ste, že mäta je vhodná aj pre ekzematickú pokožku? Z prírodných pomocníkov sa na ošetrenie vynikajúco hodí predovšetkým olej. Pripraviť si ho môžeme aj doma - hrsť mäty zalejeme 3 decilitrami extra panenského oleja (výber je na nás), necháme týždeň odstáť v uzatvorenej nádobe na slnku a následne precedíme do inej nádoby a premiestnime na tmavé miesto. Následne olejček používame na ošetrenie problematických partií kože.
Dvaja spojenci, citrón a mäta, pomôžu dokonca našim vlasom a pokožke dostať sa opäť do harmónie. Citrón zbavuje prebytočného mazu, mäta dezinfikuje a dobre pôsobí na štruktúru vlasov. Ak vás teda trápia nadmerne sa mastiace vlasy, mäta je tá správna voľba.
Voňavý kúpeľ nie je osožný len na osvieženie. Pomôže pri reumatizme, zmierni svalové kŕče po presilení, omladí pleť, povzbudí zmysly. Mätový kúpeľ je príjemným a užitočným spestrením relaxačných chvíľ. A to bez ohľadu na ročné obdobie.
Mäta nepatrí len do kuchyne alebo lekárne. Domáca kozmetika jej môže vďačiť za mnohé. Tak napríklad mätová maska má výborné účinky proti unavenej pleti. Detoxikuje, osviežuje, dezinfikuje, povzbudzuje.

 

MÄTA A AROMATERAPIA

Mäta vo forme silice, alebo éterického oleja, má antibakteriálne, antiseptické, protikŕčové, protihorúčkové a bolesť tlmiace účinky. Pôsobí pri tráviacich ťažkostiach, pri pálení záhy, proti nafukovaniu, upokojuje pri nevoľnosti, podporuje zdravé tráviace procesy a chuť do jedla, je účinná proti hnačke. Vhodná pri prechladnutí – uvoľňuje upchatý nos, podporuje vykašliavanie, uľahčuje dýchanie, zráža horúčku. Priaznivo pôsobí na nervový systém, tíši hystériu, posilňuje nervovú činnosť, povzbudzuje pri apatii. Má repelentný účinok, dráždi chladové receptory pokožky.
Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea
- BENEFITS OF PEPPERMINT OIL FOR SKIN, HAIR AND HEALTH
- Peppermint a medicinal herb and treasure of health: A review
Podobné produkty
Zatvoriť
Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa